Hava Durumu

Bursa turizminde son 3 yılın rekoru kırılıyor

Yazının Giriş Tarihi: 17.12.2017 09:18
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.12.2017 09:18

Paris ve Roma geçmişten gelen tarihi ve kültürel mirasını turizmle en iyi değerlendiren kentler olarak bilinir. Fransa'ya gelen 84 milyon turistin en büyük hedefi Paris'i görmektir. Bu rakam Türkiye'yi bir yılda ziyaret eden yabancı turist sayısının tam iki katı.
AS TV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu olan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Komitesi Başkanı Hasan Eker, Bursa'nın dünyanın turizm gözdesi olan bu şehirlerden zenginlik yönünden hiçbir eksiği olmadığının altını çizdi. Peki, o zaman neden Bursa'ya turist gelmiyor?
Bursa'nın durumunun hiç de kötü olmadığını kaydeden Hasan Eker, bu yılın ilk 10 ayında 611 bin geceleme rakamına ulaşıldığını ve şimdiden son üç yılın rekorunun kırıldığını söyledi ve soruma yanıt vererek anlatmaya başladı.
'Yatırım yapılması lazım'
Hani, turizme bacasız sanayi diyorduk... Fabrika mı yapacağız diye espri yapıyorum.
Paris'te Eyfel Kulesi yapılmış, yetmemiş, içinde dünyanın en değerli sanat eserlerinin sergilendiği Louvre Müzesi, o da yetmemiş Disneyland'ı getirmişler.
Peki, biz ne yapmışız?
Tarihi şehrin siluetini bozan Doğanbey ucubesi...
Siz hiç Viyana'da veya Roma'da tarihi bölgeye gökdelen dikebilir misiniz? Yatırım derken kentin turizme hazırlanması için iyi bir şehircilik anlayışı gerekiyor.
Bunun tümünü de kapsayan destinasyon yönetimi...
Bunun için Bursa'da geçtiğimiz aylarda önemli bir adım atılarak, tüm kesimleri bir araya getiren Turizm Platformu oluşturuldu.
Bu platform, Bursa turizmini A'dan Z'ye incelemeye başladı. Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Yenişehir Havalimanı Müdürlüğü kamu ayağını oluştururken, BTSO, turizm dernekleri ve turizmciler diğer ayağında yer aldı.
Yapılan toplantılar sonucu somut adımlar atılmaya başlandı bile. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bir heyet geldi. Bir hafta Bursa'yı dolaşıp inceleme yaptılar. Platform da bir rapor hazırlayarak heyete sundu. Heyet döner dönmez, Bursa'nın turizm fotoğrafları bakanlığın sitesinde yer aldı. Ardından İspanya'daki fuarda yer alan turizm standının en can alıcı yerini Bursa fotoğrafı süsledi.

İkinci adım turizm eğitimi konusunda oldu. Uludağ Üniversitesi bünyesinde Turizm Fakültesi kurulması için çalışma başlatıldı. Fakülte binasının çizimleri yapıldı. Rektör Prof. Dr. Yusuf Ulcay'dan Uludağ Üniversitesi kampus alanından yer tahsis edilmesi sözü alındı. Şimdi sıra binayı yapacak hayırsever bulmaya geldi.

Fuarlara platform olarak katılım

Kurulan platform, eskiden bölük pörçük yürütülen fuar ve tanıtım faaliyetlerini de tek elde toplayacak. Eskiden valilik ayrı bir fuara büyükşehir başkasına ya da hem BTSO hem de resmi kuruluşlar aynı fuara katılarak tanıtım yapıyordu.

Artık, tek elden katılım sağlanacak. Önümüzdeki yıl 9 fuara ortak katılım gerçekleştirilecek. Beşinde Bursa standı açılacak, dördünde de Kültür ve Turizm Bakanlığı standında Bursa yerini alacak.

Diğer önemli bir çalışma da uzun yıllardır yapılmayan Bursa tanıtım broşürü hazırlanması konusunda olacak. Biri Ortadoğu ülkeleri için doğa güzelliklerini içeren diğeri de Avrupa ve Amerika için kültür turizmi konusunda.

Uludağ'ın geleceği ne olacak?

Bursa turizmini konuşurken Uludağ anlatılmazsa eksik kalır. Hasan Eker, aynı zamanda turizm acentesi sahibi.

Uludağ'da mart ayında kongre turizmi düzenleyen bir girişimci. Geçen yıl düzenlediği tıp konusundaki 2 kongreye 4 binden fazla katılım olmuş.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nca 5 Ocak'ta yapılacak Dört Mevsim Uludağ Çalıştayı'nın önemli olduğunu vurgulayan Eker, bu toplantının ardından yine ocak ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın da Uludağ'da toplantı yapacağını söyledi.

Eker'e göre, Uludağ'ın dört mevsim kullanılması için yatırım gerekiyor. Ancak bu yatırımlar yapılırken, dikkat edilecek en önemli konu doğanın korunması olmalı.

İşletmelere bir an önce doğalgaz hattı çekilmeli, otopark sayıları artırılmalı. Ve en önemlisi Bursa ve çevre illerden gelen günübirlikçiler için tesisler yapılmalı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.