Hava Durumu

Bursa'nın Ankara'da 'Bakan'ı var

Yazının Giriş Tarihi: 10.05.2018 07:24
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.05.2018 07:24

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu'nun daveti üzerine Bursalı gazeteciler Ankara'ya adeta çıkarma yaptı.
Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 'Vakıf Kuran Kadınlar' temalı toplantıda restorasyonu tamamlanan 250 vakıf eserinin 7 bölgeden canlı yayınla açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi.
Bin yıllık bir geçmişe sahip vakıf kültürü, Türk toplumunun temel taşlarından biri ve dünyada örnek alınan kurumsal bir yapı. Törene Türkiye'nin dört bir yanından vakıf temsilcileri Cumhurbaşkanı Erdoğan,
Başbakan Binali Yıldırım ve Başbakan Çavuşoğlu'nu ilgiyle dinlediler.
Gezinin ikinci bölümü Bursa açısından daha önemliydi. Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu'nun Atatürk Orman Çiftliği'nde verdiği yemek ve Çankaya Köşkü'ndeki kabulde gündem Bursa oldu.
Çavuşoğlu, göreve geldiği günden beri Bursa'nın Ankara'daki yatırımdan etkinliklere kadar en yakın takipçisi. Bir yandan bakanlığına bağlı kuruluşların 23 Nisan kutlamaları gibi etkinliklerini Bursa'ya aldırırken, diğer yandan yatırım ve talepler için girişimlerde bulunuyor. Gemlik'in yıllardır beklediği dönüşüm kararnamesinde de Çavuşoğlu'nun katkısı büyük.
Gündemde olan konularla ilgili soruları yöneltiyoruz.
Çavuşoğlu, Bursa'nın merkezi bütçeden az pay aldığı ile ilgili eleştirilere tepki göstererek, bununla bir algı yaratılmaya çalışıldığını ifade ediyor. Bu görüşünü de rakamlarla anlatıyor.
2002 yılından beri Bursa'ya merkezi hükümetin yaptığı toplam yatırım tutarı 33,5 milyar lira. Bunun 11 milyarı da ulaştırma yatırımlarına ayrılmış.
Çavuşoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın göreve geldiği günden beri yaptığı çalışmalardan memnun olduğunun altını özellikle çiziyor. Yıldırım Metrosu konusundaki desteğinin ayrıntıları hakkında bilgi veriyor. Belediyenin Ulaştırma Bakanlığı ile projeyi yürüttüğünü anlatan Çavuşoğlu, yıl sonuna kadar Yıldırım Metrosu'nun temelinin atılacağını müjdeliyor.
Peki, hızlı tren?
Bursa'nın merakla beklediği hızlı tren test sürüşleri de 2019 yılında başlayacak.

Renault hibritin Bursa tercihinde Erdoğan katkısı

Çavuşoğlu, konu Yenişehir'de kurulacak otomotiv test merkezine gelince heyecanlanarak anlatıyor. Test merkezi hem Bursa hem Türkiye açısından çok önemli. Üstelik savunma sanayi araçlarının da burada test edilmesi için proje kapsamı genişletilmiş. Eylül ayında da temeli atılacak.
Otomobil yapmak kadar bunu uluslararası akredite olmuş standartlardan geçirmek de önemli.
Yerli otomobilin kurulacağı adres konusunda 'Bursa'dan başka yer akla gelmemeli' diye not düşüyor.
Çavuşoğlu, Renault'nun Bursa'da kuracağı hibrit motor fabrikasının Türkiye'ye gelmesi konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katkısını da anlatıyor.
İspanya ve Romanya, fabrikanın kendi ülkelerinde kurulması için bedava arsa temininden teşviklere kadar her türlü teklifi yapmışlar. Ancak, Cumhurbaşkanı Erdoğan konuyu Fransa'daki görüşmelere kadar taşıyarak, Türkiye ve Bursa'ya getirmeyi başarmış.

İznik Gölü'nde yıkanan her tanker bir türü yok ediyor

Bursa'nın ilçeleri arasında hem tarih hem de doğal güzellikler açısından İznik'in yeri ayrı. Otoyolun yapılmasıyla da 6 ile sadece 45 dakikada ulaşılabilir hale geldi. O yüzden İstanbulluların da gözdesi olan İznik'in son yıllardaki en büyük sorunlarından biri gölün kirlenmesi. Eskiden sodalı olan göl suyundan çok lezzetli çay bile demleniyormuş.
Baia Hotel'de yapılan Sönmez Medya Buluşmaları'nın konuğu olan İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, gölün alınan önlemler ve özellikle kanalizasyon şebekesinin tamamlanmasıyla temizlenmeye başladığını söylüyor.
Bunun en güzel kanıtının da uzun yıllardır görülmeyen ve yörede yaşayanların 'Kepekleme' ya da 'Ördek Balığı' olarak adlandırdıkları türün yeniden bollaşmasını gösteriyor. Sargın'ın gölü korumak için ilçe ve köylerde tarım yapanlara da bir çağrısı var; Lütfen ilaçlama tankerlerini gölde yıkamasınlar. Tüm köylere bunların temizlenmesi için tesis yaptık. Gölde her yıkanan tanker bir türü yok ediyor.
Sargın'ın bu uyarısı, kamu kadar, vatandaşların da çevre konusunda duyarlı olmaları gerektiğini anlatıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.