Hava Durumu

Bursa turizminde paradigma değişiyor

Yazının Giriş Tarihi: 20.12.2018 08:21
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.12.2018 08:21

Birçok konuda maalesef aynı yanlışlığa düşüyoruz. Hedef ortak olmasına rağmen konuyla ilgili ilgisiz birçok kurum, kendine göre bir örgütlenme modeli geliştirerek stratejiler oluşturuyor. Ardından ortaya kaos ve hedeften uzaklaşma sonucu çıkıyor.
Örnek mi istiyorsunuz?
Hemen yanıt vereyim: Turizm...
Yıllardan beri belediyeler bir yandan, kültür ve turizm müdürlüğü diğer yandan sivil toplum kuruluşları ise hangisiyle hareket edeceğini şaşırmış durumdaydı.
Basit bir örnek vereyim. Kentin sembol ve logosu değişiyor. Vali karar veriyor, yetmiyor üzerine genelge çıkarıp kullanılmasını zorunlu hale getiriyor ama Büyükşehir Belediyesi kullanmıyor.
Uludağ'dan İznik'e UNESCO Dünya Mirası listesine giren Hanlar Bölgesi'nden Muradiye'ye ve Cumalıkızık'a kadar her konuda ayrı bir perspektif çiziliyor. Bunun önlenmesi için ilk adım Bursa Turizm Platformu ile atıldı ve ilk meyvesi de turizm zirvesiyle hayat buldu.
Ancak, son aylarda özellikle kentin yeni rotasının turizm olduğuna karar veren ve 'Bursa'yı dünyaya pazarlayacağız' söylemini her platformda tekrarlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, bu platformu daha geniş ve kapsayıcı hale getirmek için geçtiğimiz günlerde ilk adımı attı.
Bursa Kültür Turizm Tanıtma Birliği Başkanlığı görevi valiler tarafından yürütülüyordu. Vali değişikliğiyle boşalan başkanlık koltuğuna bu kez Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş oturdu.
7 ilçe belediye başkanının bulunduğu birliğe tüm ilçeleri dahil eden Aktaş, değişiklik sonrası ilk toplantıyı Tayyare Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdi.
Artık turizmin tüm tarafları bir masa etrafında toplanmış oldu. Vali Yakup Canbolat'ın varlığıyla tüm kamu, belediyeler, BTSO ve STK'lar artık ortak strateji geliştirecekler.
Başkan Aktaş'ın toplantı sonrası yaptığı açıklama turizmde paradigmanın değiştiğinin en güzel yansıması oldu. Büyükşehir Belediyesi olarak sektör temsilcilerinden görüş ve önerilerini yazılı olarak talep ettiklerini vurgulayan Başkan Aktaş, "Bugün herkesi dinledik ama 31 Aralık tarihine kadar da süre verdik kendilerine. Sonuç odaklı, sağlam bir strateji oluşturmak istiyoruz. İnanıyorum ki bu girişimlerden şehrimiz adına önemli kazanımlar çıkartacağız' dedi.
Turizm stratejisi ve Bursa markasının oluşturulması için Başkan Aktaş, aralarında yabancıların da bulunduğu firmalarla görüşmelerini sürdürüyor. Toplanacak bu görüş ve öneriler de bunun altyapısını güçlendirecek.

TÜGİAD'dan girişimcilere 'melek' destek

Türkiye Genç İşadamları Derneği Bursa Şubesi yönetimi geçtiğimiz ekim ayında değişti. Başkanlık koltuğuna oturan Ersoy Tabaklar, dün yönetim kurulu üyeleriyle birlikte gazetecilerle buluştu.
TÜGİAD, 32 yıllık bir kurum. Türkiye'nin ilk ve tek genç işadamları örgütü olmasının yanı sıra bu alanda da dünyada ülkemizi temsil ediyor. Bursa'daki şubesi 18 yıl önce işadamı Muharrem Yılmaz'ın öncülüğünde gerçekleşmiş. Kurucu başkan da Faruk Aslanoba.
Türk genç girişimcisini Türkiye ve dünyaya tanıtmak amacıyla kurulan örgüt, ekonomik ve sosyal alandaki faaliyet alanlarına geçtiğimiz yıl, genç girişimcilerin desteklenmesi amacıyla proje geliştirdi. GirişimTürk adlı proje ile tıpkı melek yatırımcılar gibi girişimcilerin projeleri destekleniyor. Birincisi başarılı olan projenin ikincisi de başladı.
Başkan Tabaklar, bu çalışmayı bir adım daha ileriye götürmek amacıyla 2019 yılında Bursa'da girişimcilik zirvesi düzenlemeyi planlıyor. Bu zirve, ezberleri bozan türden olacak.Genç girişimcilere projelerini anlatarak, destek arayacakları bir ortam yaratılacak.
TÜGİAD Bursa Şubesi'nin önemli bir diğer faaliyeti de üyelerini ekonomi ve siyasetin önemli simalarıyla buluşturmak. Bu programın şubat ayındaki konukları Mahfi Eğilmez ve Ozan Bingöl, mart ayında ise İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Adnan Bali olacak.

ZONSİAD'a yeni yönetim

Bursa, SİAD'lar açısından oldukça zengin bir kent. Önce hemşeri dernekleriyle başlayan örgütlenme mutlaka bir SİAD'la taçlandırılıyor!
Bursa Zonguldaklı Sanayi İşadamları ve Yöneticileri Derneği (ZONSİAD) de bir buçuk yıl önce Zonguldaklılar Kültür ve Dayanışma Derneği öncülüğünde kuruldu. Derneğin olağanüstü genel kurulu 22 Aralık Cumartesi günü yapılacak. Kongrede, başkanlık görevini Serkan Durmuş devralacak.
Sönmez Medya'yı ziyaret eden Durmuş ve yeni yönetim kurulu üyeleri Sadi Kayabaşı, Şenol Güney, Volkan Gör, Tuncay Kiraz, Birol Kalaycı ve Bülent Çelik projelerini anlattılar. Başkan Serkan Durmuş, Bursa'da 30 bin Zonguldaklının yaşa-dığını belirterek, Bursa ve Zonguldak arasında sanayi köprüsü kurmak istediklerini söyledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.