Hava Durumu

Bursa basketbol şehri olur mu?

Yazının Giriş Tarihi: 18.09.2019 08:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.09.2019 08:25

Tofaş, adı Bursa ile özdeşleşen en önemli markalardan biri.
Yarım asrı aşan geçmişiyle Bursa'nın otomotivin başkenti olmasına damga vuran firma, aynı adı taşıyan spor kulübü ile de deyim yerindeyse milli sporcu yetiştirme fabrikası gibi.

Dün, Tofaş'ın 50'inci yılı dolayısıyla '50 pota' projesi kapsamında Bursa merkez ve ilçelerindeki 30 potanın açılışı gerçekleştirildi. Yunuseli Mahallesi'ndeki törenin ardından Tofaş Fabrikası'nın spor tesislerinde Tofaş CEO'su ve TOFAŞ Spor Kulübü Başkanı Cengiz Eroldu, kulübün 45 yıllık başarı hikayesini anlatırken verdiği rakamlar nedeniyle sporcu fabrikası benzetmesi yaptım.

Mevcut milli takımında Tofaş kökenli 16 basketbolcu bulunurken, bugüne kadar milli olan Tofaş'lı basketbolcu sayısı ise 800. Sıkı durun; kurulduğu gündem beri basketbol liglerinde oynayan sporcu sayısı ise 3 binin üzerinde.
Koç Grubu'nun kurucusu merhum Vehbi Koç'un 'Ülkem varsa ben de varım' sözlerini çalışma felsefesi haline getiren Tofaş, sosyal sorumluluk projeleriyle Bursa'nın otomotiv ve tekstil kenti olmasının yanı sıra kültür ve spor şehri olması için iz bırakmayı hedefleyen projeler gerçekleştiriyor.

Bunlardan biri de Bursa'nın ABD'de örnekleri bulunan basketbol şehri olması. Fikir, geçtiğimiz yıllarda ani bir şekilde aramızdan ayrılan merhum Mustafa Koç'a ait. 1995 yılındaki bu hedef doğrultusunda, basketbolun yaygınlaştırılması için çalışmalar yapıyor. 50 pota projesi de bu çalışmasının bir parçası. Spor okullarının yanı sıra Yeni Nesil Tofaş projesi ise farklı bir basketbol eğitimini amaçlıyor. Proje, iyi sporcunun yanı sıra iyi insan yetiştirme hedefine yönelik çalışmalar yapıyor.

Peki, Bursa basketbol şehri olur mu? Bu soruyu Cengiz Eroldu'ya yönelttik. O da önce rakamlar vererek, görüşlerini açıkladı.
İstanbul 14 bin lisanslı basketbolcu ile birinci sırada. Ankara ve İzmir onu izliyor. Bursa'daki sayı ise 3 bin 500. Basketbolun yaygınlaştırılması için yerel kahramanlar gerekiyor. Bir diğer unsur da basketbol şehirlerinin arkasında bir üniversitenin bulunması.

MÜESSESE TAKIMLARI YENİDEN OYUNDA OLMALI

Cengiz Eroldu'nun önemli bir vurgusu da müessese takımlarıyla ilgiliydi. Geçmişte Bursa'da Sönmez Filament, Mako gibi müessese takımları sporun gelişmesine önemli katkılarda bulundu. Bunların kapanmasının ardından boşluğu belediyeler doldurmaya çalışıyor.

Eroldu'ya göre, bir formül geliştirilerek, müessese takımlarının yeniden oyunun içine alınması gerekiyor. Ayrıca basketbol kenti olmak için tüm kurumların birlikte çalışması en önemli unsurlardan biri.
Toplantıda, 'Ben kulüp başkanıyım ama teknik heyetin işlerine karışmıyorum' esprisi yapan Eroldu, Tofaş'ın geliştirdiği kurumsal yönetim anlayışının rol model haline geldiğinin altını çizdi.

'KADIN GÜÇLENİRSE TÜRKİYE GÜÇLENİR'

Kadınların, tüm sektörlerde ve her düzeyde, ekonomik yaşamın içinde yer alabilmelerini sağlamak amacıyla kadınların güçlenmesini hedefleyen özel sektörün küresel düzeyde en önemli girişimlerinden biri İngilizcesi Women's Empowerment Principles - WEPs olan Kadının Güçlendirilmesi prensipleri Platformu Bursa'da önemli başarılara imza atıyor.

Kadının Güçlenmesi Bursa Platformu; Yeşim Tekstil, BUSİAD ve BUİKAD tarafından Global Compact Türkiye Kadınının Güçlenmesi Çalışma Grubu'na bağlı çalışmak üzere Kasım 2016'da kuruldu. 31 şirket sözleşmeye imza atarak, Bursa'yı örnek kent yapmak için kolları sıvadı.

Platform, 19 Eylül günü 'Gücümüz Eşitliğimiz' zirvesinin ikincisini Bursa Podyum Davet salonunda yapacak. İş dünyasında kadın istihdamı konusundaki örnek uygulamaların konuşulacağı zirvenin tanıtımı amacıyla düzenlenen toplantıda söz alan BUİKAD Başkanı Oya Eroğlu'nun verdiği rakamlar Türkiye'deki kadın istihdamı konusundaki gerçekleri bir kez daha gözler önüne serdi.

Türkiye'de kadın istihdam oranı yüzde 34. Bu rakam AB ve dünyanın gerisinde. Yüzde 9 olan işletme sahibi, yüzde 8,8 olan kadın girişimci sayımız da dünya ortalamalarının altında. Hedef ise 2025 yılında kadın istihdamının yüzde 41'e çıkması. Bunun için kız çocuklarının eğitiminin yanı sıra bu tür projelere ihtiyaç var. Eroğlu'nun son cümlesi ise 'Kadın güçlenirse Türkiye güçlenir'

Toplantıda merak edip platformda yer alanların kadın istihdamı oranlarını sorduk. Rekor, yüzde 64 ile BUSİAD Başkanı Ergun Hadi Türkay'ın şirketinde. Yeşim ise yüzde 52'ye ulaşmış durumda.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.