Hava Durumu

Bursa'da su nereden içilir?

Yazının Giriş Tarihi: 06.09.2017 08:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.09.2017 08:33

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin son yıllarda en akılda kalan sloganı ne diye sorarsanız yanıtım hazır.
'Bursa'da su çeşmeden içilir...'
Evliya Çelebi'nin 'Velhasıl Bursa sudan ibarettir' gözlem ve tespitinin üzerinden tam 377 yıl geçti.
Geçti geçmesine de Bursa'daki su tartışmaları bir türlü sona ermedi.
Son aylarda Doğancı Barajı'nın 40 yıllık altyapısının DSİ ve BUSKİ tarafından değiştirilmesi çalışmaları nedeniyle kentin büyük bölümüne kuyulardan su verilmesi bu tartışmaları daha da alevlendirdi.
Tartışmanın en hızlı yapıldığı yer ise sosyal medya paylaşımları...
Aslında Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Ali Uluşahin, daha kuyu suları şebekeye verilmeden en sağlıklı suyun çeşme suyu olduğuna dair tespitini sosyal medyadan duyurmuştu.

Ardından eleştiri bombardımanına uğradı tabii..

Uluşahin, pes etmezken, CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu da sosyal medya hesabından canlı yayın yaparak tartışmaya katıldı. Çeşmeden akan sudaki kireç oranına dikkat çekiyordu.
Uluşahin'in bayram öncesi BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı'yı ziyaretiyle tartışmalar daha da alevlendi.
Uluşahin, ziyarette yaptırdıkları analiz sonuçlarını da açıkladı. Yaptırdıkları ana- lizlere göre Bursa'da çeşmeden akan suyun güvenle içilebileceğinin altını çizdi. Uluşahin'in verdiği bilgiye göre, son yirmi gün içerisinde 202 ayrı su numunesi topladı ve tamamı mikroboyilojik, 139 numunede kimyasal incelemeden geçirildi.
Sonuç
Bursa şebeke suyu sağlık açısından uygun ve insanlar çeşme suyuna güvenmeye devam etsinler...
BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı'nın bu görüşmede verdiği rakamlar da suya verilen önemin işareti.
Bursa şebeke suyunda sağlık açısından
BUSKİ, her iş günü 50 adet numune alarak bakteriyolojik analiz yapıyor. Yine her iş günü içme suyu şebekesinde 100 ayrı noktada serbest klor miktarı ölçülerek dezenfeksiyon sistemini kontrol ediliyor.
Ayrıca, kentin tüm su kaynaklarından, 3 ayda bir kimyasal analizler, 6 ayda bir ağır metal analizleri, yılda 1 kez radyoaktivite analizleri yapılarak, dezenfeksiyon sistemimizin sürekliliği sağlanıyor.
Uluşahin, eleştiri yapanlara 'hodri meydan' diyor. Çeşme her gün akıyor. TÜBİTAK laboratuvarları da orda. İstediğiniz yerden numune alıp ölçüm yaptırın. Çıkan sonucu hep birlikte görelim.
Her şey bir yana Bursa'nın hava kirliliği, simsiyah akan dereleri varken su çeşmeden mi içilir damacanadan mı tartışmasına gerek var mı?

•Neden çeşme suyu

Uluşahin'e yapılan bunca eleştiriye rağmen ısrarının nedenini soruyoruz o da günlük hayattaki birkaç örnekle yanıt veriyor.

►Sudaki kireç insan sağlığına zararlı değil bilakis yararlı. Kireç kalsiyum ve magnezyum demek. Bunlar da insan vücudunun ihtiyacı olan mineraller.
►Çocuklar ve kemik erimesi olan kadınlar için mutlaka alınması gerekli.
►Bir bardak çeşme suyu 6 bardak damacana suyuna eşit miktarda mineral içeriyor. Çünkü su işleme tesislerindeki ters osmoz işleminde sudaki minerallerin büyük bölümü alınıyor.
►Uluşahin'ın eşi bir hastanenin yoğun bakım ünitesinde görev yapıyor. Ameliyattan çıkan yoğun bakım hastalarına mineral dengesi için çeşme suyu verildiğini söylüyor.
►Klor, kimyasal bir madde olsa da suyun toplanması ve iletilmesinde dış etmenlerden suyu koruyor. Bazı kaynaklara göre içme suyunun klorlanması insan ömrünü 10 yıl uzatmış, çünkü mikrop ve salgın hastalıkları önlemiş. Üstelik uçucu bir madde. Klor içmek istemiyorsanız. Çeşmeden doldurduğunuz suyu üzeri açık olarak bekletin yarım saat sonra klordan eser kalmaz.

•Evliya Çelebi'nin 377 yıl önceki izlenimleri

Bursa'ya 1640 yılında gelen Evliya Çelebi, ünlü seyahatnamesinde çeşmelerini şu sözlerle anlatır:

"Gerçi bu kentin çeşmeye ihtiyacı yoktur ama gelip geçenler için hayır sahipleri 2 bin 65 çeşme yaptırmıştır. Her biri âb-ı hayat gibidir. Sürgündeki Şeyhülislam Aziz Efendi 200 adet çeşme yaptırarak her birinin üzerine 'sahibü´l-hayrat fakir Aziz' diye yazdırmış ve Fatiha rica etmiştir. Bursa'nın selsebile ihtiyacı yoktur ama büyüklüğünün eseri olarak eski sultanlar, ayan ve ileri gelenleri selsebil yapıp temmuz ayında tüm susayanlara Uludağ´ın billur gibi, buz gibi âb-ı ha-yatını dağıtırlar. Su ve havasının güzelliğinden Bursalıların yüzü kırmızıdır. Velhasıl Bursa sudan ibarettir... "

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.