Hava Durumu

Bursa'nın 'hazine payı' mücadelesi

Yazının Giriş Tarihi: 27.04.2019 08:28
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.04.2019 08:28

Ankara'daki bakanlıklar ve bürokraside uzun yıllardır oluşan bir algı var; Bursa zengin şehir kendi ihtiyacını kendisi karşılar.
Bunun doğal sonucu olarak da, eğitim ve sağlık tesislerini hayırseverler, kent yatırımlarını ise belediyeler yaptı. Öyle az buz yatırımlar da değil üstelik. Raylı sistemden yeni stadyuma kadar büyük projeler belediye bütçesiyle gerçekleştirildi. Oysa birçok kente baktığımızda hatta AK Partili olmayan İzmir gibi belediyelerin raylı sistemi ve stadyumları merkezi bütçe imkanlarıyla yapıldı.
Bir de madalyonun diğer yüzü var. Peki, Bursa Büyükşehir Belediyesi hazineden kanunla belirlenen payını tam olarak alabiliyor mu?
Bu soruya verilecek yanıt maalesef hayır...
Uzun süredir bu konuyu dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa'nın 260 milyon liraya yakın hazine payını eksik aldığını savunuyor. En son Gaziantep gezisinde de Türk Belediyeler Birliği Başkanı olan Fatma Şahin ile görüşmesinde de anlattı. Çünkü Gaziantep Büyükşehir Belediyesi de hazine payı azlığından şikayetçi.
İsterseniz Bursa, Kocaeli karşılaştırması yaparak anlatayım;
-2018 yılında Kocaeli'nin nüfusu bir milyon 883 bin 270. Hazineden aldığı pay 2 milyar 143 milyon 640 bin lira.
-Bursa'nın nüfusu 2 milyon 936 bin 803. Hazineden aldığı pay bir milyar 417 milyon 608 bin lira.
Kocaeli'nin nüfusu Bursa'dan az olmasına rağmen aldığı pay Bursa'dan yüzde 35 daha fazla.


Peki, neden kaynaklanıyor bu durum?
Yapılan hesaplama yönteminden nüfus o kadar etkili değil. Onun dışındaki vergi ve diğer parametreler hazine payını artırıyor. Bursa ve Gaziantep dışındaki kentlerin buradaki şanssızlığı üretim yapılmasına rağmen şirketlerin merkezlerinin başka kentlerde olması yüzünden payların azalması. Gaziantep'teki görüşmede bu konuda ortak hareket etme kararı alan Aktaş ve Şahin, AK Partili 5 büyükşehir belediye başkanı ile birlikte önce Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ardından Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile görüştü. Programı olduğu için Aktaş Bursa'ya dönmek zorunda kalınca diğer başkanlar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile de bir araya geldi. Bu görüşmede de aynı konu dile getirilerek, yeni düzenleme yapılması talep edildi. Sırada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan var. Kızılcahamam'da dün başlayan ve 3 gün sürecek yerel seçim değerlendirmesi toplantısında aynı konu dile getirilerek, hazine payının nüfusa göre düzenlenmesi talebi dile getirilecek.

AKTAŞ, 3 PROJE İÇİN BAKANLIKTAN DESTEK İSTEDİ

Bakanlarla yapılan görüşmelerde AK Partili belediye başkanları şehirleri için projelerini ve bu konuda Ankara'dan beklentilerini de anlattılar.
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'a üç dosya sundu. Bunlardan birincisi kentsel dönüşüm, ikincisi Gökdere Millet Bahçesi ve en önemlisi de Büyükşehir Belediye Stadyumu çevresindeki düzenleme. Aktaş, üç proje ile ilgili bakandan yeşil ışık aldı.

GENÇ MÜSİAD'LILAR PROJE ÜRETİYOR

Genç Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi'nin yeni yönetimi 2 ay önce yapılan genel kurulda göreve başladı.
Şube Başkanı Abdülkerim Demir ile yönetim kurulu üyeleri Kıvanç Cakalıoğlu, Hüseyin Tan, Elif Akça ile Emir Bodur, Sönmez Medya'yı ziyaret ederek yeni dönemdeki projelerini anlattı.
Yönetimin büyük çoğunluğunu ikinci jenerasyon iş insanları oluşturuyor. 75 üyesi bulunan Bursa Şubesi, yeni dönemde önemli projelere imza atmanın hazırlığını yapıyor.
Bunlardan biri iş geliştirme projesi. Amacı bir nevi KOBİ geliştirme platformu olarak hizmet vermek. Bunun ilk meyvesi de alınmış. Bina ve tesis yönetimi konusunda faaliyet göstermeye başlayan şirket, şu anda 16 bağımsız proje ve bine yakın binanın yönetim hizmetini yapıyor.


İkinci proje ise Sakarya Şubesi'nin uyguladığı ve başarı elde ettiği 'Ticaret Elçileri' projesi. Bu çalışmayla Bursa'da eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerle temas kurularak ülkelerindeki ticari faaliyetler ve pazar konusunda çalışma yürütülecek. Öğrencilere eğitim ve staj imkanları sağlanarak, mezun olduklarında Türkiye'nin birer ticaret elçileri gibi görev yapmalarının temeli atılacak.
Bursa bu konuda oldukça şanslı. Halen 6 bin 900 yabancı uyruklu öğrencinin eğitim gördüğü Bursa'da böyle bir proje oldukça yarar sağlayacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.