Hava Durumu

Bu hızla 100 yılda dönüşüm gerçekleşir

Yazının Giriş Tarihi: 03.10.2017 07:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.10.2017 07:30

Bursa, yoğun göç nedeniyle alınan tüm önlemlere rağmen kaçak yapılaşma furyasından o dönemde maalesef kurtulamadı ve bunun sonucu olarak binaların yüzde 60'ı kaçak ve ruhsata aykırı biçimde inşa edildi. Devletin resmi kayıtlarında da yer alan depreme dayanıksız bu yapılar, çok azı hariç hâlâ yerinde duruyor.
AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi programına konuk olan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, kaçak yapılaşma, deprem riski ve kentsel dönüşüm konusunda önemli mesajlar verdi. Albayrak'a göre, aktif fay hatları üzerinde bulunan Bursa'daki bu yapıların yüzde 6'sı tıpkı Marmara Depremi'nde yaşandığına benzer şekilde akordeon gibi çökecek. Üstelik depremden sonra kentsel dönüşüm yasası çıkarılıncaya kadar 13 yıl kaybettik. Kaybedilen zaman bir yana başladığımız kentsel dönüşümü ise hala yanlış mantık üzerinden sürdürüyoruz.
Bunun en somut örneği ise emsal değer tartışmaları. Albayrak'ın önerisi öncelikle bütüncül bir plan hazırlanmasında. Yani Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer kendi projelerini hazırlıyor. Ama bir bütüncüllük yok. Bu da sorunlar ortaya çıkmasına neden oluyor. Büyükşehir Belediyesi'nin bu noktada devreye girerek, koordinasyonu yapması gerekiyor.
Önceliğin de envanter hazırlanmasına verilmesi lazım. Resmi kurumlar hariç binaların depremselliği konusunda sağlıklı bir çalışma yok. Tıpkı okullar, hastaneler gibi vatandaşların oturduğu binaların da envanterinin çıkarılması lazım. Bu envanter çalışması sonuçlarına göre de yol haritası çizilmeli ve dönüşüm bu nokta baz alınarak sürdürülmeli.
Albayrak'a göre, bir kentin dönüşmesi emsal artışıyla parsel bazında plan değişiklikleri yapılarak gerçekleştirilemez. 2017'deki Büyükşehir Meclisi'ndeki parsel bazlı plan değişiklikleri göz önüne alınarak yapılan hesaplamaya göre, 100 yılda ancak dönüşüm sağlanır. En iyi tahmine göre depremin 2045 yılına kadar gerçekleşmesi beklendiğine göre, bu hızla gidersek geç kaldık bile...

Konuttaki yüksek fiyat balonu patlayabilir

İnşaat, Türkiye'nin lokomotif sektörü, üstelik yüzde 100 yerli ve milli. Dışarıya muhtaç olmadan sürdürebildiğimiz nadir sektörlerden biri. Üstelik gerek bilgi, gerekse teknoloji açısından dünyada inşaat sektöründe Çin'le rekabet edecek güçteyiz.
Gayri safi milli hasıladaki payı yüzde 7-8 gibi görünse de gizli istihdamın en yoğun görüldüğü sektör olduğu için bunun yüzde 15'lere ulaştığı tahmin ediliyor. Bu özellikleri nedeniyle direkt büyümeye katkı sağlayan sektör, hükümet tarafından sürekli canlı tutulmaya çalışılıyor.
Bursa'da sektörün son yıllarda kazandığı ivme tahmin edilen boyutları aştı ve konut fiyatları tavan yaptı. Bir milyon liraya konut satışı yapılıyor. İMO Başkanı Mehmet Albayrak'a göre, bu yükseliş suni. Arsa ve konut yapım maliyetleri ortadayken İstanbul ile yarışan fiyatlar gerçekçi değil ve önümüzdeki günlerde balon patlayabilir. Bu balon patlarsa da büyük sıkıntı yaşanır.

Sönmez Medya'ya diplomatik ziyaret

Almanya Federal Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Siyaset ve Basın Müsteşarı Katharina Petrisson, yerel basın hakkında bilgi almak üzere Türkiye'yi dolaşıyor. Bursa'ya gelen Petrisson, gazetemiz Yazıişleri Müdürü Kemal Göz'den Sönmez Medya, editörlerden de Bursa basını hakkında bilgi aldı, soruları yanıtladı.
Türkiye ile Almanya'nın derin ilişkilere sahip olduğunu vurgulayan Petrisson, Almanya'da üç milyon Türk'ün yaşadığını, Almanya'da çalıştıktan sonra dönüş yapan 4 milyon Türk'ün bulunduğunu vurguladı. Petrisson'a göre, bu rakamlar ilişkinin her alanda sürdürüldüğünün göstergesi.
Petrisson, siyasi alanda anlaşmazlık olmasına rağmen işbirliğinin ekonomi, sanat, spor ve turizm alanlarında devam ettiğini kaydederek Alman turistlerin tatil için Türkiye'yi tercih ettiğini sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.