Hava Durumu

Bursa’da kazandı, Bursa’ya vakfetti

Yazının Giriş Tarihi: 18.08.2022 08:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.08.2022 11:36

Bursa, ilk ve orta özel öğretiminde Türkiye’de ilk sıralarda yer alırken, aynı başarıyı akademik eğitim konusunda gösteremedi. Ekonomik, sosyal ve nüfus açısından Bursa ölçeğinin çok gerisinde olan şehirler birkaç devlet ve vakıf üniversitesi kurarken, biz sadece Uludağ Üniversitesi’nin obez büyümesini izledik.  Ardından Bursa Teknik Üniversitesi’nin kurulmasına sevindik.

Devlet üniversiteleri dışında kendi kentleri için tercih yapamayan Bursalı öğrencileri ise İstanbul’da neredeyse her köşe başında kurulan üniversiteler aldı.

Bursa’da özel eğitim kurumları denilince akla gelen ilk isimlerden biri olan ve kurucusu olduğu Sınav Okullarında 300 bine yakın öğrenci yetiştiren Gıyasettin Bingöl, 2010 yılında kolej, 2020 yılında da üniversite hedefini yıllar önce ASTV’de açıklamıştı. 2004 yılından beri bu hayali gerçekleştirmek için çaba gösteren Bingöl, 11 Mart’ta TBMM’de kabul edilen yasayla mutlu sona ulaştı

Dün de Mudanya Üniversitesi’nin Çağrışan’da görenlerin hayranlık duyduğu üniversite kampusunda ilk kez basının karşısına çıktı.  

Mudanya Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hasan Tosun, Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Atilla Eriş, Mudanya Üniversitesinin işbirliği protokolü imzaladığı Medicalpark Bursa Hastanesinin Genel Müdürü Metin Arslan, üniversite binasının mimarı Hasan Sözüneri ve müteahhidi Necati Şahin’in katıldığı toplantıda, Bingöl, 18 yıllık üniversite yolculuğunu anlattı.

Bingöl, üniversite hazırlıklarını kendi deyimiyle ilmek ilmek dokuyarak ve önce kendini eğiterek yaptı. Yurt dışında ve yurt içinde 150’den fazla üniversite ile görüşmeler gerçekleştirdi.  Sonunda pandemi nedeniyle 2 yıl gecikme olsa da üniversite kapılarını açtı.

Üniversiteyi kurarken, Bursa’dan kazandığını Bursa’ya vakfetmeyi hedeflediğini ifade eden Bingöl, ‘Bu benim hayatımın özeti ve son projem. Neyim varsa Mudanya Üniversitesi’ne vakfettim. Çoğu kimse bunu yadırgadı hatta üniversite kurmak için birlikte yola çıktığım bir iş adamı ticari kaygı nedeniyle vazgeçti’ dedi.   

Toplantının amacı Bursa’nın tek vakıf üniversite olan kurumun YKS sonuçlarına göre YÖK tarafından verilen kontenjanları yüzde 100 doldurmasıydı. Öğrenci alan tüm bölümler tercih sıralamasında Türkiye’nin ilk beşi içinde yer aldı. Tercih edenlerin büyük çoğunluğu da Bursa’da oturan kız öğrenciler oldu. Üniversite ayrıca 290 yabancı öğrenci de alacak.  

Bingöl, konuşmasında yola çıktıklarında Türkiye’nin dördüncü büyük şehri Bursa’da sadece iki üniversitenin yetersizliğini dile getirdiklerini hatırlatarak, alınan sonuçların bu konudaki haklılıklarının göstergesi olduğunu ifade etti.

Bingöl, konuşmasının son bölümünde de bir taahhütte bulunarak, ‘Bu üniversiteyi sizlerle beraber yöneteceğiz. Ben görevimi yaptım ben vakfettim hocaya teslim ettim. Bundan sonrası ben de sizin kadar etkili yetkiliyim’  dedi.

TARTIŞILAN KONUYA YANIT: BİNA KAÇAK DEĞİL

Mudanya Üniversitesi binasının kaçak olduğu ve Mudanya Belediyesi ile sorun yaşandığı konusu zaman zaman gündeme geliyor. Toplantıda, Bursaduysun . com köşe yazarı Onuralp Özalp, bununla ilgili soruyu Bingöl’e sordu, o da yanıtladı:

‘Bizim kimseyle bir sorunumuz yok. Bu bina ruhsatı olan bir bina ve tamamlanmış. Üniversiteye çevrilmek üzere yapılan tadilat projesini büyükşehir ve Mudanya belediyesi onaylamış. Ancak Planlar iptal olduğu için bu bölümde iptal olmuş. Üç yıl devam eden bir binanın kaçak olması mümkün mü? Sonrasında CİMER’e yapılan bir şikayet üzerine ceza yazıldı. İtirazımız üzerine cezayı da mahkeme iptal etti.  Asla ve kata böyle bir şey söz konusu değil ben bugüne kadar hiçbir yorum yapmadım. Burayı YÖK’ün hukuk dairesi her şeyi inceledi ve ona göre karar verdi’

PROF. ERİŞ, YENİ HEDEFİ AÇIKLADI: LİYAKATLİ KADRO, AKADEMİK BAŞARI

Gıyasettin Bingöl’e üniversite kurma fikrini yıllar önce dile getiren Prof. Dr. Atilla Eriş, Uludağ Üniversitesi’nde ve YÖK’te de görev almış bir isim. Üniversitenin mütevelli heyetinde yer alan Prof. Dr. Eriş, konuşmasında günümüzde üniversiteler ile ilgili değerlendirme yaptı, Mudanya Üniversitesi’nin hedefini de açıkladı.

Mudanya Üniversitesi’nin tercih edilmesindeki başarısının bir gecekondu üniversitesi olmadığının lafta kalmaması, kampus ve altyapının somut olarak görülmesinden kaynaklandığına dikkat çeken Prof. Dr. Eriş şöyle devam etti: 

‘Mudanya Üniversitesi’nin geleceği parlak görünüyor ama önemli bir şey var. Burada bina yapıldı, içinde her türlü altyapısı var ama kaliteyi, akreditasyonu ve akademik içeriği tavizsiz yükseltmek önemli.  Her türlü binanın yapılması çok güzel mekanın olması bir akademik eğitim ve öğretim için yeterli değil. Bununla ilgili olarak selektif biçimde meritokratik özelliklerle akademik kadroyu tamamlamak lazım. Meritokratik özellik ne demek? Kaliteden fedakarlık etmeden liyakati esaslayan ve gerçekten akademinin içeriğini özümsemiş kadrolarla doldurmak lazım. Sadece ders verip giden kadrolar değil’

‘Maalesef üzülerek söylüyorum birçok üniversitede ertede akademinin bu tarafı ihmal edilmiş durumda’ diyen Prof. Dr. Eriş, şöyle devam etti:

‘Üniversiteler, araştırma, eğitim-öğretim ve topluma hizmetle mükelleftir. Üç faktörü de bünyenizde bulundurmazsanız siz üniversite olamazsanız yüksek okul olursunuz. Sadece ve sade ve eğitim öğretimle yetinmek mümkün değil. Dolayısıyla burada aynı zamanda bilimsel araştırmaların yapılması söz konusu.  Artı üniversiteler yanı zamanda özerk ve özgür kuruluşlardır. Dil din ırk renk bunları gözetmez . Üniversite ekonomik coğrafi ve her türlü ideolojinin dışında evrensel yapıdadır. İşte Mudanya üniversitesi bu ilkelerle yürümelidir. Aslında bu felsefe ile kuruldu’

GÖZLEM KULESİ'NİN KONUĞU MEHMET EMİN EKMEN

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Halkla İlişkiler Başkanı Mehmet Emin Ekmen bu akşam saat 20:30'da Gözlem Kulesi'ne konuk olacak.

  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.