Hava Durumu

Bursa laleli logodan nihayet kurtuluyor

Yazının Giriş Tarihi: 24.04.2019 07:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.04.2019 07:59

Aradan koca 5 yıl geçmiş ama daha dün gibi hatırlıyorum.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki törende dönemin Bursa Valisi Münir Karaloğlu, laleli logoyu ve kentin yeni sloganı olan 'Ulu Şehir'i tanıtmıştı. Ballandıra ballandıra lale ile Bursa arasındaki ilişkiyi anlatan Karaloğlu, 'Ulu Şehir'i ise dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun tanımlamasından aldıklarını açıklamıştı.
Daha önce İstanbul ve bir zamanlar Türkiye'nin logosu olarak kullanılan 'lale'yi Bursalılar hiç sevmemiş, hatta yazarlar sanki ağız birliği etmişçesine eleştirilerini ortaya koymuşlardı. Ancak eleştirilere kulak tıkayan Karaloğlu, logo ve sloganın resmi yazışmalarda zorunlu olması için genelge bile yayınlamıştı.
Kentin değişik yerlerine Bursa yazısıyla birlikte konulan tabelalar aradan geçen yıllar içinde eskiyince depolara kaldırıldı, yerine yenileri konulmadı.

Logo konusunda önümüzdeki günlerde önemli gelişmeler olacak. Bunu en yetkili ağız açıkladı üstelik.
Gaziantep gezisinde turizmle ilgili sohbetimiz sırasında Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'a yıllardan beri ısınamadığım laleli logonun ne zaman değişeceğini sordum. Hiç tereddüt etmeden yanıtı verdi: Lale falan yok artık. Onlar geçmişte kaldı. Bursa'nın turizm anlayışını baştan sona değiştiriyoruz'
Kentin rotasını turizme çevirmek isteyen ve bu konudaki tüm çalışmaların tek elden yönetimini sağlamak için yıllardan beri valilerin yaptığı Bursa Kültür Turizm Tanıtma Birliği Başkanlığı'na seçilen Aktaş, turizm master planı üzerinde çalışıyor.
BEBKA'nın 3 milyon lira destek verdiği master planında Bursa'nın logosundan tanıtımına, oluşturulmak istenen algıya kadar tüm konular gözden geçirilecek.
Bu noktada bir öneride bulunmak istiyorum. Geçmişteki yanlışlara düşmemek adına bu kez logo konusunda Bursalıların mutlaka görüşü alınmalı...

25 ÜLKENİN BÜYÜKELÇİSİ BURSA'YA GELİYOR

Turizmden başladık onunla devam edelim. Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra TÜRSAB yani Türkiye Seyahat Acentaları Birliği de Bursa'nın turizm potansiyelinin değerlendirilmesi için çalışmalar yapıyor.
Hasan Erdem'in genel başkan yardımcısı seçilmesinin ardından TÜRSAB Güney Marmara BTK Başkanı olan Murat Saraçoğlu, geçtiğimiz aylarda İstanbul'un en önemli turizm acenta temsilcilerini Bursa'da ağırladı. Meyveleri de kısa sürede alındı. Nisan ayında Bursa'daki otellerde neredeyse yer bulmak mümkün olmadı.
Saraçoğlu, mayıs ayında yeni bir çalışma ile tanıtım faaliyetlerini sürdürecek. 3-5 Mayıs tarihleri arasında 25 ülkenin büyükelçisi Bursa'da ağırlanacak. Program oldukça yüklü. Hanlar bölgesinden Panorama 1326 Fetih Müzesi'ne, Cumalıkızık'tan İznik'e, Uluabat'tan Tirilye'ye kadar turizm açısından önemli mekanlar büyükelçilere gezdirilecek.
Programın kalbi ise İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth'in de ağırlandığı Kozahan olacak.

GEMLİK, ORHAN VELİ'YE KAVUŞUYOR

Gemlik'in girişinde Orhan Veli'nin 'Gemlik'e doğru denizi göreceksin sakın şaşırma' dizelerinin yer aldığı tabela 40 yıl yerinde durmuş ve geçenlerin deyim yerindeyse aklına kazınmıştı.
Gemlik'in simgelerinden olan tabela önce bir talihsizlik, ardından inatlaşmanın kurbanı oldu. Eskiyen tabela değiştirilirken, dönemin Belediye Başkanı Refik Yılmaz'ın fotoğrafıyla hazırlanınca Gemlikliler tepki göstermiş, bir süre sonra tamamen kaldırılmıştı.
Kampanya döneminde tabelanın yerine konulacağı sözünü veren ilçenin yeni Belediye Başkanı Uğur Sertaslan, eski tabelanın karşısında bulunan tepeye iki konteyneri üst üste koyarak ünlü şairin dizelerinin yer aldığı pankart asmıştı.
Başkan Sertaslan'ın göreve başladıktan sonra ilk çalışmalarından biri yine bu tabelayla ilgili oldu. Grafikerlere yeni tabelanın değişik örneklerini hazırlatan Sertaslan bunları sosyal medya hesabından paylaşarak, görüş istedi. Paylaşıma 3 günde 967 yorum yapan Gemlikliler tercihlerini 4 nolu örnekten yana kullandılar.
Benim ve Orhan Veli'nin tüm şiirlerini ezbere bilen bu konuda tam bir uzman olan yazar arkadaşım Adnan Baştopçu'nun da görüşü aynı yönde. Yalnız Adnan'ın bir çekincesi var: 'Tabelada belediye logosu da yer almasın, ya da logo görünmeyecek kadar küçültülsün' diyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.