Hava Durumu

Bursa'nın kaç üniversiteye ihtiyacı var?

Yazının Giriş Tarihi: 05.10.2019 09:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.10.2019 09:11

Başlıktaki bu soruyu Bursa'da yaşayan, eğitim ve kent konularıyla ilgilenen kime sorarsanız sorun aynı yanıtı alırsınız.
Evet. İhtiyaç var. Hem de birkaç tane...

Ardından peki hangi bölümler olmalı sorusunu yönelttiğinizde ise alacağınız yanıt çeşitlenir. Herkes ilgi alanına göre yanıt verir. Sonunda da kentin ve ülkenin ihtiyaçlarına uygun olmayan bölümlerden diplomalı işsizler yetişir.
Gerçekten Bursa üniversite konusunda çevresindeki illere göre geri kaldı. Bursa Teknik Üniversitesi dışında yeni yüksek öğretim kurumları oluşmadığı için Uludağ Üniversitesi büyüdükçe büyüdü ve 76 bin öğrencisiyle neredeyse yönetilemez hale geldi. Yönetilemez deyimi yanlış anlaşılmasın. İdari açıdan söylemiyorum. Son örneğini öğrencilerin ders seçiminde yaşadıkları sıkıntılardan biliyoruz.
Yeni rektör Prof. Dr. Saim Kılavuz, göreve başladıktan yaklaşık 4 ay sonra basının karşısına çıktığında da aynı sorunları dile getirerek, Uludağ Üniversitesi'nin Bursa'da yeni kurulacak yüksek öğrenim kurumlarına anaçlık yapması gerektiğini söylemişti.

İnegöl-İznik-Yenişehir, Gemlik-Orhangazi ve Karacabey-Mustafakemalpaşa akslarında yeni üniversite kurulması önerisini getirmişti.
Peki, Bursa'nın yeni üniversite ve hangi bölümlere ihtiyacı olduğu konusunda elinizde veri var mı? Yok...

Diğer bir soru; Bursa Ticaret Odası Başkanı İbrahim Burkay, birçok konuşmasında Bursa için Almanya'nın Baden Württemberg eyaletinin örnek alındığını açıklıyor. Almanya sanayisinin kalbinin attığı bu eyalette kaç üniversite olduğunu biliyor musunuz? Ben söyleyeyim tam tamına 70.

Rektörün açıklamaları da inceleme ve gözleme dayalı. Kuruluş amaçları arasında bulunduğu bölgelerin stratejik planlarını da oluşturmak olan Bursa-Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İsmail Gerim, doğduğu ve yetiştiği kentte görev yapan nadir bürokratlardan biri.

Göreve başladığından beri üniversite konusuyla yakından ilgilenen Gerim, konunun tam da gündemde olduğu dönemde 'Bursa İli Üniversite İhtiyaç Analizi Projesi'ni başlattı. Analiz çalışmaları kapsamında Gerim, OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü ve Proje Danışmanı Prof. Dr. Murat Yülek ve ekibiyle birlikte Vali Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve iki üniversite rektörünü makamlarında ziyaret ederek, ilk görüşleri aldı.
6 ay devam edecek çalışma kapsamında öğrenciler, veliler ve akademisyenlere yönelik anketler ve odak grup toplantıları yapılacak.

BEBKA Genel Sekreteri Gerim, bu tür bir çalışmanın Türkiye'de bir ilk olduğunun altını çizerek, araştırmada, öğrencilerden velilere, akademisyenlerden sanayicilere kadar her kesimin görüşlerine başvurulacağı mesajını verdi. Çalışma sonunda Bursa'nın şehir üniversitesine mi yoksa kampus üniversitesine mi ihtiyacı olduğunun da ortaya çıkacağını vurgulayan Gerim'e göre, büyükşehir belediyesi projeleri arasında yer alan uydu kent modellerine tıpkı Bilkent'te olduğu gibi üniversite de monte edilebilir.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İNEGÖL'E MODEF İÇİN GELİYOR

İnegöl, Türkiye'nin mobilya başkenti. Bir milyar doları bulan yıllık ihracatı ile ekonomiye ciddi katkılarda bulunan sektörün dünya vitrinine çıktığı en önemli etkinliklerden biri de bu yıl 42'ncisi düzenlenecek olan MODEF EXPO 7-12 Ekim tarihleri arasında yapılacak. 27 bin 100 metrekarelik alanda kurulacak olan fuarda 184 firma boy gösterecek.

AK Parti Bursa Milletvekili Vildan Yılmaz Gürel, daha önce fuar için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yaptığı daveti 1 Ekim'deki TBMM'nin yeni yasama yılına başlaması dolayısıyla verilen resepsiyonda yineledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da, yoğun programı ve yurtdışı seyahatine rağmen katılmak istediğini Gürel'e aktardı. Gürel de beklentisini Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte çektirdiği fotoğrafla sosyal medya hesabından 'Umudumuzu kaybetmedik. Bekliyoruz efendim' yazısıyla paylaştı.

Dün Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 9 Ekim'de İnegöl'e geleceği haberi Bursa'ya ulaştı. Hatta Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı geziyle ilgili gazetecilere akreditasyon için mesaj gönderdi. Görüştüğümüz Vildan Yılmaz Gürel ve İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, resmi programın henüz ellerine ulaşmadığını ancak hazırlıkların yapıldığı bilgisini verdiler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.