Hava Durumu

Bursa’nın gastronomi yolculuğu başlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 25.05.2022 07:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 25.05.2022 07:56

Dünyada ve Türkiye’de turizm anlayışı son yıllarda hızla değişiyor. Eskiden güneş, kum, deniz üçlüsü revaçtayken pandemi öncesi bunun yerini kültür turizmi ve bununla beraber gastronomi almıştı.

Avrupa’da bu alanda önemli mesafeler alan kentler vardı. Barcelona, Roma, Paris, Prag gibi tarihi şehirlere kültür turlarının yanı sıra gastronomi deneyimi de eklemişlerdi.

Ülkemizde de bu işin öncülüğünü yapan kentlerden olan Gaziantep, Hatay, İzmir, tabii ki İstanbul önemli mesafeler kaydetti. Pandemi öncesini hatırlarsınız, uçak şirketleri bile gastronomi temalı reklam filmleri yayınlamaya başlamıştı.

Bursa’dan en çok tutulan iç hat seferi ise Gaziantep’e olandı. Cuma günü gidip, Pazar günü dönülen seferler oldukça tutmuştu.

Aslında Bursa, Gaziantep’in ardından gastronomi ile ilgili adım atma kararı almıştı. Ancak araya giren pandemi koşulları buna engel oldu. Ancak bir yandan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile turizmle ilgili sivil toplum kuruluşları, diğer yandan Bursa Büyükşehir Belediyesi iki koldan hazırlıkları sürdürdüler.

Turizm profesyonellerinden oluşan Bursa Skal Kulübü’nün BTSO, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği’nin (GÜMTOB)  desteğiyle düzenleyeceği ilk festival 5 Haziran günü Botanik Park’ta gerçekleştirilecek.

Bursa’nın ilk gastronomi Festivali olacak Bursa Gastrofest’in tanıtım toplantısı dün Almira Otel’de yapıldı.  Yeme-içme severleri ünlü şefler, yemek yazarları ve kanaat önderleriyle buluşturacak olan Bursa GastroFest’e  Uludağ Premium, Eker Süt Ürünleri, Hilton Bursa Convention Center, Podyumpark Bursa ve İnoksan sponsor olarak destek verecek.

‘Gelenekten Geleceğe’ temasıyla gerçekleştirilecek Bursa GastroFest ile şehrin ilk gastronomi festivaline imza atacaklarını kaydeden Bursa Skal Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Gülçin Güleç, şöyle konuştu:

Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce gurmeyi bir araya getireceğimiz ve Bursa’nın gastronomi kenti kimliğine güçlü bir vurgu yapacağımız Bursa GastroFest, eşsiz lezzetlerimizi vitrine çıkarmamıza vesile olacak. Uzun süre hafızalardan silinmeyecek bir gastronomik deneyim yaşatmayı amaçlıyoruz. Tüm gün sürecek festivalimizde ünlü şefler, yemek yazarları, akademisyenler, kanaat önderleri, ülkemizin önde gelen restoranları ve şefleri tarafından hazırlanan tadım sofralarını beğeniye sunacağız. Bursa, her seferinde yeniden keşfedilmeyi fazlasıyla hak ediyor. Türk-Osmanlı kültürüyle beraber, göçlerle gelen zenginlikle geleneksel sofrasını alabildiğine lezzet şölenine dönüştürmeyi başaran Bursa, bu etkinlikle kadim medeniyetinin unutulmaz tatlarını dünya ile buluşturacak’



BURSA MUHAFAZAKAR BİR KENT Mİ?

Toplantıda konuşan BTSO Yönetim Kurulu üyesi ve düzenleme komitesinde yer alan Irmak Aslan ise festivalin amacının Bursa’daki turizm ile ilgili algıyı değiştirmek ve turistlerin konaklama süresini uzatmak olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:

‘Konaklama süresinin azlığının nedenleri arasında Bursa’nın gece hayatının olmaması ve eğlence mantalitesinin diğer şehirlere göre düşük olmasının yanı sıra Bursa’nın muhafazakar bir şehir olmasının da etkisi var. Bursalı misafirlerini evde ağırlıyor. Gaziantep, İstanbul, Diyarbakır gibi dışarıda yemek kültürü gelişmedi. Bursa evinde ağırlamayı daha itibarlı görüyor. Bu bizim gibi işletmeler için dezavantaj. Bu algıyı değiştirmeye çalışıyoruz’

Festival öncesi gastronomi festivali yapılan bir çok ilde incelemelerde bulunduklarını belirten Aslan’a göre, belediyelerin düzenlediği festivallerin yerel halka hizmet ettiğini, profesyonellerin düzenldiği ticari amaçlı festivallerin ise daha çok şehre fayda sağladığını söyledi. 

Eylül ayında Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin festival düzenleyeceğini vurgulayan Aslan’a göre, 5 Haziran’daki festivalin gastronomi konusunda Bursa’da ilk fitilin ateşlenmesini sağlayacak.

Toplantıda Bursa’daki eğlence mekanları ile ilgili soruyu da yanıtlayan Aslan, şunları söyledi:

Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yok. Her şehrin bir caddesi olur. Kimi mecburiyet kimi eğlence caddesi olarak adlandırır. Bir cadde ile başlamamız çözüm olabilir.  Bursa’ya gelenlerin akşam altından sonra bir şey yapması lazım. Biz iş adamıyız siyasetçiler gibi bakmıyoruz.  Buradaki amaç işletmelerin kar etmesi , kentin kazanması’

BURSA GASTRONOMİ KENTİ OLUR MU?

Bursa Gastrofest organizasyonu için ayrıca bu konuda birçok kentte deneyimi olan profesyonel şirket desteği de alındı. Organizasyonu üslenen İtaltur’un sahibi Hande Arslanalp’a deneyimleri ve gözlemlerine göre, ‘Bursa gastronomi kenti olur mu’ sorusunu yönelttik.

Kendisinin hem turizm acentası bulunduğunu hem de gastronomi turizmi ile ilgilendiğini söyleyen Arslanalp, dünyadaki artık insanların gezerek bir hikaye yaşamak istediklerini ve bir tema çerçevesinde seyahat etmeyi hedeflediklerinin altını çizdi.

Arslanalp, şöyle devam etti:

‘İnsan gittikleri bölgenin yemeğini tatmak, o yemeği yapan insanlarla tanışmak, o yemeğin hikayesini dinlemek istiyor o seyahatin içinde bu onların kendi hikayelerini oluşturuyor.  

Bursa zaten kültürel değerleri çok kuvvetli bir kültürel değerleri içinde geleneksel mutfak kültürü var.Bunu unutmadan geleneksel tadı yeni nesillere öğreterek geleceğe taşımak gerekiyor. Bu festivalde bunu yapacağız. Bursa’nın gastronomi konusunda çok büyük bir potansiyele sahip olduğuna inanıyorum’

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.