Hava Durumu

Bursa'nın yıldızı UNESCO ile parlıyor

Yazının Giriş Tarihi: 18.12.2021 07:47
Yazının Güncellenme Tarihi: 18.12.2021 07:47

Bursa, tarihi ve yeşili ünlü bir Anadolu kentiyken sanayileşme ve bunun tetiklediği yoğun göçle birlikte büyük bir metropole dönüşürken, bu değerlerinden uzaklaştı.

Şeftali bahçeleri ve 700 yıllık tarihi mirasın çevresi beton yığınlarıyla doldu. Tam elimizin altından kayarken fark ettik değerleri. Son 20 yılda, tahribatı durdurmak ve tarihi mirası yeniden ayağa kaldırmak için çaba sarf ediyoruz.

Mimar Mithat Kırayoğlu'nun 1980'li yılların sonuna doğru belediye meclisi üyesi olduğu dönemde gündeme getirdiği tarihi mirasın korunması ve yaşatılmasına en büyük katkıyı sağlayanlardan birinin Osmangazi ve Büyükşehir Belediye başkanlıkları döneminde Recep Altepe'nin büyük çaba gösterdiğini geçtiğimiz günlerde yazmıştım.

Bu çabalar, Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık ile 2014 UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmesiyle taçlandırılmış oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da, Hanlar Bölgesi'nin çevresinin beton yığınlarından kurtarılması projesini başlattı ve şu ana kadar tüm kesimlerden destek aldı.

Büyükşehir Belediyesi, UNESCO vitrinindeki konumuna yeni bir unvan eklemek amacıyla bir yıldan beri çalışmalar yapıyordu. Yaratıcı Şehirler Ağı'na girmek için yapılan çalıştaylardan birine katılmış ve tüm üniversitelerden kamu kurumlarına ve sivil toplum örgütlerine kadar verilen desteği görme imkanı bulmuştum.

'Gelenekselden Evrensele' sloganıyla Büyükşehir Belediyesi'nce başlatılan, BEBKA ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından da desteklenen çalışmaların ardından 'zanaat ve halk sanatları' dalında hazırlanan başvurusu dosyası, Sivas'ın dosyası ile birlikte UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafından UNESCO'nun Paris'teki merkezine gönderilmişti.

Beklenen müjdeli haber ise eylül ayında açıklanmıştı. Paris'teki toplantıda aralarında Bursa'nın da bulunduğu 49 kent yaratıcı Şehirler Ağı'na kabul edildi. 'Zanaat ve halk sanatları' 295 şehir arasına giren Bursa, Türkiye'den de Gaziantep, Hatay, İstanbul, Kütahya, Afyonkarahisar ve Kırşehir'in ardından Ağ'a dahil olan 7'inci şehir olmuştu.

Eylül ayında Bursa apoletine takılan yeni yıldızın sürdürülebilir olması amacıyla çalışmaların startı ilgili kurumlar tarafından geçtiğimiz ekim ayında verilmişti. Bursa kamuoyuna tanıtımı ise dün Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan'ın da katıldığı toplantıyla Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

'HİKAYEYİ YENİDEN YAZMAYA BAŞLIYORUZ'

Hem adaylık sürecinde yapılan çalışmalar hem de bundan sonra izlenecek yol haritasının da ele alındığı toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş'ın yanı sıra Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Bursa Valisi Yakup Canbolat, AK Parti İl Başkanı Davut Gürkan ile çok sayıda davetli katıldı.

Konuşmasında günümüzde ülkelerin değil şehirlerin yarıştığına vurgu yapan Aktaş, tarihi kadim, doğası muhteşem, suları şifalı, yaz ve kış sporları için müsait, sanayisi gelişmiş, kültürel altyapısı zengin olan Bursa'nın bu yarışta çok avantajlı bir kent olduğunu söyledi.

Aktaş, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı başvurusu ve süreci anlatırken, Bursa'daki zanaat ve halk sanatlarını sayarken şaşırdım. Bazılarını adını ilk kez duydum. Neler yoktu ki... İznik çinisi, Karagöz gölge oyunu, kayıkçılık, çoraplar, köfüncülük, saraçlık, ipekçilik, havluculuk, bıçakçılık, çömlekçilik, çarıkçılık, kasnakçılık, hasırcılık, yorgancılık, iğne oyası, kündekârî, süpürgecilik, fıçıcılık, alem sanatı ve takunyacılık.

Bursa'nın bu ağa katılmasıyla hem ulusal hem de uluslar arası alanda daha çok gündeme geleceğini kaydeden Aktaş, 'Bu süreçle birlikte, geçmişten geleceğe uzanan sürdürülebilir bir hikâyeyi yeniden yazmaya başlayacağız" diye konuştu.

AKTAŞ'A ALKIŞ BURSA'YA DESTEK SÖZÜ

Konuşmasında, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın görevlerini anlattıktan sonra Bursa'nın sahip olduğu değerleri sıralayarak övgüler yağdıran Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan da şöyle konuştu:

'UNESCO diyor ki 'coğrafya kaderdir'. Her bir şehrin somut ve somut olmayan mirası vardır. Bursa'da maşallah her şey var. Bursa dünyayı besliyor, tarım dersen var, ticaret dersen var, sanat dersen var. Yani Bursalılar çok şanslılar. Tarihi eserleri restore ediyorsunuz. Sayın başkanımızı da tebrik ediyorum. Çünkü merkezde inanılmaz yıkımlar yaptı. Kim ne derse desin sonuna kadar kültürümü koruyacağım dediği için kendisini alkışlıyorum" dedi.

Hem UNESCO ile kurulan bu güzel birlikteliğin hem de Türk Dünyası Kültür Başkenti olarak yapılacak hazırlıklar için Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Bursa'ya geldiklerini ifade eden Demircan, 'güzel işleri beraber başararak Bursa'mızın parlayan yıldızını daha da parlatarak dünyanın bir yıldızı yapmak için üzerimize düşeni yapacağız'

KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİNİ İPEK HALIDA GÖRMEK

Toplantıda süreç ve bundan sonraki yol haritası konusunda bilgi veren Büyükşehir Belediyesi Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Abdülkerim Baştürk de önümüzdeki aylarda ipek ve çini üzerine yoğunlaşılacağını ve eğitimden tasarım yarışmalarına, sergiden atölye çalışmalarına kadar bir dizi etkinlik gerçekleştirileceğini, endüstriyel tasarıma yönelik AR GE çalışmaları yapılacağını duyurdu.

Toplantının yapıldığı Hüdavendigar Salonu'nun girişinde Bursa'nın Yaratıcı Şehirler Ağı'na girmesini sağlayan Zanaat ve Halk Sanatlarının nasıl yapıldığının yer aldığı uygulamalı sergi oldukça ilgi çekiciydi. Bir yanda bıçak ustası mengenede sıkıştırdığı çeliğe şekil verirken, diğer yanda ipek ipliklerin bükümü, başka bir masada ise İznik çinisi motifleri işleniyordu.

En çok ilgimi ise küçücük bir halı tezgahında ipek halı dokuyan Meliha Yıldırım çekti. 56 yaşında olan ve BUSMEK'te usta öğretici olan Yıldırım, ipek halı dokumayı 40 yıl önce bir komşusundan öğrenmiş. Şimdi gençlere kendisi öğretiyor. Dokuduğu minik halıdaki desen ise Osman Hamdi Bey'in Kaplumbağa Terbiyecisi tablosuydu.

Yıldırım'ın yaptığı bu halı aslında tam bir Bursa simgesi gibiydi. İpek derseniz var, Yeşil Camii'nin çini motifleri içinde, caminin kendisi zaten tarih... Böylesine bir zenginliği tek bir eserde görmek Bursa'nın kadar değerli bir kent olduğunu anlatmaya yeter...

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.