Hava Durumu

Bursa’da kırmızı alarm: Vaka sayısı 6 bine dayandı

Yazının Giriş Tarihi: 01.02.2022 08:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.02.2022 08:14

Koronavirüs pandemisinde Bursa yine kırmızı günlere döndü. 
Bursa, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı haftalık tabloya göre, vaka artışının en çok olduğu 10 il arasında 2’nci sırada yer aldı. 100 bin kişide görülen vaka sayısı 667,96 oldu. Bu rakam geçtiğimiz hafta 490,23 olarak kaydedilmişti. 

Tabloya göre, birinci sırada Erzurum yer alırken, ikinci sıradaki Bursa’yı Çankırı, Yalova, Erzincan, Uşak, Batman, Elazığ, Siirt, Bayburt illeri izledi. 
Vaka sayısının nasıl hızla yükseldiğini eminim ki herkes çevresindeki hasta sayısından da fark ediyordur. Geçen hafta program konuğumuz olan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, gazeteci arkadaşımız Can Ertan hastalığa yakalananlar arasındaydı. Ertan’ın bir talihsizliği de virüsün zatürreeye yol açmasının yanı sıra geçirdiği beyin kanamasıydı. Arkadaşımıza acil şifalar diliyoruz.

Son pozitif test haberi ise dün ulaştı. İl Sağlık Müdürü Dr. Fevzi Yavuzyılmaz da hastalığa yakalananlar kervanına katıldı. 
bursahakimiyet.com.tr’den editör arkadaşlarımız da dün Hayat Eve Sığar’ın (HES) yoğunluk haritasını okuyucularına sundu.  Osmangazi, Nilüfer, Yıldırım, İnegöl, Kestel ve Gürsu haritaları kıpkırmızı oldu.
Geçen hafta uyuşturucuyla mücadele konusunda basın toplantısı düzenleyen Bursa Valisi Yakup Canbolat, vaka sayısındaki artışa dikkat çekerek,  vaka sayısının artmasında aşısız olanların etkisinin fazla olduğunu vurgulamıştı. 

Canbolat, Bursa’daki günlük vaka sayısının 3 ila 4 bin arasında gidip geldiğini ve 22 Ocak’ta vaka sayısının 3 bin 817 olduğunu söylemişti. 

Dün, Bursa’daki son durumu yeniden Vali Canbolat’a sorduk. Bursa’daki vaka sayısının hızla arttığını belirten Canbolat, günlük vaka sayısının 6 bine dayandığını açıkladı. Canbolat şöyle devam etti: 
‘En son 5 bin 800 rakamını gördük. Hastanelerde şimdilik bir sorun yaşamıyoruz. Ancak vatandaşlarımız ilk günden beri söylediğimiz gibi maske mesafe ve temizlik konularına azami özen göstermeli. Aşı konusunda da hassas davranmalı’

Canbolat, valilik olarak Bursa için özel bir tedbir düşünülmediğini de vurgulayarak, genel tedbirlerle ilgili kararların kabine toplantılarında ele alındığını sözlerine ekledi. 
Bu arada, Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı haritaya göre, Bursa’daki aşı durumu hâlâ Türkiye ortalamasının altında. Türkiye genelinde iki doz aşı oranı yüzde 84,38 iken Bursa’da bu rakam 80,8’de.  
Omicron varyantı kaynaklı artışın umut kırıcı mı yoksa pandemiden kurtuluşun işareti mi? Bilim insanları bu konuda henüz tam bir fikir birliğine varmış durumda değil. Kimileri, omicron’la virüsün mevsimsel gribe dönüşeceğini savunurken, kimileri de yeni varyantlar oluşması endişesi taşıyor. 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın mesajları da iyimser yönlü olanlardan. Koca, son mesajında, virüsün eski gücünde olmadığına dikkat çekerek,  ‘Salgının endişe verici dönemi artık geride kaldı. Tedbirlere uyarak, aşılarımızı aksatmadan hayatımıza devam edeceğiz. Dünyanın gündemi normale dönüyor’ dedi.

*****

ANTALYA VE İSTANBUL’A DOYAN İRANLILAR ROTAYI BURSA’YA ÇEVİRDİ

Bursa’nın turizm hedefini pandemi de engellemiyor. Omicron varyantının pik yaptığı bu günlerde Bursa, önümüzdeki aylara hazırlık amacıyla tanıtım faaliyetlerine ağırlık veriyor. Bursa'yı farklı destinasyonlarda tanıtmak amacıyla ulusal ve uluslararası fuarlarda boy gösteren Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği, Avrupa ve Uzak Doğu’ya yönelik turizm atılımlarına İran'ı da ekledi. 
İranlı turist çekilmesi hedefiyle İran'ın 11 farklı şehirden 32 turizm acentesi sahibi ve yöneticileri 4 günlük program kapsamında Bursa'da ağırlandı. Bursalı ve İranlı turizm profesyonellerini bir araya getirerek karşılıklı turizm planlamaları yapılması amacıyla yapılan toplantıda, Bursa Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler ve Turizm Dairesi Başkanı ve Bursa Kültür Turizm ve Tanıtma Birliği Müdürü Abdülkerim Baştürk yaptığı sunumla Uludağ'dan Gölyazı'ya, termal kaynaklardan göller, şelaleler ve yaylalara kadar Bursa'nın sahip olduğu turizm değerlerini İranlı turizm profesyonellerine aktardı. 

Toplantıda Bursalı ve İranlı acenteler, yaptıkları ikili görüşmelerle bundan sonraki süreçte ortak yapılacak çalışmalar hakkında fikir alışverişinde bulundu. Toplantıya Türsab, Gümtob ve Busat da katıldı. 
Toplantıya katılan TÜRSAB Genel Merkez Yönetiminde Sayman Üye olarak Bursa’yı temsil eden Hasan Eker’e görüşmeyi ve beklentileri sorduk.  
Yeni destinasyonlara yönelik bu tür organizasyonlara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Eker, İran pazarının önemine dikkat çekti. 80 milyon nüfuslu İran’ın yarısının Türkçe konuştuğunu hatırlatan Eker, acentalarla görüşmelerin büyük bölümünün Türkçe gerçekleştirildiğini söyledi. 

İran’ın turist sayısında 18’inci sırada olduğunu ve bunun 5’inci sıraya çıkarılması gerektiğinin altını çizen Eker, şöyle devam etti:  
‘Türkiye'ye yılda 2,5 milyon İran'dan turist geliyor. Kültürlerimiz çok benzer, Türkçe biliyor olmaları da ayrı bir avantaj.  Sabiha Gökçen Havalimanı ile yakın bir mesafedeyiz. Görüştüğümüz acenta temsilcilerinin söylediğine göre,  İranlılar İstanbul ve Antalya’ya doydu. Bursa hem doğa hem de tarihi özellikleriyle onlar için yeni cazibe merkezi olabilir. Onlar da İran’a gelmemizi istiyor. Karşılıklı ilişkilerin geliştirilmesi turizm açısından yarar sağlar’

*****

KAR YAĞIŞI VE FİYATLAR ULUDAĞ’I ETKİLEDİ

Kış turizminin önde gelen merkezlerinden biri olan Uludağ, sömestrden beklediğini bulamadı. Hasan Eker ile sohbetimizde Uludağ’la ilgili değerlendirmeler de yapan Eker, şunları söyledi: 
‘Sömestre Uludağ için kötü geçiyor. Fiyatların yükselmesi nedeniyle Uludağ’a gelen turist sayısı azaldı. Erken rezervasyon olmadı. Son güne bırakanlar ise İstanbul’daki kar yağışından dolayı tatilden vazgeçtiler. Bu iki nedenden dolayı Uludağ, sömestrinin ilk haftası yüzde 50 dolulukla geçirdi’

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.