Hava Durumu

Bursa, kurtuluşuna damga vuran kahramanını mezarına kavuşturmalı

Yazının Giriş Tarihi: 13.09.2020 08:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.09.2020 08:39

Bursa, 11 Eylül Cuma günü, 2 yıl 2 ay 2 gün süren Yunan işgalinden kurtuluşunun 98'inci yıldönümünü kutladı.

Mustafa Kemal önderliğinde emperyalistlere karşı başlatılan ulusal kurtuluş savaşı içinde binlerce kahramanlık öyküsü barındırır.

Bu kahramanlardan biri olan ve Bursa'nın kurtuluşuna damgasını vuran Şehit Çemişgezekli kurmay Binbaşı Haydar'ın öyküsüne 2 yıl önce Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Bursa Günlüğü' dergisinde rastlamıştım.

Öyküyü kaleme alan Bursa'daki milli mücadele günlerini anlatan 'Kuvva' adlı kitabın yazarı Süleyman Işık. Yazarın dedesi Celalettin Efe ve büyük amcaları Çemişgezekli Kurmay Haydar'ın birliğinde yer almış kahramanlardan biri.

O yazımdan da bölümler alarak Şehit Kurmay Binbaşı Haydar'ın öyküsünü bir kez daha anlatayım.

1920 yılının sıcak bir temmuz günü Bursa'yı terk eden Miralay Bekir Sami Bey, Yunan işgalinin güneye doğru ilerlemesini önlemek amacıyla Çemişgezekli Haydar Beye emanet eder.

Haydar Bey, işgal öncesi Orhaneli Bölge Komutanıdır. Daha sonra emekliliğini ister. Ancak, Mustafa Kemal, Kurmay Haydar'ın Bursa'dan ayrılmasını istemez ve Dağ Müfrezesini kurmasını emreder.

Kurmay Haydar, Dağakça, Epçeler ve Şeytanbudaklar'daki karargahında bölgeyi yönetir. Batı Cephesinin talimatıyla Kütahya yönüne kuş uçurtmaz.

10 Eylül 1922'de Türk ordusundan bir gece önce Bursa'ya giren dağ müfrezesi ve Püskülsüz İsmail çetesi orduya hareket imkanı yaratarak Bursa'nın kurtuluşuna zemin hazırlar ve böylece Yunanlılar tarafından kentin yakılıp yıkılmasına engel olur.

O mücadele günlerde kahramanca çarpışan ve dağ müfrezesini kurmayı başaran Kurmay Haydar'a gelince. Tunceli Çemişgezekli bu kahraman, emrindeki 500 kişilik dağ müfrezesi birliği ile 24 bin kişilik Yunan tümeninin Dağakça'da 2,5 gün engeller. Bu süre içinde meydana gelen şiddetli çatışmalarda Kurmay Haydar, atılan bir top mermisinin şarapnel parçalarının vücuduna isabet etmesi sonucu şehit düşer.

Komutanının ölümüyle sarsılan dağ müfrezesi şehit vere vere düşmanı oyalamaya devam eder. Maalesef Yunan kuvvetleri Beyce (Orhaneli)-Çardı-Tavşanlı üzerinden Kütahya'ya ve Eskişehir'e girer.

Aradan aylar yıllar geçtiği halde Şeyhanbudaklar'dan Bağlı'ya, Mürseller'e kadar birçok yerde köylüler, kızıl kana boyanmış bembeyaz bir at görür ve o at insanlara bir görünür bir kaybolur.

Süleyman Işık, yaptığı araştırma ve anlatılan öykülerin izini sürerek Haydar Bey'in mezarını bulur. Üstünden asfalt geçirilmiş ve bir mezar taşı dahi yoktur.

Fotoğrafı dahi bulunmayan Kurmay Haydar'ın ailesine ulaşmak için de çalışan Işık, ailesinin Ankara'da yaşadığını ve bir dönem Meclis tarafından çocuklarının eğitimi için yardım yapıldığını tespit eder ama izlerine ulaşamaz.

BİR ANIT YAPMAK ÇOK MU ZOR?

Süleyman Işık, , kitaba dönüşen araştırmasında anlattığı Kurmay Haydar'ın mezarına kavuşması için geçen sürede birçok yere başvuruda bulunduğunu ancak sonuç alamadığını söyledi.

Sosyal medya hesabında, 'Bursa bu kahramana bir mezarı bile çok görmüş' sözleriyle sitemlerini dile getiren Işık'a göre, bu yiğitlere bir minnet borcunun ödenmesi için Dağ Müfrezesi ve onun şehit komutanı için bir anıt mezar yapılması gerekiyor. Bu anıt, gecikmiş de olsa bir özür borcunu yerine getirecek.

Şehit Binbaşı Kurmay Haydar'ın mezarının tam yerini Süleyman Işık'a bir kez daha sordum. Verdiği bilgiye göre, Bursa'dan Keles yönüne doğru giderken Karaköprü mevkiinde Dağakça ve Uluçam köyleri sapağında yer alıyormuş. 20 yıl öncesine kadar da bilinen mezar, üzerinden asfalt geçince unutulmuş. Köylüler hala orayı 'Paşa mezarı' diye adlandırıyor.

MEHTERANLI GELECEK PARTİ KONGRESİ

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu liderliğinde kurulan Gelecek Partisi Birinci Olağan İl Kongresi'ni Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi.

Açık söyleyeyim koronavirüs yüzünden önce gitmemeye tereddüt ettim. Sanırım aynı endişe dolayısıyla kongreye gelemeyen Genel Başkan Davutoğlu da video konferansla partililere hitap etti.

Ancak alınan önlemleri görünce rahatladım. Protokol sırası dışında partililer salonda birer boşlukla oturmuş, maskeler takılmıştı.

16 Ocak'ta il başkanlığı görevine atanan Alpaslan Yıldız'ın tek aday olarak katıldığı kongrenin girişinde ve salonda mehter takımının konserleri partililerden ilgi gördü. Mehter takımı klasik parçalarının yanı sıra İzmir Marşı'na da repertuarında yer verdi.

6 Genel Başkan yardımcısının katıldığı kongrede, Genel Merkez Kurucular Kurulu üyesi ve 15 Temmuz hain darbe girişiminde şehit olan Erol Olçok'un eşi Nihal Olçuk da hazır bulundu.

İYİ Parti İl Başkanı Selçuk Türkoğlu ve CHP İl Başkan Yardımcıları Turgut Özkan ve Orhan Aslan da kongrede yer aldı.

Davutoğlu, kongrede video konferans olmasına rağmen konuşmasıyla salondaki partilileri heyecanlandırdı. Hükümetin Doğu Akdeniz politikasına destek veren Davutoğlu, Osmanlı'nın manevi önderlerinden Şeyh Edebali'nin Osman Gazi'ye verdiği öğütlere göndermeler yaparak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı eleştirdi.

Kongrede divan başkanlığı yapan Gelecek Partisi Politika İzleme Kurulu Başkanı ve Bursa eski Valisi İzzettin Küçük de, partilerinin bir lider değil kadro partisi olduğu vurgusunu yaparak, ekim ayına kadar kongre sürecinin tamamlanacağını söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.