Hava Durumu

Bursa’da üstün zekalı öğrenci avı başlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 30.04.2022 08:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.04.2022 08:24

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 3 yıl aradan sonra düzenlediği basın buluşmasının sanayi ve gelecek vizyonu ile ilgili bölümünü yazmış ve GUHEM yani Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi ile ilgili ayrıntıları daha sonra anlatacağımı söylemiştim.

Bursa’nın önemli bir yol ayrımında olduğu vurgusu yapan Burkay, yeni sanayi alanları talebini dile getirirken, kent içindeki düzensiz sanayi yapılarının da taşınması gerektiğinin altını çizmişti.

Bu dönüşümün bir diğer ayağı ise eğitimli insan gücü;  Bertolt Brecht’in şiirinde söylediği gibi makinanız ne kadar güçlü olursa olsun, insan ister başına

Burkay da bunun farkında ve o gece konuşmasında Bursa’nın nüfus yapısını baz alarak yaptığı analizlerde eğitim konusuna geniş yer ayırdı. Çünkü köyden kente göç sona erdi. Yeni insan kaynağı akışı olmayacağı için mevcut nüfusu iş gücü olarak değerlendirmek gerekiyor.

Nüfus analizi şunu gösteriyor:  Bursa’da 900 bin çalışanın yanı sıra 600 bin insan evde otuyor.   Burkay, tam bu noktada,  bu insanların üretime sokulması gerektiğine işaret ederek, şayet Almanya olmak istiyorsak bunu başarmamız gerektiğinin altını çiziyor.

Peki, bu nasıl olacak?

Burkay, bu soruya şöyle yanıt veriyor:

‘Eğitim vadilerimizde 4 bin 500 gencimizi ki bunların çoğu meslek okulu ve üniversite mezunu 6 aylık formatla kazanmaya çalışıyoruz. Bundan sonra bu tip merkezlere ihtiyacımız var.  65 yaş üstü nüfusumuz 300 bin. Yani nüfusun yüzde 10’u.  0-15 yaş arası 712 bin çocuğumuz var. Bursa hala üretken bir şehir. 17 meslek lisesiyle çalışmalar yapıyoruz. İki önemli eğitim kampusumüzü a’dan z’ye ele alıyoruz. Ayrıca iki tane ileri teknoloji koleji kuracağız. 

 İki eğitim kampusumuzda her sene 50 bini 60 bin, ne kadarını alabiliyorsak ekonominin içine alacağız Bursa’da işsizlik yok. Bugün bütün sanayi bölgelerinde fabrikaların tamamı çalışacak insan arıyor’

Burkay’ın GUHEM’in çok daha geniş kapsamlı kullanılması için de hazırlanan projeyi ilk kez bu toplantıda açıkladı.

Milli eğitim müdürlüğü ile de protokol yapılmış bile. Bütün devlet okullarındaki rehber öğretmenlerin geçtikleri öğrencilerden bir havuz yapılması planlanıyor. Çan eğrisi hatırlatması yapan Burkay, ‘Çan eğrisinde hep ortaya bakılır. Oysa biz kuyruktaki problemli tipleri bulmaya çalışacağız. Eskiden üstün zekalı okulları kuruluyordu. Bu onları alıp kavanoza koymak, bulundukları ortamlardan koparmak anlamına geliyor. Biz sosyal ortamlardaki ilişkilerinden koparmadan özel programlara alacağız. Gerekirse yurt dışına eğitime göndereceğiz’ dedi. 

BTSO, geçmişte eğitime katkılarından dolayı TBMM’den ödül almış bir kurum. Ancak o dönemlerdeki hedef bina ve kampus gibi fiziki mekan yatırımlarıydı. Şimdiki hedef nitelikli eğitim. Bursa’nın ihtiyacı olan da bu.

Bir hatırlatma da Bursa’nın kültür sanat hayatıyla ilgili yapayım. Burkay, birinci döneminde 16 makro projesini açıklarken, BTSO’nun kültür ve sosyal hayatına katkı koyacak yatırımlardan da söz etmişti. Eğitimin yanı sıra bu alana da bakmak gerekiyor.

GUHEM, DÜNYA VİTRİNİNE ÇIKTI…

GUHEM’i anlatacağım derken eğitim daha ön plana çıktı. Açılış hazırlandığı günlerde ASTV’deki Gözlem Kulesi programı için çekim yaptığımız GUHEM aradan kısa bir zaman geçmesine rağmen daha mükemmel bir hale gelmiş.

Toplantı öncesi gezerken kuşlardan başlayarak uzayın derinliklere kadar uzanan bir yolculuğa çıkma imkanı buluyorsunuz. Burkay’ın toplantısı öncesi gezerken bir kez daha hayran kaldım.

Burası da İbrahim Burkay’ın hayaliyle başlayan projelerden biri.  2008 yılında İhracatçılar Birliği Başkanıyken hayal ettiği projeyle ilgili adımı 2013 yılında BTSO başkanı seçilince atmış. Çünkü dünyaya bakıldığında ekonominin bir numaralı alanı uzay ve havacılık.

120’nin üzerindeki düzenek bu konuda dünyanın en önemli merkezlerinden biri olan Washington’daki Smithsonian Enstitüsü'nün Ulusal Hava ve Uzay Müzesi’ni kuran firma tarafından kurulmuş.

 Türkiye’nin dört bir yanından heyetler gelip inceleme yapıyor. Geçtiğimiz haftalarda Gaziantep valisi, belediye başkanı ile ticaret ve sanayi odası başkanı gelip hayran kalmış. Halen bin öğrencinin ziyaret ettiği GUHEM önümüzdeki günlerde Türki cumhuriyetlerden gelecek öğrencileri ağırlayacak.

Uluslar arası Astronomi Ajansı üyesi olan GUHEM’in önümüzdeki yıllarda uluslar arası uzay konferansını Bursa’da düzenlemek.  

CHP’Lİ YÜKSEL  ÖZKAN OTOBÜS YANGINLARINI SORDU

Bu yıl hem akaryakıt fiyatlarının yüksekliği hem de tatili süresinin uzatılmaması bayram trafiğinde kısmı de olsa eski yoğunluk görülmeyecek.

CHP Bursa Milletvekili Prof.Dr. Yüksel Özkan, Ramazan Bayramı öncesinde artacak olan şehirler arası otobüs seferleri ile ilgili olarak İçişleri Bakanı’na alınması gereken tedbirleri sordu.

Milletvekili Özkan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanmasını istediği soru önergesinde,  geçen yıl artan otobüs yangınları nedeniyle Ulaştırma Bakanı’na şehirlerarası otobüslerde bulunması gereken yangın alarm sistemlerini sorduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti:

‘ Bakanlık cevabında, söz konusu yangın alarm sistemlerinin araç muayenesinde hafif kusurlu olarak kabul edildiğini bildirdi. Daha açık bir ifade ile bu sistemlerin araçlarda bulunması ya da çalışıp çalışmamasına bakılmıyor’

Özkan, 1980 yılından bu güne kadar sadece Ramazan ve Kurban Bayramı tatillerinde toplam 9 bin 974 kazada, 7 bin 446 kişinin hayatını kaybettiği, 19 bin 158 kişinin de yaralandığına işaret eden Yüksel Özkan, her yıl 20 ye yakın otobüsün ise karayollarında yandığını hatırlatarak, Bakandan alınan önlemleri sordu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.