Hava Durumu

Bursa'daki bu rahatlığın faturası ağır olur

Yazının Giriş Tarihi: 16.06.2020 08:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.06.2020 08:05

Toplumsal yapımız buna çok müsait; İfrat ve tefrit arasında gidip geliriz. Orta yolu bulma konusundaki hassasiyetimiz maalesef yetersiz.
Bunun neden söylüyorum?
Koronavirüs salgını başladıktan sonra çok ciddi tedbirler alınmaya başlandığı ilk günlerde, toplumsal duyarlılığımız o kadar artmıştı ki daha henüz sokağa çıkma yasakları başlamadan insanlar sosyal hayattan çekilmiş, uzmanlar gerekli mi gereksiz mi tartışmaları yaparken maske takmaya başlamıştı.
Koronavirüsle ilgili vaka sayılarının azalması, kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılmaya başlaması ile sanki her şey değişti.
Oysa ne aşı ne de kesin tedaviyi sağlayacak bir ilaç bulunmuştu. İnsanlar, ilk vakanın görüldüğü 11 Mart öncesi gibi davranmaya başladılar.


Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm uzmanlar maske, mesafe ve temizlik kuralları demesine rağmen korku ve tedirginlik yerini vurdumduymazlık ve rahatlığa bıraktı.
Bursa Valisi Yakup Canbolat, geçen hafta günlük pozitif vaka sayısındaki artışa dikkat çekerek, özellikle Yıldırım'ı işaret etmişti. Önceki gece de sosyal medya hesabından bir kez daha uyarıda bulundu.
Vali Canbolat, artışla ilgili rakam vermemişti. Sayılar önceki gün bir televizyon programına konuk olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'tan geldi.
Bursa'daki vaka ve can kaybı sayılarını 20 Mayıs'taki meclis toplantısında açıklayan Aktaş, son durumla ilgili şunları söyledi:
'Vakalar sürekli azalmaya başlamıştı. Günlük toplum vaka sayısı 30'un altına düşüyordu. Ancak, son günlerde bu rakamlar 60-70'e yükseldi.'
Ardından da şu uyarıda bulundu:
'Maske, mesafe ve temizliğe dikkat edeceğiz. Herkes kendisinin polis ve zabıtası gibi olacak'
Bu uyarılar kentin en üst düzey yöneticilerinden geliyor.
Devlet önlem alacak ama bizlerin de duyarlı olması gerekiyor. Vali Canbolat'ın daha önce dediği gibi 'Bu bir vebal. İnsanlar kendini düşünmüyorsa toplumu düşünecek' Yoksa bu rahatlığın faturasını çok ağır öderiz...

ÇİLEK ÖLDÜ, YAŞASIN AHUDUDU

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanvekili ve Dış Ticaret Konseyi Başkanı Murat Bayizit, aynı zamanda dondurulmuş gıda ihracatçısı olduğu için tarımsal gelişmeleri en iyi takip edenlerden biri.
Geçen hafta Uludağ çileğinin hazin sonunun haberini veren Bayizit, son 3 yıldan beri kendisinin de gelişmesi için büyük emek harcadığı ahududu üretimiyle ilgili güzel bir gelişmeyi duyurdu.


Bayizit, 2017 yılında MÜSİAD Gıda Sektör Başkanı iken komisyonundayken ahududu üretimini geliştirmek için Kosova ve Bosnalı 15 üreticiyi Bursalı çiftçilerle buluşturdu. Ardından Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş projenin geliştirilmesi için katkı sağladı. Bu kez Bursalı üreticiler, Bosna'ya gidip ahududunun nasıl yetiştirildiğini gördü. Büyükşehir Belediyesi bölgenin toprağına uygun bir çeşit olan Polka fidesinden 30 bin adet üreticilere dağıttı.
Bayizit, geçen hafta sonu fidelerin dikildiği İnegöl'ün Hilmiye Köyü'nü ziyaret ederek, ahududu üretimine başlayan Rahmi Ulusoy ile görüştü.
Ulusoy'un anlattıkları gerçekten ilginç. Bin 850 metrekarelik alana geçen yıl ektiği ahudududan ilk yılında 15 bin lira para kazanmış. Kolay üretim ve verimliliği görünce bu yıl yanındaki 3 bin 500 metrekarelik alana da ahududu ekmiş. Çilekten ahududuya geçiş yaptığı için çok mutlu. Onu gören akrabaları da ahududu üretimine karar vermiş.


Murat Bayizit, bölgenin 8-10 yıl içinde Türkiye'nin en önemli ahududu üretim merkezlerinden biri olacağına inanıyor. Kendisi de üretilen ahududunun elde kalmaması için o bölgeye soğuk hava deposu kurmayı planlıyor.
Bayizit'e göre, Rahmi Ulusoy gibi küçük aile üreticileri için ahududu biçilmiş kaftan. Onun başarısı diğerlerine de örnek oluyor.
Çileği kaybettik ama ahududu yeni yükselen değer olacak.

PROF. DR. TATLIOĞLU'NUN HIZLI TREN İRONİSİ

Yüksek Hızlı Tren yıllardır Bursa'nın beklediği en önemli projelerden biri. Temeli atıldığında 2016 yılında tamamlanacağı müjdesi de verilmesine rağmen güzergahtaki coğrafi sıkıntıların yanı sıra proje değişiklikleri nedeniyle bir türlü bitirilemedi.
En son AK Parti Bursa milletvekilleri Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nu ziyaret ederek, 2023 sözünü aldı.
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu da, projenin en yakın takipçilerinden biri. Hızlı trenle seyahati de seven Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, araçla Bozüyük'e gittikten sonra buradan Ankara'ya hızlı trenle devam ediyor.
Prof. Dr. Tatlıoğlu önceki akşam yine hızlı tren yolculuğu için Bozüyük istasyonunda beklerken çektiği fotoğrafı sosyal medya hesabından paylaşarak ironi yaptı:
'Yüksek Hızlı Tren...
Ankara'ya gitmek için Bozüyük'te bekliyoruz.
Peki, Bursa'ya gelmek için o kimi bekliyor?'

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.