Hava Durumu

Bursa’nın kaderi mi; Görükle hattı hayal proje, Emek’te de vagonları da biz alacağız

Yazının Giriş Tarihi: 11.07.2024 08:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.07.2024 08:03

Bursa’nın ulaşım projelerinde, özellikle de raylı sistemler konusundaki şanssızlığı bilinen bir gerçek;

Hafif raylı sistemi Bursa kendi imkanlarıyla başlattı, bulunan yurt dışı kredilerle tamamlandı. Hattın uzatılması projeleri de hep Büyükşehir Belediyesi’nin imkanlarıyla gerçekleştirildi. Başka kentler, Ulaştırma Bakanlığı belediye seçimleri sonuçlarına bakılmaksızın, örneğin İzmir ve İstanbul, deyim yerindeyse proje yağmuruna tutuldu.

Bursa’nın yıllardır hayalini süsleyen hızlı tren ise tam bir yılan hikayesine dönüştü. Bir türlü bitmeyen inşaatta süre uzatımlarından Bursalılar bıktı.

İki yıl önce birden umutlanmıştık. Nihayet Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bursa’yı görmüş ve Emek-Şehir Hastanesi hattının yapımını üslenmişti. Ardından Üniversite- Görükle hattının da temeli geçen yıl atıldı. Emek-Şehir Hastanesi hattında inşaat başladı ama o da tıplı hızlı tren projesinin akıbetine uğradı. İhale iptalleri, nedeniyle inşaat sürekli kesintiye uğradı. Bugünlerde yaşanan bir gelişme ‘Bu da Bursa’nın şanssız kaderi’ sözünü tekrarlattı.

Gelişmeyi Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yeni Genel Sekreter Doç. Dr. Ergül Halisçelik ve bürokratlarıyla düzenlendiği ‘Genel Değerlendirme Toplantısı’nın üçüncüsünde açıkladı. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda Bozbey, yeni projelerini de anlattı ama önce ulaşımdaki gelişmeyi anlatarak başlayayım.

Ankara’nın Bursa’da yürüttüğü projelere basın toplantısında geniş yer ayıran Bozbey’in sözleri önümüzdeki günlerde kentin gündemini oluşturacak nitelikte.

Bazı bölümlerini hiç değiştirmeden Bozbey’in cümleleriyle aktarayım;

‘Emek-YHT-Şehir Hastanesi Metro hattının başlama tarihi 10 Aralık 2020 iken bitiş tarihi 8 Aralık 2025 olarak görülüyor. Proje bedeli 7 milyar Tl civarında. Fiziki gerçekleşme oranı ise yüzde 50 oranında. İkinci olarak Üniversite-Görükle metro hattı. Henüz yapım ihalesi gerçekleştirilmemiş projenin bedeli 170 Milyon Dolar’dır. Bu projeyle ilgili de bir yatırım finansmanı ayrılmadığını öğrendik. Bu durum bizleri üzmüştür. Seçim öncesi temeli atılan hattan bahsediyorum. Aslında böyle bir proje yok. Böyle proje sadece tasarımda var. Buna herhangi finansman ayrılmamış. Emek-Şehir Hastanesi hattında yapılacak bir kazançla, yani yer üstüne alınması halinde bütçeden kalacak olan miktarla üniversite-Görükle hattı planlamışmış. Mış mış diyorum çünkü böyle bir projenin gerçekliği söz konusu değil. Üniversiteden Görükle’ye giden Bursaray hattı projesinin maalesef hayal olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz’

Bozbey, bu projede büyükşehir belediyesi olarak sorumlulukları olduğunun altını çizerek, ‘Ek finansman ya da yapacağımız çeşitli kredi görüşmeleri sonucunda temin ettiğimiz takdirde bu hattı gerçek anlamda kamuoyuyla paylaşacağız. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Yapılanların tamamen hayal ürünü olduğunu, Bursalıların ve o bölge insanının kandırmacadan ibaret olduğunu belirtmek istiyorum” diye konuştu.

BAKANLIK VAGON TOPUNU BÜYÜKŞEHRE ATTI

Hafif raylı sistem araç alımı konusuna da değinen Başkan Bozbey, 2025 yılında açılması planlanan Emek-Şehir Hastanesi hattında ihtiyaç duyulacak vagonların siparişinin henüz verilmediğini, söz konusu araçların imalat süresinin yaklaşık 2 yıl olduğunu açıkladı. Bedelin ise 187 milyon dolar olduğunu söyleyen Başkan Bozbey, “Toplam 68 vagon konusunda Bakanlıkla görüşme yapılmış. Bakanlık ‘biz alacağız’ diyor. Daha sonra ‘44 tanesini biz alalım, gerisini Büyükşehir Belediyesi borçlansın’ deniyor. Neticede 68 araç olması gerekiyor. Fakat Bakanlık ‘Biz bu araçları almayacağız’ diye Büyükşehir Belediyesi’ne bildiriyor. Araç başı 2.1 milyon Avro’dan yaklaşık toplam 5 buçuk milyar TL. Bu hattı yapan Bakanlık bunu almayacağını belirterek Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne topu atmış durumda. Bunu elbette alacağız ama kamuoyunun da bilmesi gerekiyor. Biz ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşmelere başladık. 68 araç alımıyla ilgili ön görüşmeleri yapıyoruz. Kredi şeklini konuşuyoruz. Bunları daha sonra açık ve şeffaf bir şekilde paylaşacağız. 68 araç alımını Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak gerçekleştireceğiz” dedi.

Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Bursa’daki projelerine de değinen Bozey, Cumalıkızık-Değirmenönü-Karapınar kentsel dönüşüm alanı konusuna da değinen Başkan Bozbey, söz konusu bölgenin toplam 50 hektarlık bir alanı kapsadığını hatırlattı. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin talebi doğrultusunda 01.02.2024 tarih / 12716 sayılı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın oluruyla rezerv yapı alanı olarak ilan edildiğini anlatan Başkan Bozbey, şunları söyledi:

“Aynı olur ile bölgede yürütülecek kentsel dönüşüm çalışmaları için Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilendirilmiştir. Geçtiğimiz günlerde, rezerv yapı alan ilan edilen alan içerisinde bulunan, maliye hazinesi mülkiyetindeki 46 adet taşınmazın, Bursa Büyükşehir Belediyesi adına bedelsiz devri ve tescil işlemleri talep edilmiştir. Bakanlık makamının oluru ile bu talebimiz uygun bulunmuş olmasına rağmen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Büyükşehir Belediyesi’ne devri yönündeki bakanlık olurunun iptal edildiği ve söz konusu taşınmazların Yıldırım Belediye Başkanlığı adına tescilinin uygun bulunduğu tarafımıza bildirildi. Bunu kamuoyunun takdirine sunuyorum’

‘BURSA OLARAK SESİMİZİ ÇIKARMAZSAK, KARŞIDAN BAKMAYA DEVAM EDERLER’

Basın toplantısında Görükle, Emek-Şehir Hastanesi hatları ve Karapınar dönüşümüyle ilgili bakanlıkların tasarrufları konusunda neler yapılacağını da Başkan Bozbey’e sordum.

Bursa’nın İstanbul’dan sonra en büyük ekonomilerden biri olmasına rağmen devletten aldığı payda 12’inci sırada yer aldığının altını çizerek sözlerine başlayan Bozbey, şöyle devam etti:

‘ Bursa devlete önemli katkılar sağlıyor ancak konu devletten aldığı paya geldiğinde Kocaeli'nin 10 sıra altında yer alıyor. Kocaeli nüfus oranına göre en fazla pay alan büyükşehirdir. 30 büyükşehir içinden, nüfus oranına göre İstanbul birinci sırada yer almıyor. Kocaeli 1'inci, İstanbul 2, İzmir 3, Erzurum 4, Ankara 5'inci sırada yer alıyor. Bu, kişi başı aylık gelir ve devletten aldığı payın sıralamasıdır. Sıralamaya devam edecek olursak, Mersin 6'ıncı, Konya 7'inci, Tekirdağ 8'inci, Eskişehir 9'uncu, Muğla 10'uncu, Malatya 11'inci, Bursa ise 12'inci sırada.” ifadelerini kullandı.

Bozbey, devlet kanadından gelen desteklerin tekrardan gözden geçirilmesini ve yapılacak çalışmalarda birlikte hareket edilmesi gerektiğini vurgulayarak, ‘Bursa yıllardır iktidarın yönettiği bir şehir olmasına rağmen yatırım konusunda aldığı destek çok geride. Burada bize düşen kamuoyunu bilgilendirmektir. Bizler, Bursalıların taleplerini Ankara'ya iletmeye devam edeceğiz. Biz Bursa olarak sesimizi çıkartamazsak, taleplerimizi sürekli olarak dile getirmezsek bugüne kadar Bursa'ya karşıdan baktıkları gibi bakmaya devam ederler. Biz yanımızdan baksınlar istiyoruz. Onun için bu yapılmayanların ne olduğunun takipçisi olacağız ve paylaşacağız’ dedi.

Kişi başına düşen gelirde birçok büyük şehirden daha az pay aldığını da ifade eden Bozbey Bursa Valisi Mahmut Demirtaş ve BTSO Başkanı İbrahim Burkay ile görüşmelere devam ettiklerini ve vergilendirme konusu üzerine çalışacaklarını ifade ederek, “Hem valimiz hem BTSO başkanımızla görüştük. Bazı kuruluşların vergilerini Bursa'da ödemeleri için çalışma yapacağız. Bazı önemli kurumların merkezi İstanbul'da ve büyük mükellefler vergi dairesine kayıtlılar. Hem Bursalılardan hem de büyük firmalardan destek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Bu konuyla ilgili bir hatırlatma yapmak isterim; 2004 yılında merhum Hikmet Şahin de göreve başlar başlamaz vergi konusuna el almış, büyük şirketlere özel davet mektupları yazmıştı. Ancak maalesef istediği hedefe ulaşamamıştı. Şirketler gelmek istemiyor.

GEMLİK KÖRFEZİ’NDE ŞEHİR HATLARI SEFERLERİ BAŞLIYOR

Bursa 125 kilometrelik sahil şeridiyle bir deniz kenti ve yıllardan beri bu göz ardı edilmiş. Başkan Bozbey dünkü basın toplantısında aslında çok uzun yıllar önce hayata geçirilmesi gereken bir projeyi de hayata geçireceğini açıkladı. Bozbey, “Seçim vaatlerimizden birini daha gerçekleştirmenin mutluluğunu da yaşıyoruz. Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri Gemlik Körfezi’nde Mudanya-Tirilye ve Mudanya-Gemlik-Kumla arasında körfez seferlerine başlıyoruz. Bu mavi tur gibi bir şey değil. Bildiğimiz şehir hatları sistemi olacak. İlk seferimizi 20 Temmuz’da törenle yapacağız” dedi.

Bir diğer güzel haber de kent lokantaları ve B kafelerle ilgiliydi. Bozbey, ‘Bursa’da özellikle öğrencilerin yoğun olduğu alanlarda kent lokantası açmaya dönük çalışmalarımız başladı. Yakın zamanda yerlerini paylaşacağız. Kent lokantası, sadece öğrencilerin faydalanabileceği öğrenci lokantası ve yeni B Kafe’ler için lokasyon incelemeleri başlatıldı. Bu konuda merkezde ve ilçelerde yoğun taleplerin olduğunu biliyoruz. Gençlerimizi uygun ve kaliteli hizmetle buluşturmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Başkan Bozbey’in ilk basın toplantısında açıkladığı caddelerdeki parklardan ücret alınmamasıyla ilgili uygulamayla ilgili soru üzerine de, ‘Bu konudaki incelemelerimiz devam ediyor. Tamamlandığında ona göre bir çalışma yapacağız’ şeklinde konuştu.

Bozbey, BESAŞ ile ilgili önemli bir gelişme hakkında da bilgi verdi. BESAŞ'ın yüzde 3 ortağı Marmarabirlik ile geniş iş anlaşması yaparak ürün çeşitliliğini arttırdıklarını kayden Bozbey, ‘Marmarabirlik ürünleri BESAŞ büfelerinde Bursalılara sunulacak. Nilüfer Belediyesi ile yaptığımız görüşmeler var. Olumlu sonuçlanacağını umuyoruz. Nilüfer Belediyesi'nin Bostan Satış Noktalarında BESAŞ ürünlerinin satışı hususunda da hedefimiz var” dedi. Atatürk Stadı satış noktalarında BESAŞ Bursaspor yeşil beyaz ayran satışının yapılabilmesi için anlaşma yapıldığını söyleyen Bozbey, satışlardan doğrudan Bursaspora katkı sağlayacak anlayışla BESAŞ ayranı toplu tüketim noktalarında aranan ve tüketilen ürün haline getireceklerinin de altını çizdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.