Hava Durumu

Bursa'da kampanya mayası tuttu, yeni konut kalmadı

Yazının Giriş Tarihi: 12.07.2020 08:40
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.07.2020 08:40

Türkiye'de büyümenin lokomotifi olan inşaat sektöründeki durgunluğu koronavirüs bir kat daha artırmıştı.
Doğrudan ve direkt olarak 170 sektörü etkileyen inşaatın yeniden canlanması için hükümetin kamu bankaları aracılığıyla başlattığı kampanya beklenenin üzerinde karşılık buldu. Daire fiyatları artarken, müteahhitlerin elinde konut kalmadı.
Yeni konutlar için bir yıl taksit ertelemeli, 0,64 faiz ve 15 yıl vadeli kampanyanın Bursa'ya etkisini İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak'a sorduk. O da yanıtladı:
'Kampanya furya haline dönüştü. Piyasada müthiş bir hareketlilik var. Müteahhitlerin elinde yeni daire kalmadı. Çok az sayıda kalan daire ise üst segmentten. Şu anda 300-500 bin lira bandında daire bulunması imkansız. Eksperler kredi için rapor yazmaya yetişemiyor'


Kampanyanın zincirleme bir reaksiyon olarak yeni inşaatları başlatacağını vurgulayan Albayrak, ödemeler konusunda yaşanacak sıkıntılara dikkat çekti:
'Parası olan da olmayan da alıyor. Nasıl ödenecek orası bir muamma. Kredi ödemelerinde sıkıntılar yaşanabilir. Önümüzdeki yıllarda başta Ziraat olmak üzere kamu bankları emlak zengini olabilir'
Albayrak, sektördeki canlanmanın meslektaşları açından iyi bir gelişme olduğunu da ifade ederek, 'İnşaat mühendisleri arkadaşlar odaya gelip şantiye şefliği belgesi almaya başladılar. Eldeki konutları satan müteahhitler yeni konut projelerine hazırlanıyorlar' dedi.

OFİS VE DÜKKAN SATIŞLARINA DA KAMPANYA İSTENİYOR

Kampanya mayasının konut satışlarında tutması üzerine ofis ve dükkan satışları için de faiz indirimi beklentisi oluştu.
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, "faiz indiriminin konut satışlarında oluşturduğu pozitif etkinin taçlandırılması için ofis ve dükkan alanında da, uygulanması büyük kazanımlar sağlayacaktır' dedi.


Böyle bir düzenleme ile kamunun KDV alanında elde edeceği kazanca da değinen İMSİAD Başkanı Andıç, konutta 150 metrekareye kadar yüzde 1 olan KDV oranının dükkan ve ofislerde bir metrekare bile olsa yüzde 18 olduğunu hatırlattı.

BURSA VEKİLLERİNDEN ŞENTOP'A ZİYARET

AK Parti Tekirdağ Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, salı günü TBMM Genel Kurulu'ndaki üçüncü tur oylamada, 328 oy alarak yeniden TBMM Başkanı seçildi.


İkinci kez başkan seçilen Şentop'u makamında ziyaret eden AK Parti Bursa milletvekilleri Refik Özen, Dr. Mustafa Esgin, Osman Mesten, Müfit Aydın, Ahmet Kılıç ve Emine Yavuz Gözgeç, hayırlı olsun dileklerini ilettiler.

İYİ PARTİ'DE KONGRE 9 AĞUSTOS'TA

İYİ Parti, koronavirüs nedeniyle ertelenen ilçe kongreleri sürecini 5 Temmuz'da yapılan Nilüfer ilçe kongresiyle tamamladı.
İlçe kongrelerinin tamamlanmasının ardından görüş istenen İYİ Parti Genel Merkezi, il kongresinin 9 Ağustos'ta yapılmasını kararlaştırdı.


İYİ Parti İl Başkanı Dr. Yahya Bahadır, koronavirüs tedbirleri kapsamında kongrenin İbrahim Yazıcı Stadyumu'nda yapılacağını açıkladı.
İYİ Parti Bursa İl Başkanlığı yarışı için Selçuk Türkoğlu, ilçe kongreleri tamamlanmadan adaylık açıklaması yapmıştı. Türkoğlu'nun yanı sıra Zafer Milli de hazırlıklarını sürdürüyor. Daha önce il başkanı olması dolayısıyla doğal aday olduğunu ifade eden Dr. Bahadır, bir hafta dinlendikten sonra kararını açıklayacağını söyledi.

Kongrenin birlik ve bütünlük içinde yapılması gerektiğini ifade eden Dr. Bahadır, şöyle konuştu:
'Bu parti kolay şartlarda kurulmadı. Çok emek ve mücadele verdik, bedel ödedik. Kongrenin birlik ve bütünlük bozulmadan yapılması ve sonuçlanması benim birinci derecede görevim'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.