Hava Durumu

Bursa, bir UNESCO apoleti daha istiyor

Yazının Giriş Tarihi: 30.01.2021 08:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.01.2021 08:26

Bursa, sahip olduğu zenginlikleri UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne aldırmak için geçtiğimiz yıllarda uzun ve büyük çaba gerektiren yolculuktan başarıyla çıkmıştı.

Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık'ın Dünya Mirası Listesi'nde yer alması, rotasını turizme çeviren Bursa'ya büyük avantajlar sağladı. Belki de bunun bir sonucu olarak Hanlar bölgesinin önünün açılması gibi dev bir proje de hayata geçti.

Bursa, bugünlerde yeni bir UNESCO apoleti daha elde etmek için kolları sıvadı.

Hedefte yine UNESCO'nun bir çalışması var: UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı (UCCN)

UNESCO tarafından 2004 yılında kurulan bu program, çeşitli bölgelerden farklı gelir seviyeleri, kapasite ve nüfusa sahip şehirleri yaratıcı endüstriler alanında çalışmak üzere bir araya getiren bir girişim.

Program, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda yerel aktörler tarafından yürütülen kültürel endüstrilerin yaratıcı, ekonomik, sosyal potansiyelini geliştirmeyi amaçlıyor.

Yaratıcı Şehirler Ağı, 7 tema etrafında şekillendiriliyor. Edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları temalarında şehirler adına bu süreci yerel yönetimler yürütüyor ve başvuruyu da belediyeler yapıyor.

Halen, Yaratıcı Şehirler Ağı'nın dünyada 85 farklı ülkede 246 üyesi bulunuyor. Ağa dahil olan şehirler, bu alanlardaki uygulama paylaşımından ortak kurumlara, şehrin kalkınma planlarına kültürün entegre edilmesinden mesleki ve sanatsal ağlar, değişim programlarına kadar bir çok alanda işbirliği yapıyor.

Türkiye'den halen Gaziantep (Gastronomi-2015), Hatay (Gastronomi-2017), İstanbul (Tasarım-2017), Kütahya (Zanaat ve Halk Sanatları-2017), Afyon (Gastronomi-2019) ve Kırşehir (Müzik-2019) yer alıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi de 2021'de bu ağa katılmak için 'Zanaat ve Halk Sanatları' temasında başvurusunu yaptı. Bursa, bu yıl Türkiye'den kabul edilecek 2 kent arasında yer alarak, yeni bir apolet daha kazanmak istiyor. Sonbahardaki başvurunun ardından 150 kişilik bir katılımcı ile 5 farklı oturumda yuvarlak masalarda tartışarak Bursa'nın öne çıkan değerleri belirlenerek, hangi dallarda çalışma yapılması gerektiği uzmanlarla birlikte kararlaştırılacak.

Mayıs ayında aday şehirler, kasım ayında da hak eden kentler ilan edilecek.

Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde önceki gün başvuru ile ilgili çalıştayı izleme fırsatı bulduk. Daha sonra Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da toplantıya katılarak konuşma yaptı.

20 yıl önce dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker'in dillendirdiği dünyada artık şehirler yarışacak vurgusuyla konuşmasına başlayan Aktaş, UNESCO'nun Yaratıcı Şehirler Ağı programında yer almasının Bursa'ya yeni avantajlar sağlayacağına dikkat çekti.

Zanaat ve Halk Sanatları temasında başvuru yapılmasının gerekçesini de açıklayan Aktaş'a göre, Bursa'nın bu konuda zengin bir geleneği var.

Çinicilik, ipekçilik, karagöz gölge oyunu, kaşıkçılık, çorapçılık, saraçlık, semercilik, havluculuk, bıçakçılık, çömlekçilik, çarıkçılık, kasnakçılık, hasırcılık, yorgancılık, iğne oyası, yatık/matara yapımı, kündekârî sanatı, süpürgecilik, fıçıcılık, alem sanatı ve takunyacılık gibi mesleklerin bugün Bursa'da yaşatılmaya çalışılan el sanatları olduğunu vurgulayan Aktaş, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'na girilmesi halinde bu sanatların daha da gelişeceğini sözlerine ekledi.

KILIÇDAROĞLU, BOZBEY'İN SAHAYA İNMESİNİ İSTEDİ

Yerel seçimler Bursa'da kıyasıya bir yarışa sahne olmuş, Alinur Aktaş yüzde 49,62 ile büyükşehir belediye başkanı seçilirken, rakibi Mustafa Bozbey ise yüzde 47,03 oy almıştı.

Yerel seçimler sonrası Bursa seçimleri genel siyasetin de konusu olmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimin 2 puan farkla kaybedilmesi üzerine 'Bursa kalbimde yaradır' sözleriyle üzüntüsünü dile getirmişti.

Kılıçdaroğlu'nun Bursa'dan dün iki önemli ziyaretçisi vardı. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz.

Erdem ve görüşmede bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Yıldız, Nilüfer Belediyesi'nin 2020 çalışmalarını ve 2021'deki projelerini, Fırat Yılmaz'da geçtiğimiz günlerde yayınlanan 40 sayfalık faaliyet raporunu Kılıçdaroğlu'na sundu.

Görüşmede, iki başkan Kılıçdaroğlu'nu mart ayında belediye huzurevi ve Alzheimer konukevinin açılışına davet etti. Kılıçdaroğlu da, törene katılmaktan memnuniyet duyacağını ifade ederek, Bursa'ya gelmek istediğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, görüşmede, 'Mustafa Bozbey'in sahada görmek istiyorum' dedi. Konuyu sorduğumuz Fırat Yılmaz, o bölümü şu sözlerle anlattı:

'Sayın Kılıçdaroğlu, Bursa seçimlerini kılpayı farkla kaçırdığımızı hatırlattı ve Bozbey'in sahaya inmesini istedi. Bizim de yalnız bırakmamamızı ve birlikte çalışma yapmamızı talep etti. Bir dahaki seçimde mutlaka Bursa'yı alacağız mesajını verdi.'

BALKANTÜRKSİAD'TA TUNAKAN BAYRAĞI ŞAKİR'E DEVREDİYOR

Yazılarımda sık sık değinirim; Bursa'da sanayi ve iş dünyasının gelişmesinin temelinde Balkan göçmenlerinin büyük katkısı bulunuyor. Otomotivden tekstile hangi sektöre bakarsanız Balkanlardan göçle gelenlerin imzasını görürsünüz.

Ekonominin lokomotifi olan Balkan ve Rumeli göçmenleri, bir araya gelerek, bu sinerjiyi Bursa için kullanmak amacıyla Balkan ve Rumeli Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'ni kurdular.

Yıllar ne çabuk geçiyor. Kuruluşunun üzerinden 10 yıl geçen bu sivil toplum kuruluşu, geçen zamanda çok başarılı projelere imza attı.

Bunlardan biri olan Balkanevi'nde dün basın toplantısı düzenleyen Yönetim Kurulu Başkanı Berat Tunakan, pandemiye rağmen 2020'de de çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı. 6'sı kadın yeni 29 üyenin katılımıyla derneğin üye sayısı 400'e ulaşırken, Eğitim Vakfı üzerinden destek faaliyetleri de devam etti.

2020 yılı başında belirledikleri Avrupa Birliği ile ilişkilerin geliştirilmesi ve iş dünyasının AB fonlarından daha çok faydalanması misyonunu 2021'de de sürdüreceklerini anlatan Berat Tunakan, görevini yönetim kurulu üyesi Fatih Şakir'e devretmeye hazırlanıyor.

Pandemi yasakları kalkınca gerçekleştirilecek genel kurulda görevi devredecek Tunakan, kendi dönemi içinde kalıcı bir eser bırakmayı da başardı: MİNİA Balkantürk....

Balkanlardaki kültür mirası eserlerin Bursa'da yaşatılması için Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı ve Nilüfer Belediyesi ile işbirliği içinde 'MİNİA Balkantürk Açıkhava Müzesi'nin hazırlıklarını da toplantı sonrası inceledik. 12 Balkan ülkesindeki Osmanlı eserlerinin yer alacağı MİNİA Balkantürk, bahar aylarında açılacak.

Önümüzdeki dönem başkan adayı Fatih Şakir de, bayrağı daha yukarıya taşımak için yeni projelerle göreve başlayacağını söyledi.

Toplantıdan birkaç not daha vereyim. BALKANTÜRKSİAD'da AB fonlarından daha çok faydalanabilmek için proje ekipleri oluşturulacak. Atina'da cami yapılması projesi için kampanyaya katılacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.