Hava Durumu

'Bursa'da 500 bin kişi riskli binada oturuyor'

Yazının Giriş Tarihi: 16.04.2021 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.04.2021 08:02

Bursa, hem kent merkezinden geçen hem de Kuzey Anadolu Fay hattının kuzey ve güney kolunun üreteceği birinci derece deprem tehdidi altında.

Tehdidi daha vahim hale getiren ise Bursa yapı stokunun bulunduğu durum. Akademik odalar hatta resmi kurum yetkililerinin dile getirdiği gibi Bursa'daki binaların yüzde 60'a yakını kaçak ve imara aykırı.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi programının konuğu olan AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç ile deprem riski ve kentsel dönüşümü ele aldık. İnşaat Yüksek mühendisi olan Ödünç, parlamentoya gitmeden önce iki dönem Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu başkanlığı yaptığı için konuyu yakından bilen isimlerden biri. Bu özelliği dolayısıyla AK Parti'de de görüşüne başvurulan vekiller arasında yer alıyor.

İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar odaları, İnşaat Müteahhitleri ve Sanayicileri İşadamları Derneği ile BTSO İnşaat Konseyi'nce oluşturulan ve Bursa'da kentsel dönüşümün yol haritasını belirlemek amacıyla 3 aydan beri çalışmalar yapan komisyonla görüşen Ödünç, programdaki konuşmasında ilginç bilgiler verdi.

1999 Marmara depremi sonrası çıkan yasalarla hem denetim, hem projelendirme esaslarının değiştiğini ve üst donanımlı malzeme kullanılmaya başlandığına dikkat çeken Ödünç, aynı şeyi 1999 öncesi binalar için söylemenin mümkün olmadığını vurguladı.

Ödünç şöyle devam etti:

' Bursa'da 30-40 hatta 60 yıl öncesinden yapılan binalar var. Yapılan hesaplamalara göre Bursa'da yaklaşık 20 bin binanın tehlike altında olduğu kayıtlara geçti. 20 bin binada ortalama 5 daire deseniz 100 bin daire yapar. Her dairede 5 kişi yaşadığını hesap edersek 500 bin kişi yani yarım milyon insan risk altında.'

Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 'İktidarıma dahi mal olsa kentsel dönüşümü gerçekleştireceğiz ve hiçbir vatandaşımızı çürük binalarda yaşamaya mahkum etmeyeceğiz' sözlerini hatırlattı ve şunları ekledi:

'Bu binaların acilen dönüştürülmesi gerekiyor. Yapılan her dönüşüm insanlarımızın hayatını kurtaracak. TOKİ bir yandan çalışma yaparken vatandaşların da duyarlı olması ve destek vermesi gerekiyor. Dönüşüm ile ilgili kredi miktarı arttırıldı. 200 bin liraya çıkarılan bu miktarlara biraz katkı koyarak binalar yenilenebilir. Vatandaşın da elini taşın altına koyması gerekiyor'

Ödünç'e inşaat sektöründeki durgunluğu ve nasıl çözüm bulunacağını da sorduk. O da yanıtladı:

'Maliyetlerin artmasından son bir yılda yüzde 40 oranında fiyatlarda artış oluştu. Ayrıca, Bursa arsa sıkıntısı çeken bir şehir. Arsa maliyetleri de eklenince fiyatlar daha çok artıyor.

Geçen yıl yaz aylarında faiz oranlarının düşmesiyle hareketlilik yaşandı. Ancak daha sonra durdu. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan dokunuşlar bekliyoruz. Kredi faiz oranlarının herkes tarafından bilinen eşik değir var; 0,99-1.00. Konut faizlerinin bu oranlara düşürülmesi sektörü hareketlendirir'

YATIRIMLARI RUTİN GÖREN VATANDAŞ YENİ ŞEYLER İSTİYOR

AK Parti il teşkilatı geçen hafta milletvekilleri, belediye başkanları ile geniş katılımlı bir toplantı düzenledi. Toplantıda, Bursalıların talepleri ve bunların en hızlı nasıl karşılanacağı konularının ele alındığını dile getiren Ödünç, şöyle devam etti:

'Belediye başkanları ve ilçe başkanları talep ve beklentilerini ilettiler. Bu konuda genel başkan yardımcımızın çok geniş bir bakış açısı var. Bursalıların sadece inşaat veya yapım işleri ile değil farklı noktalarda memnuniyetlerinin arttırılması gerektiğini vurguladı.

Biz de vatandaş ziyaretlerinde benzer konulara şahit oluyoruz. Projeleri anlattığımızda, vatandaş, 'bunlar rutin işleriniz. Zaten yapacaksınız. Bunun dışında ne gibi imkanlar sunulacak. Ufkumuzu nasıl açabilirsiniz' diye soruyor' dedi.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişin ardından milletvekillerinin bakanlara ulaşma konusunda güçlükler yaşadıkları gündeme sık sık geliyordu. Ödünç, Bursa'nın sorunları ve talepleri konusunda bakanlarla en çok görüşen vekillerden biri.

Ödünç, 'Bakanlara rahat ulaşabiliyor musunuz' sorumuza, 'geçmiş dönemde şikayetler vardı. Ancak, bakanlar, artık Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri sırayla gelip meclisteki odalarında milletvekilleriyle görüşmeler yapıyor. Bundan dolayı muhalefet vekilleri dahil, hiçbir milletvekilinin ben bakanlığa ulaşamadım demesini doğru bulmuyorum' yanıtını verdi.

İMAR KOMİSYONU MİLLETVEKİLİ VE BAŞKAN YAPIYOR

Atilla Ödünç, programda iki dönem başkanlığını yaptığı büyükşehir imar komisyonu ile ilgili ilginç bir ayrıntıyı anlattı.

Komisyonu, 'bereketli ve geleceği parlak' diye nitelendiren Ödünç, nedenini ise şu sözlerle açıkladı:

'Birlikte görev yaptığımız Oktay Yılmaz Yıldırım, Önder Tanır Kestel ve Turgay Erdem de Nilüfer Belediye başkanı, ben de milletvekili oldum. Bu komisyonun bereketi'

BAKANDAN GÜRSU'YA İSTASYON İSTEDİ

Hızlı tren iktidar partisi vekillerine en çok sorulan konulardan biri. Ödünç, hızlı trenin 2023'e kadar tamamlanıp, Bursalıların hizmetinde olacağını söylerken, Gürsu'ya istasyon kurulup kurulmayacağı konusuna da açıklık getirdi:

'Gürsu'da bir istasyon yapılması şu anki projede var. Ancak çeşitli değişikliklere gidilebiliyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Emek- Şehir hastanesi hattı temel atma töreninde konuşarak, Gürsuluların talebini ilettim. Burada bir yük istasyonu olması halinde Yıldırım ve Kestel de yararlanacak. Bu istasyon yapılırken bizim tarım alanlarımıza da zarar vermeyecek şekilde planlaması yapılacak'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.