Hava Durumu

Bursa'da ilk miting Muharrem İnce'den

Yazının Giriş Tarihi: 23.05.2018 07:36
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.05.2018 07:36

Cumhurbaşkanı adayları mayıs ayının ilk haftasında belirlendiği için propaganda çalışmalarına erken başlamışlardı. Önceki gün milletvekili aday listelerinin kesinleşmesiyle seçim heyecanı tam anlamıyla hissedilmeye başlandı.
Partilerin adaylarıyla ilgili birbiri ardına tanıtım toplantılarıyla başlayan maraton 23 Haziran akşamı seçim yasakları başlayıncaya kadar devam edecek. Süre kısıtlı, üstelik ramazan ayı olduğu için çalışmaların büyük bir bölümü iftardan sonraya sarkacak. Bayramdan sonra da meydanlar şenle- necek.
Cumhurbaşkanı adaylarından Muharrem İnce 1 Haziran, Temel Karamollaoğlu 10 Haziran, Meral Akşener de 17 Haziran'da Bursa'da miting yapacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Bursa'ya geleceği tarih yarın Ankara'da yapılacak milletvekili adayları tanıtım toplantısında görüşülecek.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Bursa'daki miting tarihi ise henüz kesinleşmedi. Kılıçdaroğlu'nun 19 veya 20 Haziran'da Bursa'da miting yapması planlanıyor.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Bursa mitingi de 26 Mayıs'ta Ankara'da yapılacak milletvekili aday tanıtım toplantısından sonra belli olacak.
Temel Karamollaoğlu'nun mitingi için Saadet Partisi Atatürk Stadyumu Meydanı tercihini yaparken Muharrem İnce'nin Bursa mitingini yapacağı yerle ilgili Nilüfer'deki hastane alanı ağırlık kazanıyor.
Diğer bir ayrıntı ise İnce'nin Bursa mitingi öncesi Türklerin yaşadığı Yunanistan'ın Gümülcine ve Bulgaristan'ın Kırcaali kentlerini ziyaret etmeyi düşündüğü konuşuluyor.

Tek zarf, iki pusula ve biraz karmaşık oy sayımı
Türkiye, 24 Haziran'daki seçimlerde ilkleri yaşayacak. 59 milyon seçmen yurt içinde ve 60 ülkede oy kullanacak. Bu seçimlerde ilk defa yatağa bağımlı seçmenlerin oy kullanabilmeleri için 271 ilçede seyyar sandık kurulacak. Bu seçimde ilk defa seçmen olan 1 milyon 650 bin 171 kişi oy vermek için sandık başına gidecek. 60 ülke ve 123 temsilcilikte sandık kurulacak ve yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, 36 gümrük kapısında oy kullanabilecek.
Gümrük kapılarında 7 Haziran'dan itibaren oy verme işlemi başlayacak.
Seçmenler, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için hazırlanan pusulalarda tercihlerini yaptıktan sonra aynı zarfa koyup sandığa atacaklar.
Cumhurbaşkanlığı seçimi pusulası sayımı rahat. Ancak, milletvekili seçimleri için kullanılacak oyların sayımı kurulan 'Cumhur' ve 'Millet' ittifakları nedeniyle uzun sürecek.
O yüzden seçim akşamı oy sayımı işlemi biraz uzayabilir.
Seçmenlerin büyük çoğunluğu da oy sayımının nasıl olacağını merak ediyor. Onu anlatmakta fayda var.
Pusuladaki ittifak çerçevesinin herhangi bir yerine basılacak mühür geçerli olacak. İster bir ister iki kez veya daha fazla mühür basılması oyu geçersiz kılmayacak. Ancak ittifak hesabına dahil edecek.
Oy sayımına gelince...
İttifak içindeki partilerin oyların önce ayrı ayrı sayılacak. Sonra ortak oy hesabına geçilecek. Ortak oylar da partilerin aldığı oy oranına göre paylaştırılacak.

Ayva yiyerek sesinizi koruyun
Liderlerin seçim propaganda dönemlerindeki en önemli sorunu ses kısıklığı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen seçimin son günlerinde sesinin nasıl kısıldığını hatırlarsınız. En son CHP adayı Muharrem İnce, sesindeki sıkıntı nedeniyle neredeyse Bartın ve Zonguldak mitinglerini iptal ediyordu.
Seçimlerin dar bir zamana sıkışması nedeniyle adaylar, günde birkaç yere gidip konuşmak zorunda kalıyorlar.
Peki, ses kısıklığını nasıl önleyecekler.
Tiyatro ve seslendirme sanatçısı Erhan Yazıcıoğlu, konunun uzmanlarından biri. Bu konuda sıkıntı yaşayıp İngiltere'de de tedavi görmüş. İngiliz uzmanların önerisini adaylara aktarıyor.
En iyi çözüm aslında konuşurken gırtlak yerine diyaframı kullanmak. Ama bunun için eğitim gerekiyor.
Geçici çözüm ise ayva. Evet, yanlış okumadınız ayva yerseniz sesiniz güçleniyormuş. İngiliz uzmanın diğer bir önerisi ise yeşil elmaya birkaç karanfil saplayıp kaynatmak ve bunun suyunu günde üç kez içmek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.