Bursa, asırlar boyu sürdürdüğü su ve yeşil şehir kimliklerine turizmi de eklemek için son 20 yıldan beri çaba harcıyor. Yalnız bir çırpıda hemen turizm kenti olunmuyor. Bursa bunun altyapısını oluşturmak için ulaşımdan konaklamaya tarihi mirasın ayağa kaldırılmasından turizm kültürünün geliştirilmesine kadar önemli mesafeler kat etti.
Son 30 yılda seçilen tüm büyükşehir belediye başkanları bu yolun oluşması için önemli taşlar döşedi. Recep Altepe’nin tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldıran çalışmalarını Alinur Aktaş da devam ettirdi. Hanlar bölgesinin önünün açılması son yıllardaki en önemli gelişmelerden biri oldu ve turizm altyapısı konusunu taçlandırdı.
Bursa fiziki yatırımların yanı sıra 60 yıllık geçmişe sahip Bursa festivalinin yanı sıra Fotofest de Bursa markalarından biri haline geldi. Geçen dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın başlattığı Gastronomi festivali de 31 Mart’ta Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Mustafa Bozbey’in devam kararı almasıyla aynı yolda ilerliyor.
Turizmde gastronominin önemi her geçen yıl daha da artıyor. Turistlerin büyük çoğunluğu gezip, görüp eğlenmenin yanı sıra yeni lezzetler tatmayı ve deneyimlemeyi istiyor. Dünya bunun örnekleri çok. İtalya’ya pizza ve makarna, İspanya’ya Paella, İngiltere’ye fish and chips, Bosna’ya cevabi yemeğe gidenler çok. Türkiye’de de benzeri yok mu?
Bursa’ya İskender, Gaziantep’e kebap ve baklava, Diyarbakır’a ciğer kebabı ve kaburga yemeğe gidenlerin sayısı her geçen yıl artıyor. Geçen bayram tatilinde televizyonlardan Diyarbakır’a ciğer yemeye gidenleri gördük. Bursa haberlere çıkmadı ama İskender Kebap yemek isteyenlerin uzun kuyruklar oluşturduğu mekanları gördük.
Festivale dönecek olursak;
Geç kalınmış olsa da Bursa, üç yıl önce gastronomi vitrinine çıktı. Gaziantep, Hatay, Afyon gibi kentler bu işin öncüleri olurken, Bursa, uzun yıllar sadece bu konudaki uzmanların ve kenti tanıyanların lezzetlerini bildiği bir kent olarak kalmaya devam etti.
İletişimin zirveye ulaştığı günümüzde diğer illerdeki bu atılımlar Bursa’yı tetikledi. Bursa’nın yerel lezzetleri tescillendi, coğrafi işaretler alındı. Osmanlı mutfağının izlerini taşıyan Bursa menüleri oluşturuldu.
‘İpeksi Lezzetler’ temasıyla düzenlenen ilki 400, ‘Yeşil Bursa Yeşil Gastronomi’ temalı ikincisi 500 bine yakın ziyaretçiyi ağırlayan festival bu yıl 13-15 Eylül tarihleri arasında yine Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılacak.
Festivalin etkinlikleri bu yıl erken başladı. ‘Bursa Gastronomi Festivali’ öncesinde, Bursa’nın lezzetleri ‘Gastronomi TIR’ı aracılığı ile Bursalılarla buluşmaya başladı. Festival öncesi ilçe ilçe gezecek olan ‘Gastronomi TIR’ı’nın ilk durağı Osmangazi Kent Meydanı oldu.
Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür AŞ. tarafından hazırlanan ‘Gastronomi TIR’ı’, Osmangazi Kent Meydanı’nda Bursalılarla buluştu. Renkli etkinlikte Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, ‘Mobil Bursa Gastronomi Mutfağı’nda Şef Dr. Esat Özata ile birlikte ‘Pideli Köfte’ yaptı. Ünlü Şef Özata ve Aydın’ın birlikte yemek yaptığı anlar vatandaşlar tarafından ilgi ile takip edildi.
YENİLİKLERLE DOLU FESTİVAL; İLK KONUK KARDEŞ ŞEHİRLER
Bursa Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Pınar Işıkyıldız, bu yıl üçüncüsü düzenlenecek olan Bursa Gastronomi Festivali’nde birçok yeniliği Bursalılarla buluşturacaklarını söyledi.
Festivalin bu yıldan itibaren uluslararası düzeyde olacağını da belirten Işıkyıldız, “Topraktan sofraya kadar yerel tedariklerle bu hedefe ulaşmayı planlıyoruz. Geçmiş yıllara göre birçok yenilik sunacağız. Festivalimiz uluslararası düzeyde olacak ve kardeş şehirlerimiz de etkinliğimizde yer alacak. Bursa'nın köklü firmalarına da yer vereceğiz. 50 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren firmalar bizimle olacak" dedi.
Bursa Gastronomi Festivali’nde sadece Bursa’ya özgü ürünlerin olacağının altını çizen Pınar Işıkyıldız, “Festivalde üreten kadınların coğrafi işaretli ürünleri ve unutulmaya yüz tutmuş Bursa mutfağının örnekleri sunulacak. 17 ilçemizle birlikte hareket edeceğiz. Tüm ilçeleri festivale davet edeceğiz’ dedi.
Bursa Turizm Platformu Koordinatörü ve TÜRSAB Güney Marmara Bölge Başkanı Murat Saraçoğlu da, festivalin devam etmesi ve uluslar arası düzeyde olmasının sevindirici olduğunu belirterek, bu adımın festivalin bir marka haline gelmesini sağlayacağını söyledi.
Festivalin sadece gastronomi ile sınırlı kalmaması, tanımının genişletilmesi gerektiğini de vurgulayan Saraçoğlu, ‘Biz aynı zamanda tarım şehriyiz. Hasat turizminin de bu kapsamda değerlendirilmesinin turizme katkı sağlayacağını belirtti. Saraçoğlu, önümüzdeki günlerde toplanacak Turizm Platformu’nun en önemli gündem maddesinin gastronomi festivali olacağını sözlerine ekledi.
BUSİAD ZİYARETİNDE ÇAĞRI; BURSA’YI DAĞA BEKLİYORUZ
Bursa sanayicileri ve İşinsanları Derneği’nin (BUSİAD) belediye başkanlarını ziyaretlerinin adresi bu kez Bursa’nın en eski belediyelerinden olan Orhaneli oldu. 1888’de belediye olan ve o günden beri yerel yönetim geleneğini sürdüren Orhaneli Belediyesi’ne gerçekleşen ziyarete BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar ile BUSİAD Genel Sekreteri Erol Alakoç katıldı.
Orhaneli Belediye Başkanı Ali Osman Tayır, 7-8 Eylül'de gerçekleştirilecek Orhaneli Karagöz Şenlikleri hakkında bilgi verirken, BUSİAD Ailesini de davet etti. Tayır, Orhaneli’nin tarım ve turizm potansiyeli hakkında da BUSİAD heyetini bilgilendirirken, Sadağ Kanyonu, termal ve rafting imkanları ile doğa turizminin Orhaneli için özel bir yeri olduğunu ve yatırımcılara açık olduklarını kaydetti.
İlçenin 19 bin 500 olan nüfusunun 16 binin seçmen olmasının ilçede genç nüfus azlığını gösterdiğini de ifade eden Tayır, genç nüfusun göçünü engellemek için iş imkanı yaratmak gerektiğini de belirtti. Tayır, sanayi açısından da imkanları konuşmaya hazır olduklarını, Bursa’nın 40-50 dakika mesafede olmasının, ulaşım açısından da bir sorun teşkil etmediğini söyledi.
BUSİAD Başkanı Küçükkayalar ise, Bursa’nın dağ ilçelerini unutmamak gerektiğini, buralardaki potansiyelin değerlendirilmesi gerektiğini kaydederek, Tayır’a “Sanayi, Tarım ve Turizm İle Gelişen Bursa” çalışması hakkında bilgi verdi.
BUSİAD’ın ikinci durağı ise Karacabey oldu. Belediye Başkanı Fatih Karabatı makamında ziyaret edildi.
Karabatı, ilçenin tarım ağırlıklı yapısının bilindiğini ama turizm potansiyelinin de güçlü olduğunu ifade etti. Karabatı, longoz ormanları ve Karacabey Boğazı ile Eskikarağaç’ın çok bilinen turizm yerleri olduğunu söyledi. Tarımsal üretimin Karacabey için çok önemli olduğunu da kaydeden Karabatı, BUSİAD Başkanı Küçükkayaların “Sanayi, Tarım ve Turizm ile Gelişen Bursa” çalışmasının da önemli olduğunu, tarımın dışa bağımlılığının global bir sorun olarak karşımıza çıktığını, kaydederek, “Sanayiye karşı değiliz ama doğru yere olması şartıyla” dedi.
BUSİAD Başkanı Küçükkayalar da Nilüfer Çayı’nın temiz akması için kamuoyu oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti.