Hava Durumu

Bursa'da kadına şiddete karşı eylem planı

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2019 08:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2019 08:15

Kadına yönelik şiddet sadece Türkiye'nin değil, dünyanın bir numaralı gündem maddesi. Dünyanın dört bir yanında sokaklara çıkan kadınlar, şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği için tepkilerini haykırıyor.

Ortada rakamların anlattığı ciddi bir sorun söz konusu. Daha önce yazmıştım. 2018 yılında 440 olan Türkiye'deki kadın cinayeti sayısı, bu yıl kasım ayında 420'ye ulaştı. Bu cinayetlerin neredeyse yüzde 60'ı evlerde ve yakınları tarafından işlendi.

25 Kasım Kadına Şiddetle Mücadele Günü, bir mesaj yayınlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kadına yönelik şiddeti insanlığa karşı işlenen en büyük suçlardan biri olarak nitelendirerek, 'Bu ayıbı elbirliğiyle ülkemizden tamamen sileceğiz' demişti. Aynı gün Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Adalet, Milli Eğitim, Sağlık bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ortak imzasıyla yürürlüğe giren 75 maddelik 'Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon Planı'nı açıklamıştı.

Alınan bu karar doğrultusunda dün 81 ilde eşzamanlı olarak toplantısı gerçekleştirildi. Bursa'da Vali Yakup Canbolat başkanlığında gerçekleştirilen Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Toplantısı'na, savcılık, emniyet, jandarma, müftülük, ilgili bakanlıkların il müdürleri katıldı.

Aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadelede çalışan tüm kurumların verilerinin değerlendirip, analizlerinin yapıldığı toplantıda, bakanlıklar tarafından planlanan tedbirler değerlendirilerek, bir dizi önlem alınması kararlaştırıldı.

Buna göre, artık şiddet önleme merkezinde polis irtibat görevlisi yer alacak. Risk düzeyi yüksek olayların sosyal, psikolojik, ekonomik yönleri incelenecek ve olayın meydana geldiği andan itibaren takip edilmesi için sistem geliştirilecek. Şüphelilerle ilgili öfke kontrolü gibi önleyici destek hizmetleri uygulanacak.

Kadına yönelik şiddetle ilgili mücadelede sadece polisiye tedbirlerin yeterli olmadığına dikkat çekilen kararlar arasında, baro, üniversiteler sivil toplum kuruluşlarının sürece dahil edilmesi için çalışmalar yapılacak. Bu çalışmalar il ve ilçelerde eylem planı haline getirilecek. Benzer nitelikteki toplantılar yarın tüm ilçelerde kaymakamlıklar başkanlığında yapılacak.

Kanayan bu yaranın tedavisi için yapılan toplantılar elbette ki önemli ancak temel sorunlardan biri zihniyet değişikliği. Bunun yolu da her konuda olduğu gibi eğitimden geçiyor.

CHP'Lİ VEKİL HIZLI TRENİ SORDU, BAKANLIK TARİH VERDİ: 2023

Yüksek Hızlı Tren, Bursa'nın en büyük ulaşım hayali. 2012 yılında temeli atıldığında 2016 yılında seferlere başlayacağı açıklanmıştı. Ancak aradan geçen zaman içinde önce yükseği, henüz kesinlik kazanmasa da sonra hızlısı gitti. Elimizde konvansiyonel hat kaldı.

AK Parti'li vekillerin birinci gündem maddesi olan tren ile ilgili zaman zaman açıklamalar yapılıyor. CHP Bursa Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu da konuyu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na sordu. Bakanlık da yazılı yanıt gönderdi.

Bakanlığın yanıtında, Ankara-İstanbul YHT hattına bağlantılı olarak 106 kilometre uzunluğundaki Bursa-Yenişehir-Osmaneli Projesi'nin 56 kilometrelik Bursa-Gölbaşı-Yenişehir kesiminin 16,5 kilometresinin tünellerden oluştuğu vurgulanarak, bunun 9,9 kilometresinin tamamlandığı, geri kalan tünel imalat çalışmaları ile 39,5 kilometrelik güzergahta altyapı çalışmalarının devam ettiği ve yüzde 72'lik fiziki ilerleme sağlandığı belirtildi.

50 kilometrelik Yenişehir - Osmaneli kesiminin proje çalışmalarının tamamlandığı ve yapımının 2023 yılı sonunda bitirilmesinin hedeflendiği kaydedilen yanıtta, Yenişehir-Osmaneli hattının altyapı ve Bursa -Osmaneli hattının üstyapı ve EST yapım işleri ihalesinin 16 Eylül'de iptal edildiği hatırlatıldı. Yanıtta, yaklaşık maliyetler güncellenerek yeniden ihaleye çıkılması ile ilgili çalışmaların sürdürüldüğü de vurgulandı.

Bakanlığın verdiği yanıtı değerlendiren Kayışoğlu, hızlı tren projesinin fiyaskoya dönüştüğünü savunarak, Bursa'nın bunu hak etmediğini ifade etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.