Hava Durumu

Bursa, pandemi sonrası sağlık turizminde yeni sayfa açacak

Yazının Giriş Tarihi: 05.09.2021 08:23
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.09.2021 08:23

Son 10 yılda, kaliteli sağlık hizmetini, daha uygun fiyatlarla ve daha kısa bekleme süreleri içerisinde almak amacıyla sağlık turizmi kapsamında ülkeleri dışına çıkan yıllık 30 milyon insan trafiğinden söz ediliyor. Dünyadaki sağlık turizmi harcamaları ise yaklaşık 500 milyar dolara ulaşıyor.

Türkiye'nin coğrafi konumu, jeopolitik önemi kadar ulaşılabilir olması açısından da avantajlar sağlıyor. 4 saatlik uçuş mesafesinde yaklaşık bir milyar insana ve 57 ülkeye hitap eden bu coğrafi konumu, dünyada 120 ülke, 299 şehir ve 302 havaalanına uçuş yapan THY gibi ulaşım devi tarafından desteklenince daha büyük avantaj kapıları açıyor.

Bu avantajlar, Türkiye'yi sağlık turizmi için en ideal bölge haline getiriyor. Son yıllarda dünya standardının üzerindeki sağlık tesisleri ve nitelikli sağlık personeli, pandemi öncesi Türkiye'yi parlayan yıldız haline getirmişti. Türkiye de, 2023 yılı hedefi olarak bir buçuk milyon sağlık turisti ve 10 milyar dolarlık hedef koydu.

2013 yılında 267 bin 461 olan sağlık turizmi için gelenlerin sayısı 2019'da 662 bin 87'ye yükselerek, elde edilen geliri de bir milyar 65 bin dolar düzeyine çıkarmıştı.

Koronavirüs pandemisi, genel olarak turizmi etkilediği için 2020'de turist sayısı 388 bine, gelir de 548 milyon dolara geriledi. 2021'in ilk çeyreğinde ise turist sayısı 110 bin 716 olurken gelir, 191milyon 734 bin dolar olarak gerçekleşti.

Bu verileri aldığım kısa adı USHAŞ olan Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi'nin tespitlerine göre, uluslar arası hastalar, Türkiye'de en çok kadın hastalıkları, iç hastalıkları, göz hastalıkları, tıbbi biyokimya, genel cerrahi, diş hekimliği, ortopedi ve travmatoloji, enfeksiyon hastalıkları ve kulak-burun-boğaz branşlarını tercih ediyor.

BUSAT 10 YAŞINDA...

Bursa da sağlık turizminin önemini ilk fark eden kentlerden biri. Bursa Sağlık Turizmi Derneği (BUSAT) 25 Eylül'de 10'uncu yılını kutlayacak. Derneğin kurucu başkanı olan AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin, BUSAT Başkanı Dr. Metin Yurdakoş ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya gelerek, pandemi sonrası nasıl bir strateji izleneceği konusu ele aldı.

Toplantıda kuruluş yıldönümünde Bursa'da, düzenlenecek sağlık turizmi konulu toplantının ayrıntıları masaya yatırıldı.

Dr. Esgin, toplantıya, Bursa'nın yakından tanıdığı bir isim olan Sağlık Bakan Yardımcısı Halil Eldemir ile Kültür ve Turizm, Ticaret ve Dışişleri Bakanlığı'ndan bürokratların yanı sıra sektör temsilcileri ve akademisyenlerin de katılacağını söyledi.

Sağlık turizminde, pandeminin etkisinin kırılmasıyla yeni bir sayfa açmak istediklerini vurgulayan Dr. Esgin, panel şeklinde oturumların yer alacağı toplantıya turizme önem veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş'ın destek olacağını ifade etti.

POTANSİYEL VAR, TANITIMA AĞIRLIK VERİLMELİ...

Dr. Mustafa Esgin, milletvekili seçildikten sonra Bursa'nın sağlık ve termal turizm potansiyelinin değerlendirilmesi için çalışmalar yaptı. USHAŞ Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya'yı o dönemde Bursa'ya davet eden Dr. Esgin, Mustafakemalpaşa, Orhangazi'deki termal kaynakların değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamıştı.

Sağlık turizmi denince akla medikal turizmin gelmemesi gerektiğini ifade eden Dr. Esgin, 'Bursa medikalin yanında termal turizm potansiyeline sahip. Önümüzdeki süreçte mutlaka kullanılmalı. Geçen 10 yılda çok önemli mesafeler kaydettik. Hiçbir şey boşa gitmedi' dedi.

BUSAT Başkanı Dr. Metin Yurdakoş da, sağlık turizminin çok değerli bir sektör olduğunu vurgulayarak, sektörün avantajlarını şöyle anlattı:

'Normal turist 600 dolar döviz bırakırken, sağlık turistinden 10 bin dolar gelir elde ediliyor. Organ nakli gibi operasyonlarda 100 bin dolara kadar çıkıyor. Türkiye gerek medikal gerekse termal turizmde oldukça iyi bir yerde' dedi.

Bursa'nın da pandemi öncesi iyi bir noktaya geldiğine işaret eden Dr. Yurdakoş, 'Çok iyi bir çıkış yakalamıştık. BUSAT kurulmadan önce sağlık turisti sayısı yüzlerle ifade edilirken kurulduktan sonra 10 binleri geçtik' dedi.

Dr. Yurdakoş, pandeminin etkisine insanlar alıştığı için yeniden canlanma başladığını ifade ederek, şöyle devam etti:

'Bu sürece hazırlıklı olmak istiyoruz. O yüzden bu panel, kamu ve sektör temsilcilerini bir araya getirecek. Bakanlık bürokratları, İstanbul'da sağlık turizmini çok aktif yapan aracı kurumlar ve hastanelerin sağlık turizmi sorumluları ve akademisyenler de toplantıya katılacak'

Bir uyarıda da bulunan Dr. Yurdakoş, Bursa'nın potansiyeli değerlendirilirken, tanıtımın ehil ellerle yapılması gerektiğini kaydederek, 'Doğru ve ehil ellerde yapılmayan tanıtımın sadece döviz kaybından başka bir işe yaramıyor' dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.