Hava Durumu

Bursa'daki 17 OSB'de korona testleri başlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 30.05.2020 07:56
Yazının Güncellenme Tarihi: 30.05.2020 07:56

Koronavirüs salgınında yeni dönem 1 Haziran'da başlıyor. Salgının kontrol altına alınmasındaki en önemli unsurlardan biri virüsün tespiti için yapılan testler ve ardından ekiplerin uyguladığı filyasyon çalışmalarıydı.

Uzmanlara göre, salgının yeniden canlanması ve yayılımının önlenmesinde bundan sonraki dönemde de PCR adlı testlerin yapılması büyük önem taşıyor.

Bursa, Türkiye ekonomisinin kalbinin attığı lokomotif kentlerden biri. Çarkların yeniden dönmeye başladığı kentte sanayi üretiminin devam etmesi büyük önem taşıyor.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) mayıs ayının ilk haftasında firmaları ve çalışanlarını yakından ilgilendiren önemli bir çalışma başlatmıştı. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB), BTSO ve Bursa Organize Sanayi Bölgeleri Birliği A.Ş. (BOSBİR) işbirliğiyle tanı merkezi kurulacak ve bu merkez, Bursa'daki 17 Organize Sanayi Bölgesi'nde yer alan işletmelerin çalışanlarını koronavirüs testinden geçirecekti. Bu çalışmaya daha sonra Bursa Uludağ Üniversitesi de dahil edilerek, laboratuarın burada kurulmasına karar verildi.

Hazırlıklarını tamamlayan merkez, önümüzdeki haftadan itibaren işletmelerde testlere başlayacak. Sahadan toplanan numuneler PCR testi laboratuarında incelendikten sonra pozitif çıkan vakalar işletme yetkililerine bildirilecek. Gerekli karantina ve tedavi prosedürü uygulanacak.

Aslında bu tür testlerin 1 Haziran sonrası kapılarını açacak işletme çalışanlarına da yaygınlaştırılmasında büyük fayda var.

KRİTİK HAMLE BURSA'YI KURTARDI

Koronavirüs salgının Türkiye'de görüldüğü ilk haftalarda İstanbul, pandeminin odak noktasıydı. Hatta salgının ilk ortaya çıktığı Çin'in Vuhan kenti benzetmesi yapıldı. Salgın kontrol altına alınıncaya kadar da bu böyle devam etti. Salgının ilk haftalarında vakaların yüzde 60'ın görüldüğü İstanbul'dan kaçış başlayınca diğer illere de sıçradı.

İstanbul'un hemen yanı başında ve neredeyse entegre olan Bursa bundan en çok etkilenen kent oldu. Yazlıkçıların Mudanya ve Gemlik Kumla'ya gelmesi hastalığı bu bölgelere taşıdı.

Bursa'daki süreci en yakın takip eden isimlerden biri olan AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, 2,5 aylık sürecin çok iyi yönetildiğini vurgulayarak, kritik hamlelerden birinin şehirlerarası yolculuğa getirilen kısıtlama olduğuna dikkat çekti.

Okulların erken kapatılması, 20 yaş altı ve 65 yaş üstüne getirilen kısıtlama, hafta sonları sokağa çıkma yasakları kadar Bursa'nın İstanbul bağlantısının kesilmesinin etkili olduğunu ifade eden Dr. Esgin, 'Bursa hep Türkiye ortalamasının yüzde 25 altında kaldı. Bundan sonraki süreç de çok iyi takip edilecek. Vatandaşların da maske, mesafe ve temizlik konularına dikkat etmesiyle bu süreci de aşacağız' dedi.

Pazartesi günü şehirlerarası yolculuk kısıtlaması kalkıyor. Umarız İstanbul'dan Bursa'ya yine virüs taşınmaz.

FETİH GÜNÜ'NDE MURADİYE'YE ANLAMLI ZİYARET

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinin dün 567'nci yıldönümünü kutladık. Yeni bir çağı başlatan bu fethi gerçekleştiren Fatih Sultan Mehmet'i yetiştiren babası Sultan İkinci Murad ve annesi Hüma Hatun'un kabirleri Muradiye Külliyesi'nde bulunuyor.

Bursa Valisi Yakup Canbolat, fetih kutlamalarının yapıldığı bu anlamlı günde Cuma namazını Muradiye Camii'nde kıldı. İki buçuk aylık aranın ardından kılınan Cuma namazı öncesi Muradiye Camii İmamı Lütfi Taşçı, Fetih süresini okudu.

Vali Canbolat ve beraberindeki Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Emniyet Müdürü Tacettin Aslan, Sağlık İl Müdürü Halim Ömer Kaşıkçı namazın ardından Fatih'in babası İkinci Murad ve annesi Hüma Hatun'un kabirlerini Lütfi Taşçı'nın mihmandarlığında ziyaret ederek dua okudular.

Unutmadan Bursa'da yaşıyor ve Muradiye Külliyesi'ni ziyaret etmediyseniz çok şey kaçırmışsınız demektir. Çünkü burada İkinci Murat'ın yanı sıra Fatih'in oğlu Cem Sultan, Kanuni'nin boğdurduğu oğlu Şehzade Mustafa'nın da türbeleri bulunuyor.

DOĞRUSUYSA DURUM KÖTÜ...

Koronavirüs ya test ya da tomografik bulgular sayesinde teşhis ediliyor. Türkiye'de iki milyona yakın test yapılırken, 600-700 bine yakın tomografi çekimi yapıldı.

Dün bir televizyon kanalında dinlediğim radyoloji uzmanının değerlendirmesi dikkatimi çekti. Akciğer kanserleri çok sinsi ilerleyen bir hastalık. İlk evrelerinde belirti vermeyen hastalık son aşamada tespit edilebiliyor ve teşhis konulanların yüzde 95'i de 6 ay içinde yaşamını yitiriyor.

Uzman, çekilen bu tomografiler sayesinde akciğer kanserinin erken evrelerde tespitinin yapıldığını ve Sağlık Bakanlığı'nın tüm bu tomografi sonuçlarının detaylı kanser incelemesinden geçirilmesini istedi.

Bu işin güzel yanı... Asıl endişe edilen ise erkek koronavirüs hastalarının üçte birinde jinekomasti yani meme büyümesinin tespit edilmesi. Uzmana göre bunun en önemli nedeni hormonlu gıda tüketimi.

Eğer doğru bir tespit ise durum kötü ve ciddi şekilde incelenmesi gerekiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.