Hava Durumu

Bursa, Türk tekstilini dünya liderliğine taşıyor

Yazının Giriş Tarihi: 23.10.2019 08:59
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.10.2019 08:59

Tekstil, Bursa'nın tarihi ile birlikte gelişen ve günümüze uzanan vazgeçilmez ekonomik faaliyet alanı. İpekle başlayan bin yılı aşkın bu yolcuğun günümüzdeki temsilcileri kaliteli ve inovatif ürünleriyle dünya liderliği için mücadele veriyor.

Çok değil,10-15 yıl önce Çin ve Uzakdoğu ile rekabet edemeyeceği öne sürülen Türk tekstili ve onun lokomotif kenti olan Bursa, sanayicilerinin başarısı sayesinde 'Made in Turkey' yani Türk Malı damgasını kalite simgesi haline getirdiler. Bugün Paris, Milano ve Frankfurt'taki tekstil ağırlıklı fuarların yıldızı haline gelen Bursalı firmalar ve onların üye olduğu kurumlar yapılar, yeni gelişmeler ve dönüşümü yakalamak için çaba gösteriyor.
Dün Merinos AKKM'de düzenlenen iki etkinlikte Bursa tekstili bir kez daha vitrine çıktı. Techxtile Start-Up Challenge ve Bursa Textile Show önemli konukları da ağırladı. Daha önce 10 yıl boyunca AR GE ve Proje Pazarı olarak düzenlenen etkinlik artık Techxtile Start-Up Challenge adıyla organize ediliyor. Amacı; tekstilde bilişim, yenilikçi malzemeler, teknik tekstiller, sektöre özel uygulamalar, yeni üretim süreçleri, çevreci ve sürdürülebilir alanlar gibi konulardaki projelerin yarışması. Textile Show ise Bursalı tekstilcilerin yeni ürünlerini tanıttığı ve yabancı alım heyetlerinin de yer aldığı fuar.


Toplantıda konuşan UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, yenilik ve dönüşümler ile yıkıcı inovasyonun hayatın bir parçası olduğu günlerde tekstil sektörünün tecrübesiyle değişen rekabet şartlarını birleştirdiklerinin altını çizerek, tekstilin başlattığı bu girişimin diğer sektörlere de örnek olacağını vurguladı.

BTSO Başkanı İbrahim Burkay ise ülkeler yerine şehirlerin ve bölgelerin yarıştığı bir dönemde Bursa'nın değişimi en iyi okuyan kentlerin başında geldiğini ifade etti. 11 yıl önce tekstil ve hazır giyimde başlattıkları hamlenin başta otomotiv, makine, kimya ve gıda sektörleri tarafından rol model alındığını kaydeden Burkay,girişimciliğin artırılmasıyla ilgili bir önerisini de dile getirdi.

Dünyada artık bölgesel bazda kalkınma ajanslarından daha ziyade start up'la yatırım yapan girişim fonları bulunduğuna işaret eden Burkay, bu konuda yasal düzenleme yapılmasını istedi.

VARANK'TAN TÜRKÇE İSİM ÖNERİSİ

Toplantının önemli konuğu Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'tı. Konuşmasına KOSGEB'in giri-şimcilik destek programından yararlanan ya da yararlanmayı planlayan girişimcilere, 50 bin liraya kadar yeni bir kredi programı müjdesiyle başlayan Varank, gi-rişimciliği güçlendirmek adına Türkiye Girişim Ekosistemi Platformu ve İnternet Sitesi kurduklarını da açıkladı.


Bu arada, toplantının İngilizce olan adını konuşmacılar bile telaffuz etmekte zorlandı. Bakan Varank da organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ettikten sonra bu konuyu dile getirdi:
'Programımızın ismi İngilizce, söylenmesi zor. Türkçeleştirmeyi düşünürsek de bence doğru bir adım atmış olabiliriz. 'Techxtile' yerine tekno tekstil diyebiliriz. Anlıyorum. Uluslararası toplantılar yapı-yorsunuz ama Türkiye'deyiz. Bence bu hassasiyeti göstermeliyiz. Anlamlı olur.'

ÇAVUŞOĞLU, NOKTA ATIŞ YAPTI

Parlamenter sistemin son kabinesinde Başbakan Yardımcılığı görevi yapan TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, geçen yıl yaşanan ekonomik sıkıntılar sonrası diğer milletvekilleriyle sanayiciler ve onların temsil edildiği kurumlarla görüşerek, sorunlarını ve taleplerini Ankara'ya iletiyor.


Süreç içinde talepler doğrultusunda iyi-leştirmelerin gerçekleştiğini vurgulayan Çavuşoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada da, tekstil sektörünün beklentilerini Bakan Varank'a aktardı.
Çavuşoğlu'nun aktardığı talepler ana başlıklarıyla şöyle:
-Tekstil sektörü nitelikli eleman sorunu yaşıyor. Bununla ilgili bir çok hamle yapılıyor ama ne yazık ki şu anda taleplerin karşılanmasında sıkıntı var.
-Yarı mamul mallara vergi yüzde 18, bu alınıp mamul hale gelince vergi yüzde 8. Bu sektör için handikap yaratıyor.
-Azerbaycan ile yüksek vergilendirme problemi yaşanıyor.
-Kamu ihale şartnamesine analiz ve test hizmetlerine yerli menşeli laboratuvarlar da dahil edilsin. Bu yerliliğin artırılması açından önemli.
-Pakistan'la aramızdaki ticaret hacminin yüzde 70'ini tekstil oluşturuyor. Uzakdoğu ülkeleriyle Pakistan arasındaki serbest ticaret anlaşmasının varlığı menşei sapmalarına yol açarak sektörün zararla karşılaşması mümkün. Burada bir muafiyet ve istisna getirilmesi konusunda bir beklenti var.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.