Hava Durumu

Bursa'nın merak edilen projeleri ne zaman tamamlanacak?

Yazının Giriş Tarihi: 18.07.2021 07:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.07.2021 07:48

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, önceki akşam ASTV'de yayınlanan Satırbaşı-Özel programına katıldı.

EDS ihalesinin iptali ve Bursaspor ile ilgili gelişmelerin ön plana çıktığı programda, Başkan Aktaş, önemli mesajlar verdi.

Programın bu iki konu dışındaki bölümünde de ASTV Program Müdürü Sevda Kurul'la birlikte Bursa'nın merak edilen projelerinin son durumu ve ne zaman biteceği sorularını yönelttik ve yanıtlarını da aldık.

Ulaşımla başlayalım...

Acemler Kavşağı'ndaki düzenlemelerin yüzde 75-80'i tamamlandı. Mahkemenin durdurma kararına rağmen Aktaş, bitirme konusunda kararlı.

Kent Meydanı ile Şehirlerarası Otobüs Terminali arasındaki ve Bursa'nın bitmeyen projelerinden olan T2 tramvay hattı ile ilgili itiraz ise mahkemenin Büyükşehiri haklı bulması dolayısıyla devam ediyor. Aktaş, seferlerin önümüzdeki yılın ilk 6 aylık diliminde başlayacağını söyledi.

Bursa'nın yeni yoğunluk noktalarından biri haline gelen Adliye Kavşağı ile ilgili ihale ise 27 Temmuz'da yapılacak.

Peki ya ödemeler ve finansal denge?

Aktaş, pandemi sürecinden çıkılmasına ve sosyal yardımlarla ilgili ciddi projeler üretilmesine rağmen ödemeler dengesinde bir sıkıntı olmadığını, örneğin T2'nin 70-80 milyon liralık hak edişinin ödendiğini açıkladı.

Bursa'da geçmiş dönem belediye başkanlarının hayalini süsleyen Hanlar Bölgesi projesine başlamak Alinur Aktaş'a nasip oldu. Ancak burada kamulaştırma ile ilgili yapılan itirazlar nedeniyle sıkıntı yaşanıyor.

Sorumuz üzerine Aktaş, şu yanıtı verdi:

'Bilirkişi yüksek fiyat belirledi. Ancak vazgeçmek yok. Bakan beyle de konuştuk. İtirazımızı yapacağız. Geçen yıl metrekaresi 10 bin kiraya kamulaştırdığımız yere 24 bin lira fiyat belirlediler. Böyle bir şey yok. Ama biz tarihi hanlar bölgesini gün yüzüne çıkarmak için elimizden gelen bütün gayreti ortaya koyacağız ve dediğimiz gibi 2022 sonuna bu yetiştirilecek. Hiç kimsenin şüphesi olmasın'

Şu ana kadar planlanan bölgenin yüzde 22'si kamulaştırdı.

Peki, AVM ek binasının durumu?

Aktaş bu konuda kararlı: Kesinlikle yıkılacak hiç kimsenin şüphesi olmasın...

Bursa'da yıllardan beri inşaat halinde ve atıl durumda bekleyen Çekirge Teras projesi ne aşamada?

Bu projenin yavaş ilerlediğini, bunun da bölgenin coğrafi yapısıyla ilgili dengenin bozulmaması için gösterilen özenden kaynaklandığını vurgulayan Aktaş, 'İki proje hazırlattık ancak beğenmedik. Altında bin 200 araçlık otoparkı muhafaza etmek istiyoruz. Bu projeyi de yakında Bursa kamuoyuna açıklayacağız' dedi.

1050 KONUTLARINDA SON DURUM, SOĞANLI'DA DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR

Bursa'nın 1050 konutlar diye bildiği Akpınar'daki dönüşümün startı verilmişti. Aktaş'ın verdiği bilgiye göre, hak sahiplerinin yüzde 35'i uzlaşma sağlandı. Yüzde 70-75'leri görmek istiyoruz diyen Aktaş, '120-130 bin liralık bedellerle kat arttırmadan zemin artı 5 kat yaparak, hatta zarar ederek projeyi yapmak istiyoruz. Ancak halkın iradesi üzerine bir şey söyleyemem. Onlar istemezse yapacak bir şey yok' mesajını verdi.

Yine Bursa'nın yıllardan beri konuştuğu Sıcaksu ve Soğanlı'daki dönüşümün ihalesi 13 Ağustos'ta yapılacak. Aktaş, 'Bu bölgenin ön kısmıyla ilgili turizmcilerle görüşmelerimiz var. Arka kısmında yaklaşık bin civarında konut yapıyoruz. Etap etap o bölgeyi dönüştüreceğiz. Konut satmak için değil, dönüşüm için yapılacak bir yatırım. Konut satmayacağız. Emlak fuarlarına katılmayacağız. Bütün Bursalıların huzurunda söylüyorum' dedi.

BURSA'YI YATAY BÜYÜTMEK GEREKİR

Aktaş'a kentin yeni rotası turizmi ve Bursa yeşil mi sorularını da yönelttik.

Sözlerine Bursa için taş üstüne kaş koymuş geçmiş dönem başkanlarına teşekkür ederek başlayan Aktaş, şöyle devam etti:

'Geçmişteki hatalardan ders alacağım. Bu şehre yeni hatalar eklemeyeceğimi, mümkün olduğu kadar da mevcut hataları bertaraf etmeye çalışacağım demiştim. Onun için Tower Plaza yıkıldı, Çekirge Teras projesi başladı. 0.50 emsallerle bu şehre 25 katlı 30 katlı binalarla ihanet etmeyeceğim dedim. Hala söylüyorum ve arkasındayım. Geçmişte ruhsat alan yerler var, devam ediyor. Müktesep hak. Ama bizim şehri yatayda büyütmemiz lazım' dedi.

Evliya Çelebi Bursa sudan ibarettir dediğinde Bursa'nın nüfusunun 30 bin olduğunu ve bugün 3 milyon 100 bine ulaştığını kaydeden Aktaş,' Bu şehrin merkezinde 2 milyon 200 bin nüfus sanayilerle birlikte yaşıyor. Bunlar ciddi sanayi kuruluşları. Su atığıyla baca atığıyla bunların hepsini zapturap altına almamız lazım. Marmara'da müsilajı konuşuyoruz. Bana göre Türkiye'nen en yeşil ve güzel şehirlerinden bir tanesi Bu araştırmaları ben yapmıyorum. Dünyanın en yaşanabilir şehirleri arasında hep Bursa var'

TURİZM MARKA STRATEJİSİ EYLÜL'DE AÇIKLANACAK

Başkan Aktaş, turizm derken bunu sanayi olmasın anlamında dile getirmediğini de ifade ederek, şunları söyledi:

'Biz sanayi ve üretim şehriyiz. Ancak bizim yüksek ve ileri teknoloji sanayilerine yönelmemiz lazım. Nitelikli ve doğayla uyumlu sanayi olmalı. Turizmin Bursa'yı her açıdan geliştireceğine inanıyorum. İddia ediyorum. Bu ektiğimiz tohumlar birkaç yıl içinde çok ciddi sonuçlar verecek. Bu şehre bu oteller yetersiz kalacak bunu çok iddialı şekilde söylüyorum.

Bursa markası stratejik planının yüzde 95'nin tamamlandığını ve eylül ayında kamuoyuna açıklayacaklarını kaydeden Aktaş, bu planda yol haritasının da yer alacağını sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.