Hava Durumu

Bursa'nın 15 yıllık hayali gerçek oluyor

Yazının Giriş Tarihi: 02.01.2018 08:31
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.01.2018 08:31

Önce yangın ardından terminalin yeni yerine taşınması sonrası bugün artık herkesin unutmaya başladığı ismiyle Santral Garaj tam bir çöküntü bölgesine dön-müştü.
O yıllarda, İnegöl Belediye Başkanlığı'nın ardından merhum Hikmet Şahin, 'Bursa'yı sınıf atlatacağı' iddiasıyla adaylığını açıklamıştı.
Gazeteci Mehmet Ali Yılmaz ile birlikte Şahin'le gerçekleştirdiğimiz söyleşide, Şahin, en önemli projesinin Bursa'ya bir meydan kazandırmak olduğunu açıklamıştı. 'Meydan da meydan' diyen Şahin, Kent Meydanı projesini görev yaptığı sürede gerçekleştirdi. Ancak, onun hayalindeki meydan olan çöküntü bölgesi, yerinde kalmıştı.

Bu bölgenin kamulaştırılması, kentin diğer bölgelerine göre oldukça zordu. Bunu başarmak da Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'a nasip oldu.
Zor bir bölge ve maliyetli bir iş olmasına rağmen Osmangazi Belediyesi işin en önemli kısmını bitirdi. Bölgedeki kamulaştırmanın yüzde 95'i tamamlanarak yıkıldı. Az buz değil, sadece kamulaştırmaya 120 milyon lira harcandı.
Şimdi sıra projede.
2018 yılına damga vuracak yatırımlarından birisi olacak Kent Meydanı Kentsel Dönüşüm Projesi ile Bursa 15 yıldan beri hayal edilen meydana kavuşacak.
Bursa'nın siluetini değiştirecek 'Kent Meydanı Projesi' için şehrin her kesiminden görüşler alınıyor. İşin en önemli noktası da bu zaten. Çünkü, 'Ben yaptım oldu' mantığıyla sorunlar, çözüleceği yerde daha da karmaşık hale geliyor.
Vatandaşlar ve meclis üyelerinden görüş alan Mustafa Dündar'ın şu sözleri çok önemli...
'Hiç aklınıza gelmeyecek şeyi oradaki simitçi veya seyyar satıcı size söylüyor. Dolayısıyla bu görüşlerin hepsi çok değerli. Bu anlamda da en çok ön plana çıkan öneri, zemin altına otopark yapılması. Belediyenin ek binasının olması'
Dündar, daha önce çok tartışılan AVM ve ticari alan düşüncesinden vazgeçildiğini de ifade ederek, bu bölgedeki caminin de yerinin değiştirileceğini söyledi.

Akademik odalardan proje için görüş alındı

Başkan Dündar, yılbaşından iki gün önce İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, Mimarlar Odası Bursa Şubesi İkinci Başkanı Üzeyir Güven ve Şehir Plancıları Odası Başkanı Sevilay Çetinkaya ile bir araya geldi. Osmangazi Belediyesi teknik sorumlularının da yer aldığı toplantıda, proje masaya yatırıldı. Oda başkanları bu hafta içinde görüşlerini belediyeye yazılı olarak bildirecekler.


İMO Başkanı Mehmet Albayrak, toplantıda oda olarak Dündar'a AVM ve ticari alan istemediklerini dile getirdiklerini belirterek, 'En önemli konu otopark. Belediye de meydanın altını otopark olarak değerlendirmeyi planlıyor. Ancak, 24 saat yaşayan bir meydan olması lazım. Deprem anında da toplanma bölgesi olarak kullanılacak bir bölge olması gerekir' dedi.
Hem İMO Başkanı Albayrak hem de Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Can Şimşek, bu tür projelerde akademik odalardan görüş alınmasının büyük yarar sağlayacağını kaydetti.
Mimarlar Odası'nın projenin yarışmayla belirlenmesi önerisi ise süreçleri uzatacağı gerekçesiyle kabul görmedi.

Bu yaz temeli atılacak

Konuşup tartışarak meydanın nasıl canlı olacağı konusunun ele alındığını ifade eden Başkan Dündar'ın hedefi bu yaz aylarında temel atmak. Dündar, seçim sürecine girmeden Tıpkı Panorama 1326 gibi Bursa'ya kalıcı bir eser bırakmayı planlıyor.
Bu arada, belediyenin projelerini yakından takip eden Osmangazi Belediye Meclisi MHP Grup Sözcüsü Cemil Aydın da, Belçika'nın Grand, Hollanda'nın Amsterdam kentindeki At Meydanı örneklerini göstererek, Kent Meydanı'nda Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin izlerinin yer alması gerektiği ve yoğunluk yaratacak yeni yapı- laşmadan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.