Hava Durumu

Bursa'da odak değiştiren Nilüfer, daha fazla büyümek istemiyor...

Yazının Giriş Tarihi: 08.04.2021 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.04.2021 08:03

İnsanoğlunun güneşin izinden giderek batıya yolculuğunun şehirleşme açısından en tipik örneğini Bursa'da görürsünüz.

Doğu-batı hattında lineer bir şehir olan Bursa, kabına sığmadıkça güneşin batış istikametine doğru ilerlerken, toplu konut bölgesi olarak 34 yıl önce kurulan Nilüfer, ilk yıllarda, gündüz şehir merkezindeki işyerlerine giden insanların sadece uyumak için evlerine döndüğü bir otelkentten kısa sürede, cazibe merkezine döndü. Kent merkezinin keşmekeşinden kaçmak isteyenlerin akınına uğrayan Nilüfer bu sürede 10 kata yakın büyüyerek, 485 bin nüfusa ulaştı.

Mustafa Bozbey'in ilk seçildiği 1999 yılından sonra yürütülen çalışmalarla otelkent, kültür-sanat ve spor kentine dönüşerek, adeta Bursa'da odak kaymasına neden oldu. Eskiden alışverişten kültürel etkinliklere kadar kent merkezine giden Bursalıların yeni adresi Nilüfer oldu.

Bu tespitlerin büyük bölümü, 31 Mart 2019'da yüzde 62 oyla CHP'den Belediye Başkanı seçilen Mimar Turgay Erdem'e ait. Erdem, geçen yıl pandemi dolayısıyla birinci yıl değerlendirmesi yapmamıştı. Görevdeki 730'uncu gününde 2 yıllık çalışmalarını kamuoyuyla paylaşan Erdem önem mesajlar verdi.

Birincisi; Nilüfer artık büyümek istemiyor. Büyükşehir Belediyesi'nin Ulaşım Master Planı'na göre, 2035 yılında 985 bin nüfusa ulaşacağı öngörülen ilçenin artık yavaşlaması gerektiğine inanıyor.

O yüzden bugün 8 OSB'ye sahip ilçede yeni sanayi bölgesi istemediğini anlatan Erdem, toprak varlığının büyük bölümü tarımsal üretime elverişli olan Nilüfer'e tarım kenti kimliği kazandırmayı hedef olarak belirledi.

İkinci mesajı ise kaçak yapılaşma ile ilgiliydi. Geçtiğimiz günlerde İMO Başkanı Mehmet Albayrak'ın kaçak yapılaşmanın neden önlenemediği ile ilgili görüşleri ve önerilerini ayrıntılarıyla yazmıştım.

Başkanlığı öncesi 20 yıl belediyenin mutfağında görev yapan Erdem'e göre, kaçak yapılarla mevcut yasal şartlarda mücadele mümkün değil. Önerisi ise şu: Kaçak yapı yapan vatandaşın arazisi müsadere edilsin. Yani hazineye devredilsin. Ancak böyle bir yöntem caydırıcı olur. Önlem almazsak İmar Barışı, İmar Affı diyerek yasal hale geliyor.

TARIM KENTİNİN İLK YANSIMASI: LAVANTA TEMALI TOPLANTI

Toplantı için bir süre önce kamulaştırılan Nikahevini tercih eden Erdem, burası ve kapalı otoparkla ilgili de açıklama yaptı. Kamulaştırma sonrası Nikahevinde salon ücretlerinin yüzde 88'e varan oranda geri çekildiğini, otoparkın ücret tarifesinin ise, 30 dakikaya kadar ücretsiz, gün boyu 5 TL ve cumartesi günleri de ücretsiz olarak belirlendiğini söyledi.

Toplantının teması da Nilüfer Belediyesi'nin tarım kenti hedefine uygun olarak lavanta seçilmişti. Uludağ Üniversitesi ile yapılan toprak analizi çalışmaları sonrası 50 çeşit denemeye alındı. Lavanta ise Nilüfer'in iklimine en uygun bitki çıkınca Nilkoop aracılığıyla çiftçilere destek verilmeye başlandı. Birkaç yıl içinde Nilüfer'in büyük bölümünde lavanta üretimi başlayacak. 50 kadar aromatik bitki üretimi de zaman içinde yaygınlaştırılacak.

Toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık, CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, İYİ Parti Bursa İl Başkanı Selçuk Türkoğlu, CHP Nilüfer İlçe Başkanı Fırat Yılmaz, , İYİ Parti İlçe Başkanı Levent Öncü katıldı. Erdem, konuşmasında, rahatsızlığı nedeniyle toplantıya katılamadığı bildirilen Mustafa Bozbey'e teşekkür etti.

TALİHSİZ OLARAK NİTELEDİ, YANIT VERDİ

Toplantının soru-cevap bölümünde, Turgay Erdem, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun Bursa gezisi sırasında yaptığı açıklamayla ilgili eleştirilere yanıt verdi. Gürkan'ın açıklamasını talihsiz olarak nitelendiren Erdem, 'Nilüferi yeşil alanlarla değerlendirmek çok yanlış. Nilüfer yeşili ve çevresiyle çok önemli noktada olan ve Türkiye'de sekizinci sırada yer alan bir ilçe. 22 yılda 239 park yaptık. 812 bin metrekare alanda yeşil alan olarak düzenlenmiş yeşil alan olarak uygulama yaptık. Kişi başına 10 metrekare olması gereken rakam, Nilüfer'de 10,70 metrekare . Çevremizdeki orman alanlarını eklediğimiz zaman Türkiye standartlarında yüksek bir rakam' dedi.

BELEDİYENİN GELİRİ 100 MİLYON LİRA DÜŞTÜ

Pandemiye rağmen projelerinde bir sapma olmadığını vurgulayan Erdem, iki kararın Nilüfer Belediyesi'nin gelirlerinde 100 milyon liralık düşüşe neden olduğunu açıkladı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi su faturalarının ucuzlatılması adı altında katı atık bedellerini bir kalemde silmesinin 60 milyon liralık gelir kaybına neden olduğunu ifade eden Erdem, şöyle devam etti:

'Bizim gibi belediyeler için ciddi rakam. Geçtiğimiz yıllarda OSB'lerden emlak vergisi muafiyeti. Bize olan maliyeti 35-40 milyon lira. Yaklaşık yıllık 100 milyon liralık kaynak elimizden alındı. Bazı projelerde ertelemeler yapmak durumunda kalacağız. Ya da yeni kaynaklar arayarak projeleri hayata geçirmeye çalışacağız'

AKTAŞ, EKOKENT İÇİN SÖZ VERDİ

Nilüfer Belediyesi tarafından 2010 yılında çalışmalarına başlanan 'Ekokent' adıyla bilinen Nilüfer Batı Gelişme Bölgesi Uygulama İmar Planı, altıncı kez mecliste kabul edilerek büyükşehir belediyesine gönderilmişti. Kamuoyunda Dubai projesi olarak bilinen bölge ile ilgili son gelişmelerle ilgili soru üzerine Erdem, 'Proje büyükşehir belediyesinde. Yakın zaman içinde çıkacağı konusunda Alinur Aktaş'ın sözü de var' dedi.

Ardından da, seçim döneminde iki büyükşehir belediye başkan adayının da uydu kentler yapılarak kenti yaymak istediklerini söyledikleri hatırlatması yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.