Hava Durumu

Bursa mı Gemlik mi, hangisi daha tehlikeli fay?

Yazının Giriş Tarihi: 19.11.2019 08:44
Yazının Güncellenme Tarihi: 19.11.2019 08:44

Sallandıkça korkuyoruz. Korkmakta da haklıyız üstelik. 1999'daki o büyük travmayı yaşayanların korku ve tedirginliği katmerli oluyor. Merkezi üssü Osmangazi olan saat 02.23'te meydana gelen 3,2 büyüklüğündeki depremi hissedenler eminim ki sabaha kadar yatağın içinde dönüp durmuşlardır. Çünkü Marmara depremi de 03.02'de meydana gelmişti.
Bursa son aylarda oldukça hareketli. 3 günde 2 deprem yaşandı. Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er'in söylediğine göre, Bursa ve çevresinde 5-6 ayda irili ufaklı 30'ya yakın sarsıntı meydana gelmiş. Şimdi gelelim başlıktaki soruya... Bununla ilgili iki uzmanın görüşünü aktaracağım.


Bursa faylarını uydudan izleyerek araştırma yapan Bülent Ecevit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu'ndan başlayayım. Prof. Dr. Kutoğlu'na göre, en son büyük depremin 1855'te yaşandığı Bursa faylarının yıllık kayma hızları 2-3 milimetre. O yüzden 'inşallah yanılmam' parantezini açan Kutoğlu'na göre, Bursa için 6 veya 7 büyüklüğü için deprem için daha çok zaman geçmesi gerekiyor.
Marmara fayındaki gerginliğin had safhada olduğunu vurgulayan Kutoğlu, Gemlik fayına dikkat çekiyor. İznik-Gemlik hattında epeyi enerji birikmesi olabileceğini söyleyen Kutoğlu, GPS'le ölçümün son 50 yıldır yapıldığı için verilerin tarihsel bilgilere dayandığının altını çiziyor.
Asıl uyarısını sağlam zemin ve depreme dayanıklı konutlarla ilgili yapan Kutoğlu, 'Marmara ve Gemlik faylarında da olsa büyük bir deprem Bursa'yı ciddi biçimde etkileyecek. O yüzden binaların yapılacağı zemine ve depreme dayanıklı olmasına önem verilmeli' diyor.

GEMLİK FAYI SİSMİK BOŞLUK...

AFAD'da görev yapan Jeoloji Mühendisi Dr. Ramazan Demirtaş'ın sarsıntılar sonrası değerlendirmesinde Bursa için moral verirken, Gemlik fayı konusunda daha temkinli açıklama yaptı.
Sosyal medyadan değerlendirme yapan Dr. Demirtaş'a göre, 3,2 büyüklüğündeki deprem Bursa fay zonunu oluşturan çok sayıdaki çok küçük kırıkların biri üzerinde oldu. 1855'te Bursa'daki depreme neden olan fay parçalarının yinelenme aralıkları en az ortalama bin yıl civarında.


Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF) Geyve-Mekece-İznik- Gemlik hattı ise en az üç fay parçasından oluşuyor. Bu hatta en son 1065, 1296 ve 1419 yıllarında üç büyük deprem yaşandı. Bu kolun yıllık kayma hızı yılda 7-8 milimetre. Deprem yinelenme aralıkları en az 650 yılın üzerinde. 1065 yılından itibaren 954yıl, 1296 depreminden itibaren 723 yıl ve 1419 depreminden bu yana 600 yıl geçmiş durumda.. Dolayısıyla tarihsel geçmişte İznik'i yıkan büyük depremler yaşanan bu hattın deprem üretme potansiyeli yüksek ve sismik boşluk konumunda. Ancak deprem yinelenme aralıkları sabit olmadığı ve karakteristik deprem davranışları göstermedikleri için deprem yinelenme periyodu geniş bir aralıkta yaşanabilir.
JMO Bursa Şube Başkanı Engin Er ise konuyu farklı bir biçimde değerlendiriyor. Er'e göre, fay hatları belli. Önemli olan bu noktada Bursa'nın buna hazırlanması. İddiası ise şu: Bursa'daki hiçbir belediye fay hatlarını planlarına işlememiş.

KÖRFEZ MANZARALI KAYALIK NİKAHI!...

Son yıllarda özellikle evlilik teklifleri ve düğün fotoğraflarının çekildiği mekanlar konusunda oldukça yaratıcı, hatta hayal bile edilemeyecek yenilikler yaşıyoruz.


Bursalı iki dağcı ise gösterişten uzaklaşıp doğayla iç içe bir nikah törenini tercih etti.

Uludağ Dağcılık Kulübü (ULUDAK) üyeleri olan Sevda Oruç ve Semih Keskin, bir ömür boyu sürecek beraberlikleri için dağcıların antrenman yeri olarak kullandıkları Gündoğdu Tepesi'ndeki kayalıkları seçti.

Kayalıkların üzerinde Gemlik Körfezi manzaralı mekanda kurdukları çadırın önünde misafirlerini ağırlayan çiftin nikahını Kestel'den gelen nikah memuru kıydı.


Gelinlik ve damatlık yerine dağcılık kıyafetlerini tercih eden çift, nikah sonrası ilk danslarını da tırmanma aparatlarını takarak gerçekleştirdi.


Doğaya ait oldukları için nikahlarının da doğada olmasını istediklerini belirten Sevda Oruç, 'Burada kendimizi mutlu hissediyoruz. O yüzden nikah yeri olarak da burayı tercih ettik' dedi.


Damat Semih Keskin ise, insanların yaşamlarında bu tür mutluluklar için çok suni ortamlar yarattığını ifade ederek, 'Mutluluk aslında çok uzak değil. Gerçeğin yaşandığı doğada mutluluğu yakalayabilirsiniz' sözleriyle kayalıkları tercih etme nedenini açıkladı.


Öğretmen olan dağcılık tutkunu iki gence mutluluklar diliyoruz...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.