Hava Durumu

Bu koronavirüsle daha çok işimiz var!

Yazının Giriş Tarihi: 08.04.2020 07:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.04.2020 07:48

İnsanlığın üzerine bir kabus gibi çöken koronavirüsle dalga geçilmeyeceği veya hafife alınmayacağının somut örneği İngiltere Başbakanı Boris Johnson oldu. Halkı ve kendisi için çok yanlış karar aldı ve hasta olarak bunun bedelini yoğun bakıma kaldırılarak ödedi. Umarız kısa zamanda sağlığına kavuşur.

İşi çok ciddiye alanlar da var. Bunlar da bilim insanları. Kimi laboratuvarlara kapanmış, aşı ve ilaç için çaba gösterirken, kimi yoğun bakım servislerinde yaşamlarını riske atarak can kurtarıyor.

Bu madalyonun bir yüzü. Diğer yüzü ise biraz daha karamsar. Sık sık tekrarlanan bir cümle var: Dünyada artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Bu hem yönetim biçimleri hem de sosyal insan olgusu için geçerli.

Biz hep, 2-3 hafta karantinada kalırsak bu iş biter diye kendimizi avutmuştuk. Oysa önümüzde zorlu bir yolculuk varmış...

Bunu söyleyen Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan. Şu anda yürütülen çalışmalar pandeminin sağlık kapasitesini aşmayacak bir doğrultuda yürütülmesini sağlamak.

Prof. Dr. Ceyhan, 2019 yılında Sağlık Bakanlığı için pandemi eylem planı hazırladığı için sürecin nasıl işleyeceğini de biliyor. Önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı havaalanlarının bin yataklı hastaneye dönüştürülmesi bile planda yer alan unsurlardan biri. Orada havaalanı olarak belirtilmemiş ama sahra hastanesi kurulması ile ilgili öneriler yer alıyormuş.

Anlaşıldığı kadarıyla infulenza yani kuş gribi salgını için hazırlanan bu eylem planını güncellenerek sürdürülüyor. Yayılma tehlikesine göre yeni önlemler de gelecek. Ama asıl önemlisi ne zaman kurtulacağımız?

Ramazan ve Kurban bayramı için tatil planı yapanlara bunu hiç düşünmesinler önerisinde bulunan Prof. Dr. Ceyhan'a göre, virüsün Türkiye'de görüldüğü 11 Mart öncesine dönmek için daha kat edeceğimiz çok yol var. Önce Türkiye'deki yayılma hızı sıfıra inecek. Sonrası ise daha zor. Dünyadaki son vaka sona ermeden koronavirüs bitti demek imkansız.

Çin'in uyguladığı salgın politikasında da bunu görmek mümkün. Salgın devam ederken, Çin'e gidişlerde kısıtlama yoktu. Ancak Hubei eyaletinde başarı sağlandıktan sonra yasaklama getirildi.

Önümüzdeki aylarda bizde de salgın sönümlendikten sonra bu tür kısıtlamalar uzun süre devam edecek. Yasaklar kademeli kalkacak, okullar ondan sonra açılacak. Anlaşılan bu koronavirüsle çok işimiz var. O yüzden kısa vadeli hesaplar yapmamak lazım.

KURTULANLARA DÜŞEN GÖREV

Koronavirüse karşı yürütülen mücadelenin somut sonuçlarını da görüyoruz. Virüse karşı plazma tedavisi dünyada Çin'in ardından ilk kez Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde başladı. Prof. Dr. Ercüment Ovalı ekibiyle birlikte aynı konu üzerinde çalışıyor.

Bir çok üniversite ve araştırma kuruluşu ilaç ve aşı ile ilgili her gün yeni bir gelişmeyi kamuoyuna duyuruyor. Dünyada da insanlık adına aynı yarışı sürdüren bilim insanları var.

Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Türk İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Barbaros Oral, geçen hafta Tıp Fakültesi Dr. Raşit Durusoy kan merkezine plazma ile tedavi izni çıktığını duyurmuştu.

Doç. Dr. Yasemin Heper, Dr. L Tufan Kumaş ve Dr. Salih Haldun Bal tarafından yürütülen çalışmalarda virüsü yenen insanların kanına ihtiyaç duyuluyor. Sağlık Müdürlüğü ile koordineli yürütülen çalışmalarda kimlik bilgileri alınan verici adaylarına ulaşılıyor. Bu noktada merkezin ulaşıp çağrı yaptığı kişilerin gönüllü olması insanlık görevi...

KARANTİNA GÜNLÜĞÜ (14)

CHP'DEN SAĞLIKÇILARA MORAL PANKARTI

*Evde kal çağrısına uyarak başlattığım ve üç hafta süren gönüllü karantina günleri maalesef sona eriyor. Hem yazılara hem karantinaya bir süre ara vermek zorundayım. Nedenine gelince artık ben de dede oluyorum. Hastane ve evdeki koşuşturma bir süre devam edecek. Hastane telaşı sona erince yeniden sizlerle birlikte

olacağım. Tabii günlüğe dünyaya merhaba diyecek aile üyemizin yaşadıklarını da ekleyeceğiz.

*Karantina günlerinde dünyayı ve Bursa'yı sosyal medyadan izliyorum. CHP de koronavirüs nedeniyle il yönetim kurulu toplantısını Türk yazılımcılar tarafından özel olarak geliştirilen SocialSmart Video konferans programı aracılığıyla gerçekleştirdi. Toplantıdavirüs salgınıyla mücadelede Bursa'nın durumu, sağlık hizmetleri, salgının KOBİ'ler başta olmak üzere ekonomiye etkileri, tarım işkolundaki sorunlar ele alındı, görüş alışverişinde bulunuldu. Önümüzdeki günlerde basınla da aynı yöntemle bir araya geleceğini vurgulayan CHP İl Başkanı İsmet Karaca, tarımın sorunlarına dikkat çekmek amacıyla önümüzdeki günlerde ova köylerini de ziyaret edecek.

*Bu arada zor günlerde canları pahasına çalışan sağlık çalışanlarına moral ve destek amacıyla CHP İl yönetimi tarafından hazırlanan ve üzerinde, 'Can kurtarmak için can pahasına mücadele veren sağlık çalışanlarına minnettarız' yazılı pankartlar, il gençlik kolları üyeleri tarafından Şevket Yılmaz, Yüksek İhtisas, Muradiye Onkoloji, Çekirge Devlet, Şehir Hastanesi ve çeşitli özel hastanelerin yakınlarına asıldı.

*son bir not: bu günlerde virüs yüzünden hepimiz karamsar olduk. Biraz neşelenmeye ve gülmeye de ihtiyacımız var. Geçtiğimiz haftalarda Yerel Yönetimler programına konuk olan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar anlatmıştı. Ben de sizlere aktarayım.

Osmangazi Belediyesi Hisar Projesi kapsamında o mahallerde yaşayanlarla toplantılar yaparak, sosyal yaşam konusunda bilgiler elde ediyor. Geçtiğimiz haftalarda yapılan bir toplantıda Pınarbaşı Mahallesi'ndeki bir katılımcının anlattıkları herkesi şaşırtmış. Sözleri aynen şöyle: bir gün evdeki balığım kaçtı. Bereket komşum yakalamış. Nasıl yani? Aslında cevabı o mahallelerde yaşayanlar için hiç de şaşırtıcı değil. Artık kuruyan Pınarbaşı kaynağı kanaletler aracılığıyla evleri dolaşırmış. Kimi bahçesini sular, kimi de minik havuzda balık yetiştirirmiş. Balıklardan biri havuzun dolmasıyla komşunun evine gidince yakalanmış. Kim bilir daha ne güzel öyküler vardır Bursa mahallelerinde....

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.