Hava Durumu

Bursa’nın turizm röntgeninden ne çıktı?

Yazının Giriş Tarihi: 13.03.2022 08:35
Yazının Güncellenme Tarihi: 13.03.2022 08:35

Bursa, tarım ve sanayi kimliğine son 15 yıldan beri turizm kentini eklemek için büyük çaba sarf ediyor.

Aslında geç kalınsa bile tarihten doğaya, gastronomiden kültüre kadar turizm açısından büyük potansiyele sahip Bursa, bu yolda da önemli adımlar atarak ilerleme kaydetti.

Çok iyi hatırlıyorum; 2011 yılında turizm zirvesi toplandığında, Bursa’nın iç ve dış turizmde adının bilinen ve turistlerin ilgi gösterdiği bir kent haline gelmesiydi. Bunun için turizm altyapısının hazırlanması talep ediliyordu.

Neydi bunlar, tarihi ve kültürel mirasın ayağa kaldırılması, konaklama için büyük oteller, yüzlerce kişinin aynı anda ağırlanabileceği restoranlar, müzeler, otoparklar talep ediliyordu.

Farkına varmasak da bunların hem özel sektör hem de kamu tarafından gerçekleştirildiğini gördük. Beş yıldızlı otel sayısı neredeyse dörde katlanırken, bugün turizmin odak noktalarından biri olan Panorama 1326 Fetih Müzesi açıldı. Muradiye Külliyesi, Hanlar Bölgesi ve Cumalıkızık için UNESCO Dünya Mirası gelişmesi yaşandı.

Hala da turizm altyapısı için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Hanlar Bölgesinin önünün beton yığınlarından kurtarılması, Yaşayan Tarih Hisar Projesi bunlardan sadece ikisi. Ayrıca 2022’de Bursa’nın Türk Dünyası Başkenti olması dolayısıyla öne çıkan başta İpek Han olmak üzere 11 kültürel miras eserinin restorasyonu turizm açısından önemli gelişmeler.

Ayrıca, en önemli şikayet konularından biri olan otoparkla ilgili iki projede var. Bunlardan birincisi Osmangazi Meydanı, ikincisi ise Hanlar Bölgesi’ndeki proje. Birinde 2 bin, öbüründe 500 araçlık otopark olacak.

Peki, altyapısından tanıtımına yapılan bu çalışmalar sonuç verdi mi? Bursa algısında bir değişiklik yaşandı mı?

Aslında, hafta sonları İskender kebapçıları önündeki kuyruklar bunun küçük bir göstergesi ama turizmcilerin bakış açışı ne?

Bursa Büyükşehir Belediyesi turizmde ‘Bursa algısını’ ortaya koyan önemli bir anket çalışmasına imza attı. İstanbul merkezli 506 turizm acentesinin katılımıyla yaptırılan Turizm Acenteleri Memnuniyet Araştırması tamamlandı.

Sonuçlar da önceki gün turizm profesyonellerinin katıldığı toplantıda masaya yatırıldı.  Toplantıya Bursa Valisi Yakup Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa Bölgesel Turist Rehberleri Odası Denizhan Sezgin, Güney Marmara Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Derneği Başkanı Ersin Yazıcı ve TÜRSAB Güney Marmara Bölge Başkanı Başkanı Murat Saraçoğlu da katıldı.

YERLİ TURİST KAPADOKYA’DAN ARDINDAN BURSA’YI TERCİH EDİYOR

Araştırmayı yapan firmanın sahibi Onur Karaduman elde ettikleri verileri katılımcılarla paylaştı. Ankete katılan acenteler Türkiye’de yerli turistler için turizm destinasyonlarında yüzde 15.6 ile Kapadokya’nın ilk sırada yer aldığını, onu yüzde 13.2 ile Bursa’nın takip ettiğini belirtti.

İç turizmde Kapadokya’nın ardından ikinci sırada yer almak önemli bir bulgu. Yabancı turistler için turizm destinasyonlarında ise Bursa yüzde 19,6 ile İstanbul, Kapadokya ve Antalya’nın ardından dördüncü sırada yer aldı. Bursa’ya tercih edilen turlar sıralamasında yüzde 76,5 ile kültür turizmi ilk sırada, yüzde 49,7 ile kış turizmi ikinci sırada ve yüzde 15,8 ile doğa turizmi üçüncü sırada yer aldı.

Turizm ölçütleri indeksinde ise en fazla puanı tarihi kültürel çekicilik, güvenli destinasyon ve rehber bilgisinin yeterliliği aldı.

 Bursa bu konudaki en düşük puanı ise tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinin yetersizliği, gece hayatı ve eğlence olanaklarının kısıtlı olmasından aldı.

Bu yıllardan beri turizmcilerin dile getirdiği gelişmelerden biri. Bursa’daki yüzlerce sanayi tesisinde çalışan beyaz yaka yöneticilerinin hafta sonu İstanbul’a akın etmelerinin altında yatan neden de bu.

Araştırmaya Bursa’yı en çok tercih eden ülkeler yüzde 23.8 ile Katar, yüzde 19.8 Kuveyt, yüzde 14.1 Suudi Arabistan ve yüzde 10,1 ile Ürdün oldu. Acenteler, Bursa’nın orta ve uzak doğu ile Rusya ve Almanya’dan daha fazla turist çekebilecek potansiyeli olduğunu vurguladı.

Araştırmaya göre, Bursa’ya gelen turistlerin yüzde 89,9’u kentten memnun ayrılıyor. En fazla şikayet edilen konuların başında ise ürün ve hizmet fiyatlarının yüksekliği, ulaşım ve otopark olanaklarının yetersizliği,   Odak grupları ile yapılan çalışmada ise “Bursa denince akla ilk gelenler” sorusuna verilen cevaplar ise yeşillik, türbeler, inanç turizmi, Osmanlı, tarih, Hacivat Karagöz, kültürel yapı, Uludağ ve İskender oldu.

Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, Bursa Turizm Master Planı hazırlık çalışmalarının bir yıldır sürdüğünü getirerek, bu anketin de acentaların gözünden Bursa algısını görmek için yapıldığını söyledi. Aktaş, ‘ Bursa olarak bu noktada daha dinamik daha inovatif düşünmemiz lazım. İstikrarlı ve kararlı bir şekilde birbirimize kenetlenirsek bir kartopu misali bunun büyüyeceğini düşünüyorum’

BURSA’DA OTEL FİYATLARI PAHALI DEĞİL

Toplantıya katılan TÜRSAB Yönetim Kurulu’nda Bursa’yı Sayman üye olarak temsil eden Hasan Eker, anketi ve sonuçlarını değerlendirdi.

 Ankette bazı yanlış tespitler olduğunu, mesela otel fiyatlarının yüksek olmadığını vurgulayarak, ‘Bursa’daki otel fiyatları İstanbul’un yarısı. Yabancı ve yerli ölçümlerinde de hata var. Bu değerlendirme ciroya göre yapılması gerekirdi.  Önemli ve yerinde bir tespit ise gece ve eğlence hayatındaki eksiklik’ dedi.

Eker, Bursa’nın kültür turizmine yoğunlaşması ve Osmanlı tarih ve kültürüne ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan isimlerden biri. Anket sonuçları da bunu gösteriyor. En fazla turist kültür turizmi için geliyor. Osmanlı’nın kurulduğu kentin olarak bu avantajın geliştirilmesi gerekiyor.

TÜRSAB Güney Marmara Başkanı Murat Saraçoğlu ise anketin Bursa algısının son derece objektif sonuçlarını ortaya çıkardığını belirterek, ‘ Veriler Turizm platformu olarak aldığımız kararlar ve yaptığımız çalışmalarla örtüşüyor. Bu araştırma aynı zamanda oluşturduğumuz turizm stratejisi ve atılan adımlarımızın göstergesi oldu’ dedi.

İLK KONUK ÇAVUŞOĞLU

TBMM’de kabul edilen yasayla kuruluşu gerçekleşen Mudanya Üniversitesi’nin mütevelli heyeti önceki akşam ilk toplantısını yaptı.

Gıyasettin Bingöl başkanlığında toplanan mütevelli heyetin ilk konuğu da yasanın geçmesi için 2 yıldan beri  büyük destek veren TBMM İnsan haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu oldu.

Mütevelli heyeti toplantı sonrası Mudanya Üniversitesi logolu tişörtleri giyerek, poz verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.