Hava Durumu

Bursa'nın bu büyüme hızıyla ulaşım sorununu çözmesi çok zor

Yazının Giriş Tarihi: 10.11.2021 08:09
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.11.2021 08:09

Bursa'nın 60 yıl önceki göçle başlayan hızlı büyümesi bir türlü hız kesmiyor. Hızlı ve plansız büyüme ise beraberinde çarpık kentleşme, sağlıktan eğitim ve ulaşıma kadar birçok alanda sorunlara neden oluyor.

Bu konuda en güzel tespitlerden birini geçtiğimiz yıllarda Gözlem Kulesi söyleşisi gerçekleştirdiğim Mimar Mithat Kırayoğlu yapmıştı: 'Bursa obez bir şehir ve diyete ihtiyacı var'

Ancak gelinen noktada diyetten ziyade hız kesmeyen bir büyüme söz konusu. Bunu rakamlar da ortaya koyuyor.

İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi'nin hafta sonu düzenlediği çalıştayda, Bursa'nın ulaşım sorunu ve gelecek vizyonu masaya yatırıldı. Çalıştaya, CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 22. ve 26. Dönem Erzurum Milletvekili, Ulaştırma Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Büyükşehir Geçmiş Dönem Belediye Başkanı Erdem Saker, Nilüfer Belediyesi Geçmiş Dönem Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Feridun Tetik katıldı.

Çalıştayda, hızlı büyümenin Bursa'nın ulaşım sorununu katlayarak artırdığı ortaya çıktı. Bunu başta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş olmak üzere diğer konuşmacılar da dile getirdi.

Konuşmasına 'ulaşım sorunu yapılan onlarca hatanın sonucudur' tespitiyle başlayan Aktaş, hızlı büyümeye dikkat çekti ve şöyle devam etti: Türkiye'de 4 kişiye 1 araç düşerken Bursa'da bu 3 kişiye 1 araç şeklinde. 1 milyon civarında motorlu aracımız var. İstanbul nüfus olarak 59 bin düştü. Biz Bursa olarak 62 bin arttık. İzmir de düştü. Biz hâlâ artan şehirlerden bir tanesiyiz. Bir taraftan da sanayileşme ile ilgili talep var. Bence Bursa'nın katma değeri yüksek sanayiye ihtiyacı var. Biz ulaşım yatırımlarımızı sürdürüyoruz. 2035 yılı ulaşım planlamamızı yaptık' dedi.

Çalıştayda konuşan İMO Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Duman ise bu yoğunluğu rakamlarla detaylandırdı:

'Son 10 yılda Türkiye'de otomobil sayısı yüzde 70, nüfus ise yaklaşık yüzde 17 arttı. Bursa'da ise nüfus yüzde 22 artarken, aynı dönemde toplam araç sayısı yüzde 76, otomobil sayısı ise yüzde 98 yükseldi'

Bu hıza yatırımların yetişebilmesi için artış hızlarının çok dikkatli incelenmesi gerekiyor. Bunun yanı sıra pandemi dönemindeki bireysel otomobil kullanımının artması da göz önüne alınmalı.

Tam bu noktada İMO Şube Başkanı Mehmet Albayrak'ın çağrısı geldi: '2035 Ulaşım Master Planı revize edilmeli'

Daha yeni yapılmasına rağmen revize çağrısının gerekçesini ise şöyle açıkladı:

'Pandeminin ardından arz-talep dengesi değişti ve sorunları artıracak şekilde bozuldu. Otomobil başına düşen yolcu sayısı 1.5 civarında iken neredeyse 1,1 kadar gerilediği görülmektedir. Plan bu doğrultuda revize edilmeli' Başkan Albayrak, Bursa'nın ulaşımı, yapılaşması, yeşili, tarihi ve sanayisi ile planlı bir kent haline gelmesi için Akademik Oda olarak görevlerini yerine getirmeye hazır olduklarını da ifade ederek, yerel yönetimlerin ve ilgili kamu kurumlarının yöneticilerinin çalıştaydaki bilgi birikimi ve deneyimlerden faydalanmalarını, planlama yaparken dikkate almalarını istedi.

TRABZON VE DİYARBAKIR'I KISKANMAMAK MÜMKÜN MÜ?

Kış tarifesine geçen THY ve Anadolujet Bursa'nın seferlerinde yeni hat açmadı. Muş, Erzurum ve Trabzon seferleri ise devam edecek. Yani pandemi öncesi yapılan Diyarbakır ve Gaziantep seferleri ise başka bir bahara kaldı. Oysa geçen mart ayında yapılan görüşmelerde temmuz için umut verilmişti olmadı.

Biz yeni hat beklerken, başka kentler çapraz uçuşlar dışında da sefer koydurabiliyor. Gelişmeyi yıllık izinde olduğum günlerde öğrendim. Trabzon'dan Diyarbakır'a direkt uçuşlar başlamış. Üstelik sadece 99 liraya. Birkaç kez yazdım; Diyarbakır Havaalanı uçuş listesinde aynı gün içinde İstanbul'a 6 direkt sefer var. Sadece İstanbul da değil, Antalya ve Almanya'ya da direkt seferler düzenleniyor.

Sosyal medya ve basından izledim. Aslında Diyarbakırlılar da bundan memnun değil. Onlar Erbil'e sefer beklerken Trabzon çıkmış. Gel de Bursalı olarak Diyarbakır ve Trabzon'u kıskanma. Yıllık 2 milyon 250 bin yolcu kapasiteli ve uluslararası uçuş sertifikalı kapasiteli, kent merkezine 30 dakika mesafede Yenişehir Havalimanı var ve doğru dürüst kullanamıyorsun. Sefer düzenlemek için illa siyasilerin devreye girmesi bekleniyor.
Üstelik sefer konulduğunda hatlar, yüzde 80 doluluğun altına düşmüyor.

Ulaşım Çalıştayı'nda konuşma yapan ve Yenişehir Havaalanı için zaman zaman raporlar hazırlayan İnşaat Mühendisi Cengiz Duman'ın verdiği bilgiye göre, Yenişehir'de otopark ücreti İstanbul, Ankara ve İzmir gibi kentlerin neredeyse beşte biri fiyatına. İstanbul'daki havaalanına gitmek toplu taşıma aracı kullansanız dahi bilete ek neredeyse 100 lira daha fazla harcamak zorundasınız. Otomobille köprüyü kullanarak giderseniz bu rakam 500 liraya çıkıyor. Üstelik İstanbul gibi hava muhalefetinde kapanma ihtimali ise neredeyse yok denecek kadar az. Duman, bunu önceki günkü sis olayını örnek olarak gösterip anlattı ve bir çağrı yaptı: 'Sabiha Gökçen'de 1 günde yüzde 25'lik azalmanın yaklaşık 15 bin kişi olduğunu ve bu rakamın Bursa Yenişehir Havalimanı'nın 3 aylık yolcu sayısına eşit olduğunu biliyor musunuz? Sabiha Gökçen Havalimanı'nın hava şartları dolayısıyla
­­­­sıkıntılı olduğu dönemlere Bursa olarak talip olalım mı?'

Duman'ın bu çağrısı için sosyal medyadan etiketlediği TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker'den yanıt geldi: Talip olalım tabii ki. Çevre il ve ilçelere servis ulaşım entegrasyonu da sağlanmalı. Sabiha Gökçen'in gelişmesinde bu sistem çok etkili oldu.

GÖZLEM KULESİ'NİN KONUĞU İZZETTİN KÜÇÜK

Siyaset son aylarda oldukça hareketlendi. İttifaklar, erken seçim tartışmaları gündemin birinci maddesi haline geldi.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu akşamki konuğu Gelecek Partisi Kurucusu İzzettin Küçük olacak.

Çok kritik bir dönemde Bursa Valiliği de yapan İzzettin Küçük ile hem genel siyaseti hem de Bursa'yı konuşacağız. Gözlem Kulesi bu akşam 20.30'da ASTV'de...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.