Rivayet odur ki bir zamanlar padişah, Anadolu’nun en gözde şehirlerinden biri olan Bursa’ya bir eser kazandırmak için ardında ölümsüz eserler bırakan Mimar Sinan’ı görevlendirir. Koca Sinan, güzelliği ve doğasından o kadar etkilenir ki dokunmak istemez.
Sadece Mimar Sinan değil, yine Bursa’nın planlanması için gönderilen dünyaca ünlü mimar ve şehir plancısı Luigi Piccinato da kente aşık olur ve bu güzelliğin bozulmasına kıyamadığı için hassas planlar yapar.
Her kent Bursa gibi şanslı değil. Kiminde dağ var, deniz yok kiminde deniz var, böylesine zengin üretim yapılan tarım arazisi yok.
Peki, biz Bursa’nın kıymetini bildik mi?
Maalesef hayır…
Hava kirliliğinde Türkiye’nin ilk sıralarından inmiyoruz. Derelerimiz kaçak deşarjlar yüzünden simsiyah akıyor. Bahar aylarında Doğancı Barajı’nın savakları açılarak pırıl pırıl su Nilüfer Çayı’na verilir. Kıvrıla kıvrıla Bursa’yı dolaşan çayın bir de Marmara’ya döküldüğü noktaya bakın…
Son 60 yılda sanayileşme ile birlikte gelen göç, plansızlık yüzünden kenti beton yığınına çevirdi.
14 aktif fay hattının üzerinde bulunan ve yapı stokunun neredeyse yüzde 60’ı kaçak ve imara aykırı yapılardan oluşan Bursa’da kentsel dönüşüm en acil konulardan biri.
Hangi siyasi parti veya uzman olursa olsun Bursa gündeme geldiğinde ilk sıraya koydukları sorun kentsel dönüşüm ve aslına bakarsanız hava kirliliğinden ulaşıma kadar birçok problemin asıl kaynağı plansız şehirleşme.
24 Temmuz’da kaleme aldığım kentsel dönüşüm yazıma Bursa’dan 1260 kilometre uzaklıktaki Erzurum’dan yanıt ve çözüm önerisi geldi. Öneriyi yapan bir Bursa sevdalısı olan Ahmet Ünal. Bursa’da doğup büyüyen ve halen Erzurum Teknik Üniversitesi’nde ulaşım doktorası yapan Ünal, daha önce de Bursa’nın deniz ulaşımı, Akiniş rampasındaki kaza başta olmak üzere ulaşım konusunda araştırmalar yapmıştı.
Gönderdiği elektronik postada uzmanlık alanı ulaşım konusuyla ilgili bir tespit yapan Ünal, ‘İnsanlar günlük ulaşımla ilgili sorunlar yaşadığı için en önemli problemin ulaşım olduğunu zannediyorlar. Hâlbuki herhangi bir afet yaşandığında her şeyi bırakıp insanoğlu canının derdine düşüyor ve o zamana kadar yaşamış oldukları problemleri unutuyor’ dedi.
BURSA’DAKİ RİSKLİ YAPI SAYISI 200 BİN…
Ünal, Bursa’nın hem olası Marmara hem de şehrin içinden geçen fay hatlarının oluşturacağı depremlerden yapı stoku açısından ciddi anlamda etkileneceğini hatırlatarak şöyle devam etti:
‘Yer bilimcilerin sürekli Güney Marmara'daki hareketliliğe dikkat çekiyor. İl afet risk azaltma planı raporuna göre hareketli fay sayısı Bursa'da 14'dür. AFAD'ın raporuna göre, Bursa'da riskli yapı sayısı yaklaşık 200 bin civarındadır. Bu nedenle Bursa’nın yapı stoku acilen yenilenmelidir’
Yarısı bizden kampanyası ile de desteklenen kentsel dönüşüm faaliyetlerinin yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizen Ünal, özellikle Ankara yolu altı olarak adlandırılan bölgedeki konutların çoğunun 1999 depremi öncesi yapıldığı ve yeterli malzemenin kullanılmadığına dikkat çekti.
Ünal, Yıldırım Belediyesi’nin Mevlana mahallesindeki kentsel dönüşüm çalışmalarının Yavuzselim, Arabayatağı, Çınarönü, Hacivat, Şirinevler mahallesinde de sürdürülmesi gerektiğini belirterek, şöyle devam etti:
‘Kentsel dönüşüm faaliyetleri kuşkusuz sadece yapıları yenileme amaçlı olmamalıdır. Bu süreç etkili bir şekilde yönetilerek gerek mevzuattaki gerekli düzenlemeler yapılmalı. Gerekirse kentsel dönüşüm uygulanacak mahallelerdeki yaşayan insanların fikirleri alınarak olası mağduriyetlerin önüne geçilmelidir. Kentsel dönüşüm çalışmaları yapılırken bölgede yıllardır yaşayan insanların kentsel dönüşüm faaliyetlerini desteklemesi için katılımcı planlama süreçleri oluşturulmalıdır. Kentsel dönüşüm yapılacak bölgelerde yapılacak olan yeni yapılar bölgenin zemin özellikleri dikkate alınarak yapılmalıdır. Ankara yolunun altı denilen bölgede çarpık yapılaşma olduğu için burada gerekli imar planları hazırlanarak üzerinde yeni yapı yapılacak konuma getirilmesi ve yarısı bizden kampanyasının vatandaş tarafından kullanımı teşvik edilerek müteahhitlerin bölgedeki kentsel dönüşüm faaliyetlerine hız verilmesi gerekmektedir.
Aynı zamanda avukat da olan Ünal, kentsel dönüşümün sadece teknik anlamda yürütülecek bir çalışma olmadığının da altını çizerek, ‘Bu yüzden süreç mevzuatta da düzenlemeler yapılarak yönetilmelidir. Şüphesiz ki bu süreçte bir takım hukuki ihtilaflar da çıkacaktır bunun için de yine idare tarafından vatandaşı koruyacak tedbirler alınmalı ancak bölgede inşaat faaliyeti yürütecek olan müteahhitlerin de menfaatleri gözetilmelidir’ diye konuştu.
MUDANYA VE BURSA TEKNİK’TE TÜM KONTENJANLAR DOLDU
Milyonlarca üniversite adayının heyecanla beklediği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2024 yılı yerleştirme sonuçları açıklandı.
Peki, Bursa’daki üç üniversitenin kontenjanları ne oldu?
ÖSYM)açıkladığı sonuçlara göre Bursa Teknik Üniversitesi’ndeki (BTÜ) 1618 kontenjanın, 1611’i doldu. Bu doğrultuda yüzde 99,56’lık yerleştirme oranı ile BTÜ, Türkiye’nin en çok tercih edilen üniversitelerinden biri oldu. Bu yıl ilk kez öğrenci alımı yapan ve Türkiye’nin sayılı üniversitelerinde açılan Yapay Zekâ ve Makine Öğrenmesi ile Veri Bilimi ve Analitiği bölümlerinde de tüm kontenjanlar doldu.
Bursa’nın tek vakıf üniversitesi Mudanya Üniversitesi de YKS yerleştirme sonuçlarına göre bu yıl da büyük ilgi görerek YÖK tarafından verilen kontenjanlarını doldurdu.
Bursa Uludağ Üniversitesi’nin de durumunu sorduk ancak henüz kesin listeler ellerine ulaşmadığı için analizi yapamadıklarını bildirdiler. Ancak Bursa Uludağ Üniversitesi de her yıl kontenjanlarını doldurma başarısı gösteriyor. Bu yıl ikinci öğretim de kalktığı için normal öğretime ilgi daha çok olacak.
BTÜ’ye yerleşme başarısı gösteren tüm öğrencileri tebrik eden BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, BTÜ’lü öğrencilerin çok şanslı olduğunu vurguladı. Rektör Çağlar, ‘ Üniversitemizin uyguladığı İşletmede Mesleki Eğitim Programı ile öğrencilerimizi, sektörün ihtiyaçlarını karşılamaya hazır ve alanlarında yetkin olarak yetiştiriyoruz. Bu imkânlar sayesinde de BTÜ’de okuyan öğrencilerimizin iş kaygısı olmuyor çünkü öğrencilerimiz henüz mezun olmadan iş teklifleri alabiliyor” dedi.
Yerleştirme sonuçlarını değerlendiren Mudanya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin Karip, bu yıl da ilginin odağı olduklarını belirterek, şunları söyledi:
“Lisans programları ve Meslek Yüksekokulumuzda yüzde 100 doluluk oranını yakaladık. Başarı sıralamasında da vakıf üniversiteleri arasında üst sıralardayız. Bu da bizim için gurur verici. Yabancı öğrenci ve yatay geçişte de büyük ilgi görüyoruz. Bu yıl 2 binin üzerinde öğrenci ile akademik yıla başlayacağız. Hedefimiz, akademik başarılarımız ile Türkiye’nin önemli üniversiteleri arasında yer almak. Bu hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. Üniversitemizi tercih eden tüm öğrencilerimize teşekkür ediyorum.”