Hava Durumu

Bursa üniversite kenti olur mu?

Yazının Giriş Tarihi: 05.11.2019 08:43
Yazının Güncellenme Tarihi: 05.11.2019 08:43

Türkiye'den her yıl 100 bin genç üniversite eğitimi için yurtdışına giderken, başka ülkelerden 125 bin öğrenci aynı amaçla ülkemize geliyor. Eğitim, özellikle üniversite ve dil eğitimi bazı ülkelerin kazanç kapısı haline gelmiş durumda.
Yanı başımızdaki Bulgaristan, Makedonya, Kosova'daki üniversiteler her yıl Türkiye'deki fuarlara katılıp, öğrenci bulmaya çalışırken, fiyat avantajı dolayısıyla Ukrayna, Kırgızistan ve Malezya son yıllarda cazibesi artan ülkeler.

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saim Kılavuz, göreve başladıktan sonra düzenlediği ilk basın toplantısında, yeni üniversiteler kurulması konusunu detaylı olarak anlatmış ve bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a rapor sunduğunu söylemişti.


Prof. Dr. Kılavuz'un önerisi; Uludağ Üniversitesi'nin anaç görevini üslenerek, 4 yeni üniversite kurulmasına öncülük etmesiydi. 1995'ten beri Uludağ Üniversitesi'nin çok ciddi yabancı uyruklu sirkülasyonu olduğuna da vurgu yapan Prof. Dr. Kılavuz, bu konudaki deneyimin değerlendirilmesi amacıyla Molla Fenari adıyla İslam Sosyal Bilimler Üniversitesi kurulmasını ve Müslüman ülkelerden öğrenci getirilmesini önermişti.
Bursa üniversiteleşme konusunda diğer illerin çok gerisinde kaldı. Bursa ölçeğinin çok gerisindeki kentlerde çok sayıda vakıf ve devlet üniversitesi bulunuyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu Bursa'nın hangi tür üniversiteye ihtiyacı olduğuydu.

İşte tam bu noktada, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) geçtiğimiz aylarda 'Bursa İli Üniversite İhtiyaç Analizi Projesi' başlatmıştı. OSTİM Teknik Üniversitesi Rektörü ve Proje Danışmanı Prof. Dr. Murat Yülek başkanlığındaki ekibin yaptığı çalışmaları ASTV'de yayınlanan Yerel Yönetimler programının konuğu olan BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim'e sorduk.

1800'lü yıllarda Bursa'da 30'dan fazla vakıf medresesinin hizmet verdiğini hatırlatan Gerim'e göre, Bursa'nın tarih, sanayi, turizm şehri unvanlarına üniversite kentinin de eklenmesi gerekiyor. Analiz çalışmasında, 'butik', 'şehir' ve 'kampus' üniversitelerinden hangi modelin Bursa'ya uygun olmasının yanı sıra akademisyen ve öğrencilerin beklentileri de incelenecek.

Bine yakın anket yapılan çalışma yıl sonuna doğru tamamlanacak. İsmail Gerim'in dikkat çektiği diğer bir nokta ise yurtdışı öğrenci pazarıyla ilgili. Gerim'e göre, Bursa'nın Türkiye içindeki konumu, Türkiye'nin de dünyadaki konumu gittikçe yükseliyor. Bu yükselen trend içinde Bursa sanayi ile beraber gençler tarafından tercih edilen bir kent haline gelecek. Buradaki önemli nokta altyapı ve modelin iyi kurgulanması ve nitelikli bilim insanlarının Bursa'ya getirilmesi.

LALE LOGOSUNA GÜLE GÜLE

İsmail Gerim'in programda anlattığı Bursa markası ve turizm yol haritasının hazırlanması projesi için yabancı bir şirketle anlaşma sağlandığı konusunu geçen hafta yazmıştım. 9 ay sürecek çalışmada Bursa markasının yanı sıra Bursa'ya turist olarak gelecek olanların algısı da ölçülecek.


Turizm konusu benim de ilgi alanım ve bu konuyla ilgili çok sayıda yazı kaleme aldım. Programda İsmail Gerim'e logo konusundaki görüşümü aktardım:
'İşe, bir dayatmayla Bursa'ya yapıştırılan lale logosuyla başlamak gerekir'
Sitemimi gülerek karşılayan Gerim'in yanıtı ise 'logo da işin bir parçası.'
Logodan kurtuluyor olmamız sevindirici. Umarım tez zamanda laleli logoya güle güle deriz.

ÇAVUŞOĞLU, BAKAN'DAN NE İSTEDİ?

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı ve Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, sanayiden eğitime sağlıktan ulaşıma kentin taleplerini Ankara'daki birinci derecede muhataplarına iletiyor.

Çavuşoğlu dün Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un kapısını eğitimdeki sorunların çözümü için çaldı. Görüşmede, depreme dayanıksız okul binalarının güçlendirilmesinden, ikiliden tekli eğitime geçişe, ilkokullara başlama yaşındaki değişiklik nedeniyle sınıf mevcutlarındaki artıştan, hayırseverlerin eğitime katkılarına kadar çeşitli konular masaya yatırıldı. En önemli talep ise Bursa'daki sanayinin gelişmesine yetiştirdiği nitelikli elemanlarla büyük katkılar sağlayan Demirtaşpaşa Endüstri Meslek Lisesi binasının yapımıydı.


Bursa'nın ihtiyacı olan aralarında özellikli okulların da bulunduğu yatırımları ilettiğini kaydeden Çavuşoğlu, bu taleplerin yeni bütçe hazırlanırken dikkate alınacağını ifade etti. Görüşmede Bakan Selçuk'un Bursalı hayırseverlere katkılarından ötürü minnet ve şükranlarını ilettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, Demirtaşpaşa'da okul binasının yanı sıra laboratuvar ve atölyelerin de yer aldığını ve maliyeti yüksek bu proje için hayırseverlerin desteklerini beklediklerini de sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.