Hava Durumu

Bursa'da patronların ekonomi anketinden ne çıktı?

Yazının Giriş Tarihi: 10.12.2021 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.12.2021 08:08

Türkiye ekonomik açıdan zor günler yaşıyor. Bir yanda dövizdeki tırmanış diğer yanda yüksek enflasyon, toplumun tüm kesimlerini endişelendiriyor. Neredeyse herkes, gelecek kaygısı taşıyor.

Dünkü yazımda, ücretliler ve toplumun temel dinamiği olan orta direğin nasıl eridiğini anlatmıştım. Bugün ise tabloya iş dünyasının bakışını aktarmak istiyorum.

Geçmişten gelen bir alışkanlık; sanayici ve işinsanları dernekleri genel olarak patronlar kulübü olarak adlandırılır. Bursa Sanayici ve İşinsanları Derneği (BUSİAD), İstanbul'un ardından Anadolu'da kurulan ilk SİAD. 1978 yılında kurulan dernekte Bursa'nın sanayi devleri yönetici olarak görev aldı.

Derneğin kurucuları, eski başkan ve yönetim kurulu üyelerinden olan Yüksek Danışma Kurulu, belirli dönemlerde toplanarak değerlendirmeler yapıyor. Geçtiğimiz günlerde toplanan 40 kişilik kurul, yaşadığımız ekonomik durumu değerlendirdi, üyelerle yapılan anket sonucu 6 maddelik bir basın bildirisi yayınladı.

Tespitlerle başlayayım;

Türkiye'nin sermaye hareketlerinin serbest olduğu dışa açık bir ekonomi vurgusuyla başlayan değerlendirmede, batı ekonomileriyle hem üretim ve dış ticaret hem de finansal açıdan uzun yıllar içinde oluşmuş bağların söz konusu olduğunun altı çizildi.

Makroekonomik istikrar ve sürdürülebilir büyüme için kur ya da faiz gibi değişkenlerin piyasada doğru sinyal vermesi ve politikaların öngörülebilir olması gerektiğine dikkat çekilen değerlendirmede, belirsizlikle ilgili kaygılar şöyle dile getirildi: 'Belirsizliklerin olduğu ve fiyatların dengelenmediği durumlarda, fiyatlama davranışları bozulmakta ve üretim, tüketim, yatırım ve finansman kararları olumsuz etkilenmektedir.

Cari açığın azaltılmasına yönelik politika tercihleri, kur ya da faiz gibi değişkenlerin konjonktürün gereklerine uygun bir biçimde belirlenmesini değil, uzun vadeli politika çerçevelerinin benimsenmesine ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle, kurumsal düzeyde resmi politika belgeleri ile şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılan, özel sektör ve sivil toplumun katılımını içeren, farklı sektörlere yönelik politika demetlerini bütüncül bir bakış açısıyla ele alan makro bir program dâhilinde cari açık ile ilgili sorunlar ortadan kaldırılabilir'

*****

6 MADDELİK BİLDİRİDE TALEP VE ÖNERİLER VAR

Durum tespitinin ardından tüketmekten çok, üretmeyi amaç edinen üyeleriyle yapılan anket sonucu kamuoyuna deklare edilen 6 maddelik talep ve öneriler ise şöyle:

' - Öncelikle bir ekonomik kriz içinde olduğumuz gerçeğini saptamak sorunlara üretilecek çözümleri belirlemek açısından önemlidir.

- Yeşil ekonomi, inovasyon, endüstri 4.0, dijital dönüşüm, konularına odaklanmış olan ve dünya ile entegrasyon kuran firmalarımız ucuz işçilikle, ihracatı artırma politikasını sürdürülebilir bulmamaktadır.

-Şu anki konjonktürde yatırım iklimini uygun bulmayan firmalarımız; yatırım pozisyonunda, döviz hareketlerini faiz oranlarına göre daha fazla önemsemektedirler

- Faiz hareketleri ile cari fazla yaratılabileceğini düşünmemektedirler. Güven sağlayan ileriye dönük kapsamlı sürdürülebilir bir ekonomik program ile enflasyon, faiz ve dövizin istikrara kavuşacağı öngörülmektedir.

-Batı dünyasından ekonomik olarak ayrışmamızı getirecek tercih bizi; toparlanması çok uzun zamanlara yayılacak bir ortama iter.

- Yabancı sermaye için yatırım iklimini sağlayan şartların oluşturulması gerekmektedir.'

Değerlendirmenin sonunda 6 maddelik önerilerin gerçekleşmesi için de şu görüşlere yer verildi:

'Bunun için de; eğitimde nitelikli insan yetiştirecek programlar geliştirmeliyiz. Pandemi döneminde gördüğümüz artık ülke bile değiştirmeden iş değiştirebilindiğini de göz önüne alarak bu genç beyinleri, ülkemizin şirketlerinde çalıştırabilecek ekonomik, sosyal ve özgürlük alanları yaratmalıyız'

*****

BİROL GÜVEN: GENÇLER GELECEĞE HAZIR KENDİNİZİ DÜŞÜNÜN

Yeni dönem çalışmalarına Anıtkabir ziyareti ile başlayan Nilüfer Lions Kulübü, yedinci toplantısında senaryo yazarı, yapımcı, fütürist ve yazar Birol Güven'i ağırladı.

Televizyonlarda izlediğimiz reyting rekorları kıran birçok dizinin senaristi olan Birol Güven "Gelecekte gündelik yaşamı" anlattı.

Güven, gelecek konusunda gençler için endişe duymanın anlamsız olduğunu, gençlerin geleceğe hazır olduğunu, endişelenmesi gerekenin bu ara kuşakta kalmış olan orta yaşa doğru ilerleyen ebeveyn ve daha yaşlıların olduğunu belirtti. Özellikle endişe duyması gereken kuşağın bir an önce kendilerini geleceğe hazırlamasını belirten Birol Güven şöyle devam etti:

'Gençler için endişe duymayın. Onlar hazırlar. Siz kendiniz için endişe duyun. Bir an önce geleceğe hazırlanmalıyız. Sanayi devrimi sonrası ortamda büyüyen ve gelişen bizler artık yeni bir dünyaya giriyoruz. Burada birçok geleneksel meslek yok olacak. İş yapış biçimleri değişecek. Yeni işler doğacak. E-devlet'e giremeyen kişi yok sayılacak'

Artık dünyada büyük şirketlerin 2000'den sonra doğmuş insanlardan danışmanlık aldığına dikkat çeken Güven, 'Google'da son konuşmacı 16 yaşındaydı. İş dünyasında bu değişiklikler olurken gündelik yaşantımızda da birçok şey değişecek. Ezberlerimiz bozulacak'

Birol Güven'in konuşmasının ardından Nilüfer Lions Kulübü Başkanı Beril Baylan kendisine kulüp flamasını armağan etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.