Hava Durumu

Bursa'nın vizyon projesi yarışmayla belirlenecek

Yazının Giriş Tarihi: 27.06.2020 08:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.06.2020 08:27

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren Hanlar Bölgesi'nin önünün açılması projesi adım adım hayata geçiyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, geçtiğimiz günlerde düzenlediği proje toplantısında, geçen yıl kasım aynıda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Bursa ziyaretinde müjdesini verdiği Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi çevresinin açılmasıyla ilgili yıkımların başlama tarihini açıklamıştı.

B projeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da ciddi heyecan duyduğunu vurgulayan Aktaş, '31 Ağustos 2020 tarihine kadar ilk binalarımızın yıkımını gerçekleştireceğiz. İlk binalar diyorum çünkü bu sayı 5 olabilir, 7-8 olabilir. Yıkım 18 - 22 Ağustos olabilir ama 31 Ağustos'u geçmeyecek' demişti.

ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi programının konuğu olan Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Şirin Rodoplu Şimşek ve İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak ile bu projeyi de ele aldık.

Şimşek, Hanlar Bölgesi ile ilgili olarak büyükşehir belediyesinin vizyonunu çok başarılı bulduklarını ve çalışmaların güzel ilerlediğini ifade ederek, Büyükşehir Belediyesi ile Mimarlar Odası Bursa Şubesi arasında bölgeyle ilgili imzaladıkları protokolün ayrıntılarını açıkladı.

Şimşek'in verdiği bilgiye göre, bölgenin sokak sağlıklaştırılmasından hanlar bölgesindeki bazı mekanların yeniden işlevlendirilmesine, binaların yıkımından meydan oluşturulmasına kadar Mimarlar Odası Büyükşehir Belediyesi'ne destek verecek.

Aralarında UNESCO Dünya Mirası Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu, üniversitelerden akademisyenler ile konuyla ilgili çalışma yapan mimarların bulunduğu uzmanlar kurulu da oluşturuldu. İlk çalışmalara ise Cumhuriyet Caddesi'nden başlandı. 4 yıl süreli olan protokolle çalışmalar etap etap yürütülecek.

İlk aşamadaki en önemli çalışmalardan biri de Çarşıbaşı Meydanı projesi olacak. Bu proje Türkiye genelinde açılacak bir yarışmayla belirlenecek. Mimarların yanı sıra peyzaj mimarları ve şehir plancılarının da bulunduğu ekipler tarafından hazırlanacak projeler, Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu ve Mimar Mithat Kırayoğlu'nun da yer aldığı jüri tarafından değerlendirilecek.

'İŞBİRLİĞİ SÜRERSE BAŞARI KAÇINILMAZ'

Henüz ortaya çıkmadığı için benim gibi sizin de kafanızda soru işareti olabilir. Çarşıbaşı Meydanı neresi olacak ve nasıl oluşturulacak? Şimşek'e bu soruyu da yönelttim. O da şu yanıtı verdi:

'Tophane'den baktığınızda Kızılay ve Merkez Bankası binalarının arkasındaki hanlara kadar giden bölge. Meydan bu binaların yıkılmasıyla ortaya çıkacak.'

Şimşek, düzenlenecek yarışmanın bu yüzden önemli olduğunu bir kez daha vurgulayarak, 'Hazırlanacak projelerle bölge için yeni yorumlar yapılacak. Belki bazı binalara yeni işlev kazandırılacak. Merkez Bankası tescilli bina belki korunabilir'

Zaman içinde elektrik, inşaat mühendisleri, peyzaj mimarları ve şehir plancıları odalarından da destek alacaklarını ifade eden Şimşek'e göre, belediye ortak aklın ön plana çıktığı bu işbirliğine devam ederse başarı kaçınılmaz olacak.

İMO, HANLAR BÖLGESİ ÇALIŞTAYI DÜZENLEYECEK

İnşaat Mühendisleri Odası da (İMO) Hanlar Bölgesi ile ilgili çalışmaları dikkatle ve yakından takip ediyor.

Proje için 'Bursa'nın olmazsa olmazlarından biri' değerlendirmesi yapan İMO Şube Başkanı Mehmet Albayrak'ın değerlendirmesi ise şöyle:

'Bu projede tüm siyasi partiler ve meslek kuruluşları görüş birliği içinde. Turizm için önemli bir yatırım. Önümüzdeki günlerde Orduevinin yıkılmasıyla Bey Sarayı da ortaya çıkacak. Hanlar Bölgesi, Tophane, Bey Sarayını bir bütün olarak değerlendirmek gerekiyor. Turizm için önemli bir adım. Belki önümüzdeki yıllarda bu bölgelerin tamamen yayalaşmasıyla Cittaslow haline bile gelebilir'

Bu konuda kararlı olan ve çalışma yürüten herkesi kutlayan Albayrak, İMO olarak önümüzdeki günlerde Hanlar Bölgesi ile ilgili çalıştay düzenleyeceklerini de sözlerine ekledi.

AFET BÖLGESİ İÇİN AKADEMİK RAPOR

Geçen hafta sel felaketi Bursa'yı yasa boğmuştu. Başta bakanlar olmak üzere yetkililerin önceliği yaraların sarılması ve mağduriyetlerin önlenmesiydi.

Ancak, bu tür felaketlerin bir daha yaşanmaması için yapılacak çalışmalar da büyük önem taşıyor. İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Albayrak, felaket sonrası bölgedeydi.

Ardından uzmanlarla birlikte bir kez daha inceleme yaptı. Gözlem Kulesi programında bölgenin yapısını detaylı anlatan Albayrak, önceki gün de Bursa Büyükşehir eski Başkanlarından Erdem Saker, Bursa Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Egemen Aras, Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa YILMAZ, Uludağ Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Adem Akpınar, Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Serkan Korkmaz, Doç. Dr. Murat Kankal, DSİ 1. Bölge Müdür Yardımcısı Murat Can, Bursa Teknik Üniversitesi Havza Yönetimi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Esin Erdoğan Yüksel ile bir araya geldi.

Kestel'in Dudaklı, Kayacık ve Narlıdere mahallerindeki teknik incelemelerinin masaya yatırıldığı toplantı sonucunda hazırlanan raporun önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacağı belirtildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.