Hava Durumu

Bu vurdumduymazlık başımıza çok iş açacak

Yazının Giriş Tarihi: 22.03.2020 08:30
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.03.2020 08:30

Koronavirüsün Çin'de ilk ortaya çıktığı günlerde televizyon ekranlarındaki görüntüler hepimizi ürkütmüştü. Sokaklardaki asker ve polis, evlerinden çıkanlara neden çok sert davranıyor diye tepki gösteriyorduk.
Nedenini şimdi anlıyoruz.
İnsanları evde tutmak mümkün değil. Dün Türkiye'nin dört bir yanından haber ajansları aracılığıyla gelen sokak görüntüleri gerçekten insanı ürküten cinstendi. Sanki ortada salgın yokmuş gibi insanlar piknikte, deniz kıyılarında, kalabalık mekanlarda iç içe oturuyor.
İHA Bursa'da görev yapan arkadaşlarımızın Orhangazi Parkı ve çevresinden çektikleri fotoğrafta yoğunluk iğne atsan yere düşmeyecek anı gösteriyordu.
Banklar, meydanlardaki merdivenler tıklım tıklım insan dolu. Maalesef çoğunluğu yüksek risk grubunda yer alan yaşlılar.
Uyaranlara da tepki de gösteriliyor. Vurdumduymazlık tavan yapmış. Tokat'ta bir yaşlı kendisini görüntüleyen habercileri ve uyaranlara bıçak bile çekmiş.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, büyük bankları söküp yerine sosyal mesafeyi sağlayacak tekli banklar yerleştirmiş. Bana göre bu da çözüm değil. Önemli olan evde kalıp riski en aza indirmek değil mi? Bir süre bankların kaldırılması yarar sağlar. Ayrıca Bursa'da da 65 yaş üzerindekilerin ücretsiz seyahatleri de kısıtlanmalı.

O banka ulaşmak için çıkan insanların toplu taşım araçlarından başlayarak nerelere temas ettiklerini bir düşünsenize. Geçen gün biri üşenmeden saymış. Evden çıkıp toplu taşım aracını kullanarak bir yere gidip dönerken ellerimizin çevreye dokunma sayısı bini aşıyor.
Dünyanın dört bir yanından uzmanlar bas bas bağırıyor. Evde kalın diye. Dün yazmıştım. Bir kez daha tekrarlamakta fayda var.
Toplumun yüzde 25'i evde kaldığı zaman hem vaka hem de ölüm oranını yüzde 80, yüzde 50'si evde kalınca yüzde 92, evde kalma oranı yüzde 75'e çıktığında ise vaka sayısı yüzde 99,2 oranında azalıyor.
Bunu başaran Çin, salgının önüne geçebildi. İtalya ve İspanya ise tıpkı bizim gibi davrandığı için salgından büyük darbe yedi.


Önümüzdeki üç hafta çok kritik. Evde kalmayı başarabilirsek her gün katlanarak artan sayıyı durdurabiliriz. Ancak vurdumduymazlıkla hareket edersek başımıza çok iş alırız.
Sanırım yetkililer de buna kayıtsız kalmayacak. Önümüzdeki günlerde sokağa çıkma yasağı konulursa bu bizim vurdumduymazlığımız yüzünden gerçekleşecek.


Bir de kişisel not:
Önümüzdeki haftadan itibaren mümkün olduğunca dışarıya çıkmamak için yazıları evden yazacağım. Haftada bir gün ASTV programı için kişisel yasağımı bozabilirim. Ne de olsa biz de risk grubuna yaklaşıyoruz.

TEŞEKKÜRLER OSMANGAZİ

Koronavirüsün yayılmasını önlemek için Bursa'daki tüm belediyeler, adeta seferberlik ilan etti. Toplu taşıma araçları ve yaşam alanları belirli aralıkla dezenfekte ediliyor.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, önceki gün 17 belediye başkanı ile bir araya gelerek virüsün yayılmasını önlemek için yapılacak çalışmaları istişare etti.


Toplantıyı sosyal medya hesabından paylaşan Aktaş, 'Tedbir var, panik yok! Hep birlikte bu salgını atlatacağız' notunu düştü.
Bu arada, bu kriz günlerde basın kuruluşlarına da büyük görev düşüyor. Riskleri de olsa bizler de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Osmangazi Belediyesi ekipleri dün dezenfekte için Sönmez Medya'daydı. Televizyon stüdyoları, çalışma ofisi ve hatta bahçe bölümlerimiz görevliler tarafından dezenfekte edildi.
Çalışmak zorunda olan bizler için bu duyarlılığı gösteren Osmangazi Belediyesi'ne teşekkürler.

BTSO DA EK DESTEK BEKLİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı İstikrar Kalkanı paketinin ardından Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) da koronavirüs krizine karşı acil eylem planı hazırladığını duyurdu.
Başkan İbrahim Burkay tarafından açıklanan planda, TOBB ile birlikte hazırlanacak 'Nefes Kredisi Paketi'nin kısa süre içinde firmaların kullanımına sunulacağı açıklandı. Üyelerin faaliyet belgesi gibi işlemleri de nisan ayı sonuna kadar online ve ücretsiz olarak gerçekleştirebilecek. BTSO bünyesinde sektör temsilcilerinden oluşan kriz yönetim ekibi de çalışmalara başladı.
BTSO ayrıca kurduğu üye Whatsaapp İletişim Hattı' 24 saat hizmet verecek ve 44 bin üyesinin görüş ve önerilerini alacak.
Burkay, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı paketine yeni ilave önlemlerin de eklenmesini beklediklerini ve bu konuda girişimlerinin devam ettiğini üyelerine duyurdu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.