Yerel ve genel seçimlerin en çok bu dönemini seviyorum. Çünkü bu dönemde aday adayları vitrine çıkar ve tatlı bir yarış heyecanı başlar. Bu durum milletvekili veya belediye başkanlıkları partilerin genel merkezleri tarafından YSK’ya sunuluncaya kadar devam eder.
AK Parti, grubu geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday gösterilmesi kararını aldı. Altılı masa da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu aday olarak göstermişti.
Haftaya yeni adayların başvurularıyla başladık. Yüksek Seçim Kurulu’nun dün önemli ziyaretçileri vardı. Muharrem İnce, Sinan Oğan, Fatih Erbakan ve Doğu Perinçek adaylık başvurusunu yaptı.
Anayasanın 101’inci maddesine göre, cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5'ini almış olan siyasi partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebiliyor.
Seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenlerin başvuru süresi dün saat 17.00'de sona erdi. Adaylık için gerekli 100 bin imza ise 22-27 Mart tarihleri arasında toplanacak. Siyasi partilerce cumhurbaşkanı adaylığı için yapılacak başvuru süresi ise 23 Mart saat 17.00'de dolacak.
Cumhurbaşkanı kesin aday listesi 31 Mart'ta Resmi Gazete'de yayımlanacak ve cumhurbaşkanı seçimi propaganda dönemi başlayacak.
Milletvekili aday adaylığı için yarış devam ediyor. Bazılarında temayül yoklamaları yapılsa da seçime katılacak siyasi partilerin tamamında milletvekili listelerini genel merkez yönetimleri tarafından belirlenecek. O yüzden sosyal medya ve basında görünür olmak sanki aday adaylığı için ön şart gibi…
O yüzden aday adaylarının ziyaretleri ve toplantıları tüm hızıyla sürüyor. Tüm partilerde renkli isimleri aday olarak görmeye devam ediyoruz. Beklentilerin yanı sıra sürpriz isimler de hem genel merkez hem de Bursa teşkilatlarına başvuruda bulunuyor.
***
Bunlardan biri de Muhammed Erdoğan. Adını 2018 seçimleri sırasında AK Parti’ye yaptığı aday adaylığı sırasında duyuran ve Bursa birinci bölge 9’uncu sıradan aday gösterilen Suriyeli iş insanı Erdoğan, 14 Mayıs seçimlerinde milletvekili aday adayı olmak için yine AK Parti’ye başvurdu.
2006 yılında Türkiye’ye gelen ve 2014 yılında Türk vatandaşlığını alan Erdoğan, dün Sönmez Medya’yı ziyaretinde neden milletvekili olmak istediğini anlattı. Biz de ona Türkiye’deki Suriyelilerin seçimlerle ilgili beklentilerini sorduk.
Cumhurbaşkanı Erdoğan hayranı olan Suriye kökenli iş insanı Muhammed Erdoğan, bu hayranlık ve minnettarlık dolayısıyla AK Parti’den aday olduğunu söyledi.
BURSA’DA ARAP ÜLKELERİNDEN GELEN KAÇ KİŞİ YAŞIYOR?
Erdoğan, Bursa’da büyük çoğunluğu Bayır Bucak Türkmenleri olmak üzere göçle gelen 15 bin Suriyelinin Türk vatandaşı olduğunu, 360 bin düzensiz Suriyeli göçmenin Türkiye’de yaşadığını hatırlatarak, neden siyasete atılmak istediğini şu sözlerle anlattı:
‘Önceden siyaset konusunda tereddüdüm vardı. Siyaset yapınca bütün gözler üzerinizde oluyor. Ancak 2018’de aday olduktan sonra bunlar ortadan kalktı. Şimdi çevrem tekrar aday olmak için teşvik ediyor. Tayyip Erdoğan sayesinde vatandaşlık aldık. Onun borcu ödenmez. Ayrıca ben de artık bu ülkenin vatandaşı olduğum için istikrarın devam etmesini bekliyorum’
Suriyelilerin yanı sıra son yıllarda Kuveyt ve Irak’tan 10 bin, Suudi Arabistan’dan 2 bin kişinin Bursa’ya gelip yerleştiğini hatırlatan Erdoğan, seçilmesi halinde hem Bursa’nın hem de Arap kökenlilerin sorunlarıyla yakından ilgileneceğini söyledi.
Erdoğan’a seçim kampanyasında birçok siyasi partinin Suriyelilerin geri gönderilmesi konusunu gündeme getirdiğini hatırlatarak, ‘Düzensiz göçmen Suriyeliler döner mi? ‘ sorunu yönelttim. O da yanıt verdi:
‘Bu çok zor. Büyük çoğunluk dönmek istemiyor ama dönüşlerin gönüllük esasına göre olması gerekir. 2011 yılından sonra gelenlerin çocukları burada büyüdü. Arapça’dan çok daha iyi Türkçe biliyor. Aileleri gitmek istese de Türkiye’ye alışan o çocukları nasıl Suriye’ye götüreceksiniz’
Suriye’den göç edenlerin önümüzdeki yıllarda hem Suriye’nin yeniden inşası hem diğer orta doğu ülkeleriyle ihracatın arttırılması konusunda Türkiye’ye büyük katkı sağlayacağını ifade eden Erdoğan, kendisinin Bursalı bir firmanın Ürdün’de çöpten elektrik üretecek santraller kurmasına aracı olduğunu, bu günlerde de yine Türk firmaların Irak’ta iki rafineri yapımına destek verdiğini söyledi.
KALİTE BİRLİĞİ’NDE KARAMAN YENİDEN BAŞKAN
Dünyada ilk kez kalite ve standart belgesinin hazırlandığı Bursa’da bu anlayışı yaygınlaştırmak ve kalıcı hale getirmek amacıyla 2009 yılında 29 kalite gönüllüsü tarafından kurulan Kalite Birliği Derneği geçtiğimiz günlerde Karaman Dernekler Yerleşkesi konferans salonunda 7’nci Olağan Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi.
Bursa eski Vali Yardımcısı İsmail Demirhan'ın divan başkanlığını yaptığı genel kurulda, konuşan Başkan Mustafa Karaman, hiçbir kurumun ve kuruluşun, cemaatin, zümrenin, siyasi teşekkülün, ticari müessesenin, arka bahçesi olmayan, ‘Temiz Kalite’nin savunucuğunu yapan derneğin kurulduğu günden beri bağış kabul etmediğini ve gelir getirici hiçbir faaliyette bulunmadığını bir kez daha hatırlattı.
Genel Kurulda yapılan seçimlerde, Mustafa Karaman başkanlığındaki Kalbir Yönetimi şu isimlerden oluştu: Erkan Işığıçok, Feridun Baykara, Mustafa Toğuş, Pınar Yılmaz, Ali Rıza Çakmak, Tekin Çanga, İbrahim İmran Öztahtalı, Yıldıray Demirci, Can Topaktaş, Ergün Türk, Meryem Gümüş, Kadir Yavuzel, Mustafa Ekin, Gaye Tokmkak, Hülya Bozyokuş, Müge Ergin
Kurulduktan sonra ‘Milli Ses Ver’ ve ‘Kalite Şehri Bursa’ proje ve kampanyası ile Türkiye gündeminde yer bulan dernek, 2023 yılını Milli Egemenlik ve Kalite Yılı ilan ederek çalışmalara başlamıştı. Kalbir, Şanlı Bayrak Solması Projesi ile bugüne kadar 100 bin bayrak hediye etmişti.