Hava Durumu

Bursa sanayisine 700 yıl sonra yeniden can veren gelenek

Yazının Giriş Tarihi: 15.07.2018 07:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.07.2018 07:50

Osmanlı'nın ilk şehircilik modelinin uygulandığı kent olan Bursa'da geliştirilen birçok yenilik, önce Balkanlar'a ardından Avrupa'ya taşındı.
Dünyanın ilk AVM'si olarak kabul edilen Kapalı Çarşı'da geliştirilen kümelenme yani yorgancıların bir bölümde kuyumcuların diğer bir bölümde veya ayakkabıcı ve terlikçilerin başka bir bölümde yer alması Avrupa ve Amerika'da sanayi için geliştirilip model haline geldi.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, aynı sektörde üretim yapan firmaları bir araya getiren modeli hem ihracat hem sanayinin dünya ile rekabeti için 2014 yılında beri kullanıyor. 5 yıl içinde 11'e yükselen kümelenmeler yakında 20'ye ulaşacak.
Uzay, havacılık ve savunma sanayiden, ev tekstiline, bebe çocuk giyiminden otomotive kadar neredeyse tüm sektörlerin kümelenmeleri var. Bunlardan bazıları da UR GE projeleriyle geliştirilip destekleniyor.
AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin bu haftaki konuğu olan Bursa Teknoloji Koordinasyon ve Ar-Ge Merkezi (BUTEKOM) Genel Müdürü Dr. Mustafa Hatipoğlu, aynı zamanda BTSO Projeler ve Kümeler Koordinatörü ve Bursa Uzay Havacılık ve Savunma Sanayi Kümesi Başkanı.
ODTÜ Makine Mühendisliği mezunu olan Dr. Hatip- oğlu'nun hem kamuda hem de özel sektörde parlak bir kariyeri var. 2011 yılında Hidrojen Enstitüsü Müdürüy'ken, Türkiye'nin yerli otomobil platformu başkanlığını yapmış, bu gün artık üretim aşamasına gelen yerli otomobille ilgili ilk adımları atan 6 kişilik heyet içinde yer almış.
Bir yandan örgütlenen sanayici diğer yandan dünya ile rekabet edecek ürün geliştirmek zorunda. Sanayiciyi buna hazırlayan ise Hatipoğlu'nun genel müdürlüğünü yaptığı BUTEKOM. Tekstil ve teknik tekstil mükemmeliyet merkezi faaliyete geçti. 2019'da kompozit mükemmeliyet merkezi, ardından nanoteknoloji gelecek.
BUTEKOM, AR GE'nin yanı sıra model fabrika konusunda da adım atarken, sanayicinin en önemli ihtiyacı olan ve yurtdışında dövizle yaptırılan test konusunda da imkan sağlıyor.
Dr. Hatipoğlu'na yerli otomobili de soruyoruz. Dr. Hatipoğlu'na göre, Türkiye'nin ihtiyaçlarına en uygun model hibrit. Yani benzinli ve elektrikli motora sahip otomobil. Bunun için de en iyi adres, altyapı derinliğine sahip Bursa. Otomotiv yakıtlarında gelecek ise hidrojen teknolojisi. Ancak çok pahalı olan bu teknoloji ucuzlarsa ileriki yıllarda araçlar için tek yakıt türü hidrojen olacak.

Aktaş, sokak şarkıcılarını dinledi
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ramazan ayında katıldığı bir televizyon programında 'Medine'ye varamadım' ilahisini okumuş ve sosyal medyadan büyük ilgi görmüştü.
Aktaş, geçen hafta Gökdere Meydanı Projesi, Bıçakçılar Müzesi'ndeki incelemelerinin ardından Heykel'deki Kent Müzesi'ne geldi. Kent Müzesi'nin karşısında yer alan vergi dairesi binası geçtiğimiz aylarda belediyeye verilmişti. Bu binanın nasıl değerlendirileceği ile ilgili konu ele alınırken, Aktaş'ın dikkatini dışarıdan gelen müzik sesi çekti.
Vergi dairesi ve müze arasındaki amfi tiyatro bölümünde sokak şarkıcılarının müzik yaptığını öğrenen Aktaş, şarkıcıların yanına inerek önce sohbet etti. Ardından çalınan 'Unutamam seni' adlı parçayı zaman zaman eşlik ederek dinledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.