Hava Durumu

Bursa anayasasına 'Gemlikli' revizyonu

Yazının Giriş Tarihi: 03.01.2020 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.01.2020 07:59

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yeni yol haritasını belirlemek amacıyla kent anayasası olan 1/100 bin ölçekli imar planı revizesiyle hazırlıklarına bir süreden beri devam ediyor. Başkan Alinur Aktaş, düzenlediği toplantılarda, Ulaşım Master Planı'nın ardından yeni imar alanlarıyla ilgili açılımları yakında kamuoyu ile paylaşacağı mesajını vermişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerli ve milli otomobil fabrikasının Gemlik'teki askeri haranın bir milyon metrekarelik bölümünde kurulacağını açıklaması büyük heyecan yarattı. Hem yerli hem milli hem de Gemlikli otomobili üretecek fabrikaya Bursa'nın hazırlanması gerekiyor.

İlk yapılması gerekenlerden biri, 5 bini direkt, 15 bini endirekt istihdamla birlikte yeni bir yoğunluk yaratacak fabrikanın imar planları içinde yer alması. Yeni fabrikanın limana ve otoyola yakınlığı ulaşım yönünden sıkıntı yaratmasa da servis araçlarının trafiğe getireceği yükün de dikkate alınması gerekiyor.
Yerli ve milli otomobilin tanıtım toplantısına katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ilk günden beri fabrika için her türlü desteği vereceğini açıklamasının yanı sıra banttan çıkacak 16'ncı otomobile talip olmuş, ayrıca prototiplerden birinin Bursa'da sergilenmesini istemişti.
Aktaş'a otomobil fabrikasıyla ilgili Bursa'nın imar ve ulaşım planlarında revizyon olup olmayacağını sorduk. O da anlattı: Aktaş, daha 3 aylık belediye başkanı olduğu dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Bursa'daki atıl alanların değerlendirilmesiyle ilgili rapor vermiş. Bu raporda, rantabl olarak kullanılmayan Yunuseli Havaalanı'nın yanı sıra askeri hara da bulunuyormuş.

'Bunu derken fabrikayı ben getirdim algısının oluşmasını istemediği' vurgusunu yapan Aktaş'a göre, arazinin liman ve otoyola yakınlığının yanı sıra Gemlik tercihinde Bursa'nın seçimlerde elde ettiği başarının da etkisi var.
Fabrikanın Bursa'ya getireceği yük olduğuna da dikkat çeken Aktaş'ın değerlendirmesi şöyle:
'Başından beri Bursa'ya nitelikli sanayinin gelmesini ve merkeze toplanması yerine dağıtılmasını istiyorduk. Gemlik'te atıl bir alanda olması avantaj. Özellikle 1/100 bin açısından revizyon mutlaka yapılacak. Ancak şu anda revizyonu öngörecek bir done elimizde yok. Biraz şekillendikten sonra konu detaylı biçimde ele alınır'

ULAŞIM MASTER PLANI'NI ETKİLEMEZ

Aktaş'a ulaşıma etkisini de sorduk. Bursa'nın çevresindeki kentlerden farklı olduğu yönü anlatarak başladı. Bursa'nın ulaşım ve trafik sorunu merkez kaynaklı çünkü nüfusun yüzde 70'i Yıldırım, Nilüfer ve Osmangazi'de yaşıyor. Buna Kestel ve Gürsu'yu da katmak lazım. Balıkesir'de durum böyle değil. Nüfusun yüzde 45'i merkezde yaşıyor. Ulaşım Master Planı'ndaki genel projeler merkezi ilgilendiren konular. Yeni fabrikanın buna etkisi servis taşımacılığı konusunda olabilir.
Fabrikanın etkileyeceği Gemlik ve Mudanya belediye başkanlarının taleplerini hatırlattığımız Aktaş,'Planlama yapılırken onların görüşleri de alınır. Nihayetinde seçilmiş belediye başkanları. Ancak yolu ve altyapıyı büyükşehir yapıyor' mesajını verdi.

HEM DOSTLUK HEM DE KIYASIYA REKABET

CHP Bursa örgütünde 14 Aralık'ta Osmangazi ile başlayan ilçe kongreleri 19 Ocak'ta Gürsu ile tamamlanacak. 5 Ocak'ta yapılacak Nilüfer ilçe kongresi için mevcut başkan Özer Anaç, Fırat Yılmaz ve Erman Aydıngün arasında delege seçimlerinden beri kıyasıya rekabetin yanı sıra dostluk ve barış havası içinde geçen bir yarış var. Adaylardan hiç birinin diğeri hakkında tek kelime olumsuz konuşmadığı yarışın iddialı adaylarından Erman Aydıngün, Sönmez Medya ziyaretinde de, seçim sonucu ne olursa olsun kazananın CHP olacağı mesajını verdi.

Seçim yarışı bir yana Aydıngün'e belediye parti ilişkilerini nasıl yürüteceğini sorduk. Nilüfer'in 21 yıldan beri sosyal demokrat bir anlayışla yönetildiği için çok önemli bir misyonu yerine getirdiği vurgusunu yapan Aydıngün, CHP'nin yanı sıra akademik oda kültüründen geldiği için Başkan Turgay Erdem'le uyumlu çalışacaklarına inandığını söyledi.
Belediyenin iç işlerine siyasetin bulaşmasını istemedikleri vurgusu yapan Aydıngün, belediye ilişkilerine bakışını şöyle özetledi:
'Silsile ve kim nerededir nerede kalması gerekir. Bunun çok net farkındayız. CHP ilçe başkanının görüşmesi gereken bir mesele olduğunda Erman Aydıngün'ün ilçe başkanı olarak ilk muhatabı belediye başkanı Erdem'dir. Onun olmadığı bir durum söz konusuysa öncelikli muhatabı siyasi olarak seçilmiş olan siyasi belediye başkanları olacaktır'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.