Hava Durumu

Bursa'nın şifreleri

Yazının Giriş Tarihi: 22.01.2020 08:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.01.2020 08:14

Büyükşehir Belediyesi seçim öncesi Bursa'nın 2026 vizyonunu ortaya koymak amacıyla 'Şehir Tasavvuru' projesini 2018 yılının aralık ayında kamuoyuyla paylaşmıştı. Başkan Alinur Aktaş, yerel seçim kampanyasındaki projelerini de bu doğrultuda hazırlamıştı.
Aktaş, Şehir Stratejisi Belgesi'ni oluşturmak amacıyla geçtiğimiz ekim ayında 'Bursa Şehir Politikaları Analizi' çalışması başlattı. 3 aylık bu çalışmanın sonuçları dün Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Şehir Şurası'da ele alındı. Bursa Şehir Politikaları Analizi Proje Yöneticisi Dr. Ayhan Yasan tarafından katılımcılara yönelik gerçekleştirilen sunum adeta Bursa'nın şifrelerini oluşturuyordu. Katılımın sayısının yüksek olması ve 5 bölgede gerçekleşmesi nedeniyle ortaya çıkan sonuçlar Bursalıların görüşü olarak yansıtılabileceği için değerlendirmeler de buna göre yapılıyor.

Analizde, Bursa, Dağ Yöresi (Keles, Orhaneli, Harmancık ve Büyükorhan), Doğu (Yenişehir, İnegöl), Merkez (Nilüfer, Osmangazi, Yıldırım, Kestel ve Gürsu) Sahil (Mudanya, Gemlik, İznik ve Orhangazi) ve Batı (Mustafakemalpaşa ve Karacabey) şeklinde 5 bölgeye ayrıldı. 10 bini vatandaş olmak üzere aralarında kamu kurumları, muhtarlar, sivil toplum örgütleri ve paydaşların da bulunduğu 13 bin kişiyle gerçekleştirilen mülakatlar sonucu ortaya çıkan çarpıcı sonuçlar:
Katılımcıların yüzde 82'si Bursa'da yaşamaktan memnun. Üçte ikisi ise Bursa'nın sunduğu imkanları yeterli buluyor ve çocuk büyütmek için ideal şehir olarak görüyor.
Peki, 'Bursa'da çalışmak ve iş bulmak kolay mı?' Katılımcıların yüzde 54'ünün evet yanıtı; hem iyi hem kötü. Çünkü istihdam imkanı göçü tetikleyen en önemli unsurlardan biri.
'Zorunlu olmadıkça Bursa dışında yaşamak ister misiniz?' sorusuna verilen 66'lık yanıtı Dr. Yasan, 'kentin üçte ikisi kovsanız da gitmez derecesinde Bursa'yı seviyor' sözleriyle değerlendiriyor.

'Nasıl bir kent istiyorsunuz' sorusuna verilen yanıt ise Bursa Tasavvuru çalışmasıyla neredeyse aynı; temiz, yeşil, huzurlu ve sakin bir şehir.
'Gelecekte nasıl bir şehirleşme görmek istiyorsunuz' sorusuna verilen yüksek kat yerine mahalle kültürünün yaşayacağı arasta tipi yapılar isteği, 'Betonlaşan Bursa'ya' tepkisinin en güzel göstergesi.
Ve belki de en çarpıcı sonuçlardan biri de dışarıdan göç edenlerin Bursa'yı daha çok sahiplenmesi. Karadeniz, Doğu Anadolu ve Balkanlar'dan göç edenler Bursa'yı daha çok sahipleniyor. Bursalıların bu kategorideki sıralaması ise 6'ncılık.
Bursalıların Büyükşehir Belediyesi'nden en büyük beklentisi ulaşım, ilçe belediyelerinden ise altyapı yatırımları. En büyük istekleri ise kültür, sanat, spor ve dezavantajlı gruplara sosyal yardımlar. Bu tür etkinlikler için yeni tesis talebi de yok. İstenilen etkin kullanım ve faaliyetlerin artırılması.
Kent yöneticilerinden beklentiyi ise Dr. Yasan, 'Şehrin adam gibi yönetilmesi' isteniyor sözleriyle özetlerken, hangi konu olursa olsun yöneticilerden beklentinin iletişim, istişare ve işbirliği olduğuna dikkat çekiyor.

VATANDAŞLARLA İSTİŞARE ETTİĞİMİZ HİÇBİR KONUDA PİŞMAN OLMADIK

Şehir şurasının ardından, ortaya çıkan tüm hazırlıklar yeniden değerlendirilerek, 'Bursa Şehir Strateji Belgesi' adıyla şubat ayının başında kamuoyuna açıklanacak ve Bursa'nın gelecek vizyonu olacak.
Şurada konuşan Alinur Aktaş'ın analizde çıkan istişare konusuna vurgu yapması da anlamlıydı. Şimdiye kadar Bursalılarla birlikte belirledikleri hedefler doğrultusunda yola devam ettiklerini vurgulayan Aktaş, vatandaşlarla istişare ettikleri hiçbir konuda pişman olmadıklarını dile getirdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.