Hava Durumu

Bursa'nın Acemler'le bitmeyen imtihanı

Yazının Giriş Tarihi: 21.02.2020 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 21.02.2020 08:00

Bursa'nın sorunları konuşulurken ilk sırayı ulaşım, ulaşımdaki kilit noktası denilince de akla Acemler Kavşağı geliyor.
Güneyi Uludağ kapattığı için kent içi trafik çok uzun yıllardan beri doğu-batı aksında şekilleniyor. İstanbul 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nden günlük ortalama geçiş 180 bin araçken Bursa'nın düğüm noktasındaki Acemler'deki günlük geçiş 210 bini aşıyor.
20 yıldan beri her gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Acemler'deki düğüme çözüm üretmeye çalıyor. Geliştirilen her proje ise bir süre sonra yetersiz kalıyor.
İlk kez Erdem Saker döneminde gündeme gelen Acemler'in temeli Erdoğan Bilenser döneminde dönemin Bayındırlık Bakanı Koray Aydın tarafından atıldı. Ancak, proje yargıya taşınınca durdu. Kavşağı yapmak ise merhum Hikmet Şahin'e nasip oldu. İlk yıllarda trafiğe nefes aldıran kavşakta, artan araç sayısı nedeniyle Recep Altepe döneminde eklenen lup da çözüm olamadı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da göreve başladıktan sonra ulaşım sorununu çözmek için işe Acemler düğümü ile başladı.
31 Mart'taki seçim kampanyası döneminde ise 'Direksiyonel Kavşak' formülünü kamuoyuna açıkladı.
Proje hazırlıkları süren ve ihalesini birinci hizmet yılını değerlendireceği nisan ayına yetiştirmeye çalışan Aktaş, son bir ayını Acemler Kavşağı projesini sorgulamakla geçirdi. Akademik odalarla görüşen ve en son teknokratlarıyla birlikte İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ile bir araya gelen Aktaş, verdiği kararı bu akşam ASTV'de yayınlanacak Sönmez Medya Buluşmaları programında açıkladı.
'Acemleri tek başına ele almak çok sağlıklı bir yapı değil. Acemler'de sıkıntıya sebep olan başka unsurlar var. Sadece bir kavşak düzenlemesi ile sadece bu sorunu bertaraf edemezsiniz' diyen Aktaş, Acemler'de proje değişliğine gidileceği mesajını verdi. Aktaş'a göre, Bursa'nın yüzde 15-20 iyileştirme sağlayacak bir projeye 160 milyon liralık yatırım yapma lüksü yok.
Yaptıktan 1-2 yıl sonra aslında sorun tam olarak bu değilmiş demek istemediklerini vurgulayan Aktaş, 'Bu kapsamda Acemler için düşündüğümüz direksiyonel kavşak uygulaması değişebilir. Bir proje açıklamışlardı bundan vazgeçtiler gibi algılanmasın. Bu bir revizyon' mesajını verdi.
Aktaş, Acemler'e harcanacak paranın bir miktarını diğer noktaların ıslahı konusunda harcamak istediklerine de anlatarak, sözlerini şöyle tamamladı:
'Bizim Acemler'de farklı birkaç önerimiz daha var. Mesela Hayran Caddesi'ni Acemler'e çıkarmadan farklı bir kanalla, bir alt tünelle geçmeyi düşünüyoruz. Bu alternatiflerin neler olacağını nisan ayı başında yapacağımız birinci yıl değerlendirme toplantısında simülasyonlarıyla, resimleriyle ve ihalesi yapılmış halde kamuoyu ile paylaşmış olacağız'

AK PARTİ'NİN İLÇE BAŞKANLARI ÇALIŞTAYINDA İKİ VEKİL

AK Parti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla eski yöneticileriyle bağları güçlendirmek adına çalışmalar yapıyor. 'Kuruluştan Günümüze İl Başkanları İstişare Toplantısı' geçen aralık ayında yapılmıştı. Bu toplantının benzeri ilçe başkanları için yapıldı. Türkiye genelinde görev almış tüm ilçe başkanlarının yer aldığı çalıştaya Bursa'dan da geniş bir ekip katıldı. İlçe başkanları sayısı yüksek olduğu için bölümler halinde yapılan ve 400 ilçe başkanının katıldığı çalıştayda AK Parti Milletvekili Refik Özen, geçmiş dönemde Osmangazi, Zafer Işık da Gemlik ilçe başkanı olduğu için yer aldı.

İki bölüm halinde yapılan çalıştayda ilçe başkanlarına sosyal medya kullanımından, AK Parti'nin hangi çalışmalarını başarılı veya başarısız gördükleri, genel merkez yöneticileri olmaları halinde neler yapmak istersiniz soruları yöneltildi.
AK Parti'nin bu tür toplantılara önem verdiğine değinen Refik Özen, geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 50 milletvekili ile yaptığı toplantıda yer aldığını ve 2,5 saat süren toplantıda Erdoğan'ın tüm vekilleri tek tek dinleyerek notlar aldığını söyledi.

ŞEHİTLER ANITI, MÜZE DEPOSUNDA

Bursa'nın Yunan işgalinden kurtuluşu sırasında şehit düşen 14 asker adına Tophane'de Osman Gazi'nin türbesinin yanına dikilen Şehitler Anıtı, kitabesinde Osmanlı'ya hakaret içeren cümleler bulunduğu gerekçesiyle 2013 yılında kaldırılmıştı.
Aradan geçen 7 yılda herhangi bir yere konulmayan Şehitler Anıtı ile ilgili açıklama yapan CHP İl Başkanı İsmet Karaca anıtın kitabesindeki tek bir satıra dokunulmadan eski yerine dikilmesini isterken, Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili İhsan Bilgili, anıt için Hacıvat bölgesini adres göstermişti.
Anıtın akıbetini sorduğumuz Aktaş, Bursa Hakimiyet'teki haber üzerine konuyu araştırdığını belirterek, 'Şehitler Anıtı 2013 yılında Ankara'dan gelen talimat üzerine kaldırılmış. Şu anda müze deposunda bulunuyor' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.