Hava Durumu

Bursa'nın da artık 'old city'si olacak

Yazının Giriş Tarihi: 20.03.2019 08:08
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.03.2019 08:08

Dünyanın birçok kentinin kalbi, 'Old City' olarak yani eski şehir diye adlandırılır. Gelen turistlerin adresi de tarihi dokunun bulunduğu bu bölgeler olur. Hiç kimse modern Roma'ya veya Paris'e beton yapıları görmeye gitmez.
Bursa, maalesef geçen yıllar içinde eski şehir olarak nitelendirilebilecek tarihi dokusunu yeterince koruyamadı. Beton ve tarihi doku neredeyse iç içe geçince farklı bir bölge oluşturmanın imkânı neredeyse kalmadı.
Neredeyse tabirini özellikle kullanıyorum. Çünkü bazı bölgeleri beton yapılardan kurtarabilirsek, eski kentin dokusunu yakalayabilme şansımız hâlâ var.

'Ustalık' olarak adlandırdığı üçüncü dönem projelerini farklı bir yöntemle anlatan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ın Yaşayan Tarih Yolu Projesi de bunu amaçlıyor. Daha önce Osmangazi Meydanı'nın lansmanını yapan Dündar, dün 'Yaşayan Tarih Yolu Projesi'nin 'Hisar Kentsel Koruma Analiz Çalışması'nı kamuoyuna duyurdu.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi ile başlayan, Kayhan Bölgesi, Okçular, Uzun Çarşı, Hanlar Bölgesi ve Hisar içi ile son bulan Yaşayan Tarih Yolu, tarihi değerleri korunmuş bir Bursa'yı geleceğe taşımayı hedefliyor.
Osmangazi Belediyesi, son 15 yıldan beri tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması çalışmalarında sadece Türkiye'ye değil, Balkanlar'daki birçok ülkeye örnek oldu. Mustafa Dündar'ın verdiği bilgiye göre, son 10 yılda 576 tarihi miras eseri ayağa kaldırıldı.

Bu çalışmalar içinde Hisar bölgesinde başta Saltanat Kapı olmak üzere çok sayıda eser restore edildi. Dündar'ın açıkladığı proje ise bir buçuk yıl süren bütüncül bir analiz çalışması ve bölgenin tamamını kapsıyor. Bölümler halindeki proje tamamlandığında açık hava panorama müzesi oluşacak.

Dündar, Osmangazi Meydanı gibi bu projesinin de sivil toplum kuruluşları ve tarafların görüşüne açıyor. 5 odak bölgesinden oluşacak proje için katkı bekliyor.
Sunumun ardından bölgenin kalbinde yer alan iki önemli yapı olan Muradiye Devlet Hastanesi ve Tophane Teknik Lisesi binalarını soruyoruz. Bir başka gazeteci arkadaşımız da Orduevi binasını ekliyor. Çünkü başta Bey Sarayı olmak üzere birçok tarihi eserin kalıntılarının bulunduğu bölge burası. Üstelik hastane ve okul trafiği, nihai olarak hedeflenen yayalaştırılmış eski şehir için en büyük engel.
Dündar, 'Tam da isteğimiz bu. Tartışılsın. Bin kere düşünülerek bir kez karar verilsin' yanıtını veriyor.

OSMANLI AMBLEMLİ ROZET VE TUĞRALI YÜZÜKLÜ TORUN!

Proje tanıtımının ardından soru-cevap bölümünde Dündar'ın konuşması, stand up olarak değerlendirilen rakibi Erkan Aydın'ın sunumundaki performansını aratmayacak türdendi.
Konuşmasını espri ve fıkralarla süsleyen Dündar, tarihçilerin duayeni merhum Prof. Dr. Halil İnalcık'la yaptığı görüşmeyi anlattığı bölümlerle salonda kahkaha tufanına neden oldu.
O günlerde panorama müzesi için danışılan Prof. Dr. İnalcık, sunumu dinlerken yaşının da verdiği etkiyle bir süre dalmış. Tekrar konuşmaya başlayınca Dündar'a 'sen kimdin' diye sormuş. Dündar da 'Osmangazi Belediye Başkanı' yanıtını verince 'Ha tamam Osmanlı'nın halefi sensin' demiş.

Kendisini Osman Gazi'nin torunu olarak gördüğünü söyleyen Dündar'ın bugünkü sunumuna yakasına Osmanlı amblemi ve tuğralı yüzüğü ile gelmesi de dikkat çekti.

ÇOK GÜZEL HAREKETLER BUNLAR...

Siyasette bu tür görüntüleri özlemiştik.

Yükselen tansiyon nedeniyle liderlerin üst perdeden konuşmaları, maalesef vatandaşlara da olumsuz biçimde yansıyor.
Bursa, geçmişten beri siyasetin nezaket içinde yapıldığı kentlerin başında geliyor. Geçen hafta sonu projelerini açıklayan CHP Osmangazi Belediye başkan adayı Erkan Aydın, rakibi Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar'ı eleştirmenin yanında hakkını da teslim etmişti.

Aydın'ın tanıtımda, Panorama Fetih 1326 projesini 'Müze güzel dedik. O eser burada kalacak yapandan Allah razı olsun' sözleriyle övmesi üzerine Dündar, Aydın'ı arayarak teşekkür etti ve ardından müzeyi birlikte dolaşma davetini yaptı.

Osmangazi'yi 5 yıl yönetmeye talip olan iki adayın birlikte müzeyi gezerek, fotoğraf vermesi gerçekten siyasetçilere örnek olması gereken bir davranış.
'Çok güzel hareket bunlar' diyerek iki adayı da bu davranışlarından ötürü kutluyoruz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.