Hava Durumu

Bursa’da festivali coşkusu başlıyor; yetmez ama evet

Yazının Giriş Tarihi: 15.05.2022 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.05.2022 08:12

Türkiye’nin en uzun soluklu etkinliklerinden biri olan Uluslararası Bursa Festivali’nin bu yıl 60’ıncısı düzenlenecek.

Geriye dönüp baktığımızda, festival sayesinde Bursalılar olarak dünyanın birçok ünlü sanatçı ve grubu canlı olarak Kültürpark Açıkhava’da izleme fırsatı bulduk.

Neşet Ertaş, Emel Sayın, Ajda Pekkan, Fazıl Say ve İlhan İrem gibi bizim sanatçılarımız bir yana kimler gelip geçmedi ki…

Alphaville’den Ana Moura’ya Europe’den Haris Alexiou’ya Julio Iglassias’tan Paco de Lucia’ya kadar dünyanın ünlü sanatçıları Açıkhava’da konser vermiş, unutulmaz anılar bırakmıştı.

Geçen 59 yılda düzenlenen festivallere 1310 sanatçı katılırken, 1185 etkinliği 4 milyon 147 bin 657 Bursalı izledi.

Dünyanın başına bela olan pandemi dolayısıyla ne konser ne de etkinlikler olmadığı için insanlar iki yıl boyunca eğlenmeye susadı.

Bursa Festivali de 2020’de tamamen iptal edilirken, geçen yıl kısıtlı bir şekilde gerçekleştirildi. Altın Karagöz Halk Dansları yarışması ise yapılmadı.

Doğrusu bu yılki programı ve kimlerin katılacağını merakla bekliyorduk. Programın açıklanacağı basın toplantısı için seçilen Çelik Palas’ın tarihi binası ise tam festivale yakışacak bir mekandı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi adına Bursa Kültür Sanat ve Turizm Vakfı (BKSTV) tarafından düzenlenen   Festivalin tanıtım toplantısına  Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BKSTV Başkanı Sadi Etkeser ile BKSTV Yönetim Kurulu, sponsor firmaların temsilcileri katıldı.

Başkan Aktaş, konuşmasını yaparken dağıtılan kitapçıktan 12 Haziran- 7 Temmuz tarihleri arasında ‘Kuşaktan kuşağa’ sloganıyla düzenlenen bu yılki festivalin programına bakmaya başladık.

Festivalin açılışı uzun yıllar olduğu gibi yine bir klasikle başlıyor. 12 Haziran akşamı Fahir Atakoğlu, Bursa Devlet Senfoni Orkestrası ile Bursalıların karşısına çıkacak.

 Ardından 14 Haziran’da Nil Karaibrahimgil, 15 Haziran’da Barcelona Gibsy Balkan Orkestrası, 17 Haziran’da Selen Beytekin ve Fatih Erkoç caz orkestrası, 18 Haziran’da Mark Eliyahu ve Perdenin ardındakiler, 20 Haziran’da Hadise, 22 Haziran’da Sevcan Orhan ve Musa Eroğlu, 24 Haziran’da  Burcu Güneş ve Selami Şahin, 25 Haziran’da Yüzyüzeyken Konuşuruz, 28 Haziran’da Özbekistan Taşkent Ulusal Opera ve Bale Tiyatrosu’nun Lazgı Ruhun ve Aşkın Dansı, 29 Haziran’da Simge Sağın ve Mehmet Erdem ve 30 Haziran’daki finalde Sibel Can Bursalılarla buluşacak.

Festival biletleri 18 Mayıs Çarşamba gününden itibaren, biletinial.com, 27 Mayıs Cuma gününden itibaren Tayyare Kültür Merkezi ve Kültürpark Açıkhava Tiyatrosu gişelerinden temin edilebilecek. Bilet fiyatları, 50 TL ile 200 TL arasında değişiyor.

Altın Karagöz Halk Dansları yarışmasının 34’üncüsü de 2-7 tarihleri arasında yapılacak. 22 ülkeden 800 dansçının katılacağı yarışma, 17 ilçede bir folklor şöleni yaşatacak.

ÖNÜMÜZDEKİ YIL ARTACAK

Başlığa yazdığım gibi Özbekistan ekibini bir yana bırakırsak sanat deyimiyle Prima yabancı sanatçı olmaması biraz hayal kırıklığı yaratsa da pandemi sonrası bu kadronun oluşturulması da başarı sayılır.

Bunun gerekçesini Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş ve BKSTV Başkanı Etkeser toplantıda yöneltilen sorulara verdikleri yanıtla açıkladı.

Sanatçıların belirlenmesinde bir müdahalesi olmadığının altını çizen Aktaş, ‘Çarşı pazardaki artışlar konuşuluyor ama sanat alemindeki artışlar da ikiye üçe katlanmış durumda’ dedi ve ekledi:  ‘Benim için kültür sanat mevzuları olduğu zaman para ikinci planda kalıyor’

Etkeser ise pandemi sonrası dünyada sanatçı organizasyonları alanında sorunlar yaşandığına dikkat çekerek, ‘Bu sene yönetimi devraldığımızdan beri yabancı sanatçıları arttırmak için girişimlerimiz oldu fakat bunu gerçekleştiremedik. Ama önümüzdeki sen bu anlamda biraz daha arttıracağız’ şeklinde konuştu.

 Konuşmasına BKSTV’nin yeni başkanı Sadi Etkeser ve yönetimine hayırlı olsun, geçen dönem başkanı Özer Matlı’ya da yaptığı çalışmalardan ötürü teşekkür ederek başlayan Aktaş,  Bursa Festivali ve Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması’nın şehre değer kattığını vurguladı.  Pandemi dolayısıyla yaşanan kısıtlamalar yüzünden şehirde de bu konuda ciddi özlem oluştuğunu da ifade eden Aktaş, Bursa’nın 2022 Türk Dünyası Kültür Başkenti olduğunu, festival coşkusunun bu kapsamda daha da büyüyeceğini belirtti.

KONSERLERİN YENİ ADRESİ; YUNUSELİ

Başkan Aktaş, toplantıda Kültürpark Açıkhava ile ilgili önemli bir gelişmeyi de açıkladı. Açıkhava’yı BKSTV’nin işlettiğini ve festivalin yanı sıra konser ve organizasyonlara kiraya verdiğini hatırlatan Aktaş, festivalin sona ermesiyle birlikte son anda bir aksilik olmazsa 7 Temmuz’dan itibaren rezervasyon alınmayacağını söyledi. 

Aktaş, iki yıl önce Açıkhava’nın bakımını yaptıklarını ancak daha büyük kapasiteye ve düzenlemeye ihtiyaç olduğunu belirterek, Kültürparkın yeniden düzenlenmesi kapsamında  Açıkhava’nın kapasitesinin arttırılacağını ve doğayla daha iç içe hale getirileceğini ifade etti. 

Açıkhava’nın bakıma alınmasıyla daha önce Çakaldere’de sahne düzenlemesi  planlandığını, ancak burayla ilgili anormal yüksek maliyet nedeniyle vazgeçildiğini de açıklayan Aktaş, bu tarihten sonra konser ve etkinliklerin adresinin Yunuseli Havaalanı olacağını sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.