Hava Durumu

Bursa’nın sualtı zenginlikleri gün yüzüne çıkıyor

Yazının Giriş Tarihi: 12.05.2022 08:12
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.05.2022 08:12

Bursa’nın coğrafi konumuyla ilgili yanlış bir algı var. Deniz ve Bursa’yı kimse kolay kolay yan yana getiremiyor. Oysa Bursa bir deniz kenti.

Marmara Denizi’ne olan kıyı uzunluğu tam 125 kilometre. Gemlik, Mudanya ve Karacabey ise Bursa’nın denize açılan kapıları.

Büyükşehir Belediyesi yönetim biçimine geçilmesi sonrası kıyı ve deniz konusu daha çok gündeme gelmeye başladı. Ardından Marmara Denizi’ndeki kirlilikten kaynaklanan müsilaj konusu ortaya çıkınca Bursa ve denizden daha çok söz edilmeye başlandı.

Eski kitapları okuduğunuzda bundan 60 yıl önce yani sanayi ve şehirleşme baskısı başlamadan Marmara denizi doğal bir akvaryum kadar temizdi. Başta balık olmak üzere canlı türlerini anlatan kitaplarda, Mudanya açıklarında kılıçbalığı avı anlatırdı.

Çok sayıda doğal güzellik gibi Marmara’yı da maalesef koruyamadık. Ancak, geçenlerde müsilaj konusundaki çalışmalarıyla tanıdığımız Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın Bandırma körfezinde gerçekleştirdiği dalışta görüntülediği deniz altındaki canlıların yeniden hayat bulduğunu gösteren fotoğraflar umut verdi. Demek ki kirliliği önlersek doğa kendini onarmayı başarıyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin projesiyle Gemlik Körfezi’nin derinliklerinde barındırdığı zenginlik,  biyoçeşitlilik, Sualtı Görüntüleme Yönetmeni ve Belgesel Yapımcısı Tahsin Ceylan yönetiminde MAC iletişim tarafından gün yüzüne çıkarılarak, kayıt altına alındı.

Narlı’dan Kumla’ya, Mudanya’dan Karacaali’ye körfezin dört bir yanında ve Uludağ’ın göllerinde çok sayıda dalış gerçekleştiren film ekibi, hayranlık verici yaşamlara tanıktık etti. Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulaş Akhan da sualtı çekimlerine bizzat eşlik etti. Filmin hava çekimleri ise su şehri Bursa’nın doğal,  tarihi ve kültürel güzellikleriyle dolu.  

Usta sinema oyuncusu ve seslendirme sanatçısı Mazlum Kiper’in seslendirdiği 14 dakikalık film Türkçe ve İngilizce olmak üzere 2 ayrı dilde hazırlandı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin doğa ve dalış turizmi projesininönemli ayağını oluşturan Bursa’nın Sualtı Dünyası isimli kitap ise 192 sayfadan oluşuyor. Türkçe, İngilizce, Latince hazırlanan eser, şehrin denize açılan kapısı Gemlik Körfezi’nde var olan ve korunması gereken denizel türlere dikkat çekiyor. Tahsin Ceylan’ın Fotoğraf Sergisi ile başlayacak olan filmin ve kitabın lânsmanı 15 Mayıs 2022 tarihinde saat 18.30’da Tayyare Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek.

Gemlik Körfezi’nde, İznik ve Gölyazı’da, Uludağ’ın zirvesindeki göllerde unutulmaz dalışlar gerçekleştirdiklerini, olağanüstü görüntüler elde ettiklerini ifade eden Sualtı Görüntüleme Yönetmeni ve Belgesel Yapımcısı Tahsin Ceylan, “Bu proje ile Gemlik Körfezi’ndeki denizel yaşamın sesi ve gözü olmaya çalıştık” dedi.  Ceylan,  şöyle konuştu: “Gemlik Körfezi’nin serin yeşil suları bizleri birçok ilklerle karşıladı. Yumurtalarını itina ile dizen ve koruma sağlayan kalamarlar ile derinlerde dans eden deniz salyangozunu dalış hayatımızda ilk defa görüntülendik. Zengin biyoçeşitliliğe sahip Gemlik Körfezi, en iyi şekilde korunmalı ve geleceğe taşınmalı.”

CHP PARAYI ÖDEDİ, MİTİNGDE BURSARAY ÜCRETSİZ

CHP Bursa İl örgütü, 21 Mayıs Cumartesi Günü Kent Meydanı’nda yapılacak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılacağı Milletin Sesi-2 mitingi için hazırlıklarını sürdürüyor.

Mitinge ulaşımın daha kolay gerçekleşmesi için CHP İl Başkanı İsmet Karaca, üç gün önce Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ile görüşmüştü. Bu görüşmede, Bursaray için nasıl bir prosedür izleneceği ve ücret konusu gündeme gelmişti.

CHP İl Başkanlığı dün açıklama yaparak, Burulaş ile   imzalanan sözleşmeyle çerçevesinde, miting günü saat 15:00 ile 19:00 arasında Bursalıların kart okutarak Bursaray'dan yararlanacağı kamuoyuna duyuruldu. Açıklamada, Bursaray’ı o saatlerde kullanacaklar kart okutacak ama ücret tahsil edilmeyecek.

CHP Bursa İl Başkanlığı'nca karşılanacak Burulaş’a ödenecek ücret ile ilgili ise bilgi verilmedi.

BURSA’NIN KALİTE YOLCULUĞU BAŞLIYOR

KalDer Bursa ve BUSİAD iş birliği ile bu yıl 19’uncusu düzenlenen Kalite ve Başarı Sempozyumu ve 2021 Bursa Kalite Ödülü süreci başladı.

KalDer Evi toplantı salonunda gerçekleştirilen Toplantıya BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Buğra Küçükkayalar, KalDer Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emin Direkçi, Bursa Kalite Ödülü Yürütme Kurulu (BKÖYK) Başkanı Alptekin Aykaç katıldı.

Toplantının açılışında konuşan KalDer Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Emin Direkçi, 19. Kalite ve Başarı Sempozyumu’nun hazırlıkları ve içeriği hakkında bilgi verdi. Bu yılki etkinliğin ‘Birlikte Güçlüyüz, Birlikte Başaracağız’ teması ile 25 - 26 Mayıs 2022 tarihlerinde hibrit model ile (çevrim içi ve yüz yüze) gerçekleştirileceğini belirtti.   

Sempozyumda katılımcılar; 4 farklı konuda oturum, Yaşam Kalitesi Oturumu, Bursa Kalite Ödülü Töreni, online platformda sanal olarak ‘Saklamıyorum, Paylaşıyorum’ Kitap ve Oyuncak Kumbarası Fotoğraf Sergisi, Karikatür Sergisi, çalıştaylar gibi farklı etkinliklere katılabilecek. 

Sempozyumda yer alacak konuşmacılar arasında; TOFAŞ Yönetim Kurulu Üyesi / CEO Cengiz Eroldu, Oyak Renault Yönetim Kurulu Başkanı / Renault Groupe Türkiye CEO Hakan Doğu, Beyçelik Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı / CEO, OİB Başkanı Baran Çelik, Genveon İlaç Genel Müdürü Dr. Erhan Baş yer alıyor.  

Sempozyum Bursa Kalite Ödülü töreniyle sona erecek.  Bursa Kalite Ödülü Yürütme Kurulu (BKÖYK) Başkanı Alptekin Aykaç geçtiğimiz Ekim ayında başlayan heyecanlı ödül yolculuğunda sona yaklaşıldığını belirterek, ödülde finale Hitachi Astemo Türkiye, Bandırma Belediyesi, Nilüfer Anadolu İmam Hatip Lisesi, Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin kaldığını açıkladı.  2021 Bursa Kalite Ödülü’nün sonucu; 26 Mayıs Perşembe akşamı düzenlenecek törende açıklanacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.