Hava Durumu

Bursa model oldu, Türk Metal yerel basınla buluştu

Yazının Giriş Tarihi: 18.09.2021 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.09.2021 08:00

Türk-İş bağlı Türk Metal Sendikası, bugün 52 il ve 683 işyerinde 215 bin kayıtlı üyesiyle Türkiye'nin en büyük işçi örgütü.

Türk Metal'in büyüyüp gelişmesinde elbette ki aynı zamanda Türk- İş Genel Sekreteri olan Genel Başkan Pervul Kavlak ve kurduğu ekibin performansının etkisi büyük. Pandemi döneminde bile 62 işyerinde 81 bin yeni üye kaydı gerçekleştirildi.

Metal sektörü açısından önemli bir süreç ağustos ayından itibaren başladı. Türk Metal Sendikası ile Metal Sanayicileri İşveren Sendikası (MESS) arasında bağıtlanacak Metal İşkolu Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri başladı.

Grup toplu iş sözleşmesi toplam 179 işverene bağlı 210 işyerinde 127 bin işçiyi kapsıyor.

Bu sözleşme aynı zamanda Türkiye'nin özel sektördeki en büyük toplu iş sözleşmesi olma özelliği taşıyor.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi durumundaki otomotiv, demir çelik, elektronik ürünler ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren en büyük işletmeleri kapsayan bu sözleşmenin 2019-2021 dönemini oldukça çetin bir müzakere ve mücadele sonucu imzalandı.

Zaman çabuk geçiyor ama o sürecin en yakın tanıklarından biriydik. Türk Metal, süreç tıkanınca Bursa'yı merkez yaparak sahaya inmiş, kamuoyuna sesini yüksek sesle duyurmuş ve isteğini elde etmişti.

O dönemde diğer sendikalar, enflasyon oranında zam alabilirken, Türk Metal, grev aşamasına gelen pazarlıklar sonucu ilk altı ay için yüzde 17,12 oranında ücret artışı elde etmişti.

Kavlak'a göre, iki yıl önceki toplu iş sözleşmesi döneminde Bursa yerel basınıyla kurulan yakın ilişki sayesinde, bölgedeki 60 bine yakın üyeye çok daha rahat ulaşıldı. Mesajları doğrudan iletme imkanı bulundu.

Türk Metal Sendikası'nın dün Didim'de başlayan Yerel Medya Kurultayı'nın düzenlenme amacı da buydu.

Pervul Kavlak da konuşmasına bu vurguyla başladı. Gazetesi, televizyonu, radyosu ve yeni medya denilen internet gazeteciliyle yerel medyanın sandıklarından güçlü olduğu ifade eden Kavlak, şunları söyledi:

'O nedenle, her sözleşme döneminde, Böyle bir yerel medya kurultayını düzenleme kararı aldık. Bu kurultay bir sendika tarafından Türkiye'de ilk kez düzenleniyor.

Kurultay ve Kavlak'ın yeni sözleşmeyle ilgili görüşlerine gelince:

İki gün sürecek kurultayda, 'Türkiye'de Yerel Basın ve Sorunları', 'Türkiye'de Medya ve Sendikalar', 'Türkiye'de Toplu İş Sözleşmesi Düzeni ve MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi' ile 'Sendikalar ve Yerel Basın' konularının masaya yatırılıyor. Kurultaya 90'a yakın yatırılacağı ve iki gün sürecek kurultaya, Bursa, İzmir, Kocaeli, Manisa, Eskişehir, Kırıkkale, Tekirdağ, Kayseri, Bolu, Sakarya, Zonguldak, Çanakkale, Hatay, Aksaray ve Denizli 90'a yakın yerel medyada çalışan gazeteci katılıyor.

Konuşmasında kurultaya katılan gazetecilere seslenen Kavlak, 'Bizim sizlere basın emekçilerinin desteğine ihtiyacımız var. Sesimiz olmanıza, nefesimiz olmanıza ihtiyacımız var. Bizim mücadelemize vereceğiniz her destek, yapacağınız her haber, yazacağınız her yazı emekçilerin sofrasında bir dilim daha ekmek olacaktır. Onların bebelerinin sütü olacaktır. Alın terlerinin karşılığı olacaktır" dedi.

'SENDİKAL GÜVENCEYE SAHİP KÜÇÜK BİR AZINLIK VAR'

Kavlak, konuşmasında, sendikal örgütlenme konusuna da değinerek, yaşanan sıkıntıları anlattı. Bazı işverenlerin sosyal diyalogdan kaçarak sendikayla çalışmak istemediklerini ifade eden Kavlak, şöyle devam etti:

'Bu işverenler çalışma yaşamında dikensiz bir gül bahçesi istiyor. Çalışanlarını sömürmek, onları adeta boğaz tokluğuna çalıştırmak istiyor. Belki çoğunuzun haberi vardır. Yaklaşık bir aydır Çin kaynaklı bir telefon firması olan Xiaomi'de örgütlenme mücadelesi veriyoruz. Bakanlıktan çoğunluk tespitini almamıza ve işyerinde yetkimizin kesinleşmesine rağmen işveren, sendikalı 170 arkadaşımızı işten atarak sendikalaşmanın önünü kesmeye çalışıyor. Çoğunluğu kadın olan arkadaşlarımız günlerdir fabrika önünde yatıyor'

Türkiye'de sendikalı işçi oranının hala yüzde 14 düzeyinde, olduğunu hatırlatan Kavlak, 'İki milyon civarında sendikalı işçi var. Toplam 15 milyon işçinin yalnızca iki milyonu sendikalı. Bunun da ancak 1,5 milyonu toplu sözleşme düzeninden yararlanıyor. Bu durum bize şunu gösteriyor, ülkemizde işçi sınıfı içinde sendikal güvenceye sahip küçük bir azınlık var. Sözleşme yapıyor, ücret artışı alıyor, sosyal hakları var, işten çıkarılırsa tazminatı garanti. Peki diğerleri? Bunların hiçbiri yok. Asgari ücrete talim ediyor. İşten atılıyor, tazminat falan alamıyor. Köle gibi çalıştırılıyor. Sahip çıkanı yok. O nedenle örgütlenme mücadelemizi ne pahasına olursa olsun sonuna kadar sürdürmeliyiz'

'ÖLÜMÜNE ÇALIŞTIK, İŞVERENİN BİZE BORCU VAR'

Türk Metal'in son dönemde imzaladığı sözleşmeler konunu da hatırlatan Kavlak, Türk sendikal hareketine büyük bir dinamizm getiren bu sözleşmelerdeki memnuniyet oranının yüzde 90'a ulaştığını söyledi.

Yeni toplu iş sözleşmesiyle ilgili beklentilerini de açıklayan Kavlak, şöyle devam etti:

'Emekçilerin fedakârlığı, çabası, özverisi olmasaydı, insanlık bu salgın koşullarını çok daha ağır bir şekilde yaşardı. İşçi sınıfı canı pahasına üretmeseydi, ekonominin çarkları dönemezdi. İşçiler ölümüne çalışmasaydı, hayat olmazdı. Bu nedenle, ısrarla belirtmek istiyorum ki, bütün insanlığın işçi sınıfına, emekçilere, üretenlere borcu var. İşverenlerimiz, bacalarını tüttürenler, biz ölümüne üretirken, canımız pahasına çarkları döndürürken, salgın nedeniyle hayatını kaybeden arkadaşlarımızı toprağa verip, tezgâhlarımıza geri dönerken, karlarına kar katanlar, toprağa verdiğimiz o canların anısına üyelerimize olan borcunu ödeyecektir. Çünkü biz, canımız pahasına çalıştık. Ölümüne çalıştık'

70 BİN METAL İŞÇİSİ AİLELERİYLE 5 YILDIZLI OTELDE TATİL YAPTI

Yerel basın kurultayının yapıldığı Didim'deki Büyük Anadolu Oteli'nin mülkiyeti Türk Metal'e ait. Bunun gibi Ankara'da iki, Karadeniz Ereğli ve Kıbrıs'ta bir olmak üzere başka oteller de var.

Konuşmasında 'Sendikanın oteli mi olur' eleştirilerine yanıt veren Kavlak, şöyle devam etti:

'Herkes kendi açısından haklı olabilir. Ancak bir de konuya farklı açıdan bakmakta yarar var. Sadece bu yaz boyunca, izinlerin başlamasıyla birlikte bizim otellerimizde ve bu amaçla kiraladığımız diğer otellerde, Toplam 70 bin üyemiz yol dahil hiç bir ücret ödemeden tatil yaptı. Eş ve çocuklarını da katarsak bu sayı 210 bini aştı. Bu müthiş bir tablodur. Biz Türk Metal isek bu ülkenin en büyüğüysek, işte bu müthiş tablo sayesindedir'

Bu sayede bazı üyelerinin hayatında ilk kez Bodrum, Didim, Antalya ve Kıbrıs'ta tatil imkanı bulduğunu da ifade eden Kavlak, 'Daha da ileri gideyim. Bakın elimdeki teşekkür mektuplarına dayanarak söylüyorum. Bazı üyelerimizin, eşleri, çocukları bırakın tatil yapmayı hayatında ilk kez yaşadıkları kentin dışına çıktılar. Aralarında hayatında ilk kez denizi görenler var. Çoğunluğu ilk kez uçağa binenler var. Beş yıldızlı bir otelin içine ilk kez girdi' dedi.

Kavlak'ın konuşmasının ardından Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülrezak Altun "Türkiye'de Yerel Basın ve Sendikalar" başlığında bir sunum yaptı.

Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ'ın başkanlık ettiği, 'Türkiye'de Medya ve Sendikalar' başlıklı oturumda da Dr. Atilla Özsever, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş ve Ekonomi Muhabirleri Derneği Başkanı Turgay Türker konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.