Hava Durumu

Bursa ve Gemlik fayı tartışmaları kafa karıştırıyor

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2022 08:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2022 08:00

Dünyanın en tehlikeli fay hatları üzerinde bulunan Türkiye’de deprem aslında sürekli gündemde kalması gereken bir konu ancak toplumsal davranış biçimimizden olsa gerek bir sarsıntı sonrası uzun uzun tartışıp sonra arka plana itiyoruz.

Ama deprem hatırlatma görevini hiç ihmal etmiyor…

Son tartışmalar ise 6 Şubat Pazar günü Gemlik Körfezi Kapaklı açıklarında meydana gelen AFAD ölçümüne göre 3,9, Kandilli’ye göre 4,1 büyüklüğündeki depremle başladı.

Marmara’nın kuzeyiyle ilgili tartışmalar, Güney kolu ve Bursa yönüne kaydı. Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medyadan ‘ Biz Marmara Depremini kuzey kolda bekliyoruz. Ancak Marmara’nın güney kesimleri de ciddi bir şekilde stres biriktiriyor’ uyarısında bulundu. Prof. Dr. Görür, daha sonra çıktığı televizyon programında da beklentileri ve öngörülerini detaylandırdı.

Dün de bir başka görüş, Bursa ile ilgili açıklamaları sık sık gündem olan Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan geldi.  ODATV’ye açıklama yapan Ahmet Ercan’a göre, İstanbul’u etkileyecek olan deprem meydana geldikten sonra onun arkasından bir veya iki yıl içinde üç deprem daha görülecek. Bursa ve Gemlik’te deprem olmama olasılığı yoktur, mutlaka olacak. İstanbul’u etkileyecek olan Kuzey Marmara’da deprem olduğu zaman onun arkasından bir veya iki yıl içinde üç deprem daha görülecek

‘ Jeofizik mühendisliğinde bir deprem saatimiz yok’ diyen Prof. Dr. Ercan,  ‘Gemlik kolunda deprem olsa buna en duyarlı yer İznik dolaylarıdır. Bursa kolunda ise Bursa ile İnegöl arasındaki yerdir. Bursa şehri çok büyüdü ve maalesef ana kırık Bursa’nın içinden geçiyor. Osmangazi’den Çekirge’ye doğru ve oradan İzmir yoluna doğru uzanmaktadır. Bursa’da olabilecek bir deprem çok yıkım oluşturur, çok üzücü sonuçlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bunun için yapılması gereken orta erimli deprem kestirme dediğimiz, jeofizik ağı yerleştirmek gerekiyor bu bölgeye’ dedi.

Prof. Dr. Ercan, yerdeki fiziksel değişikliklere bakılırsa depremin yaklaştığı konusunda belli bir fikir elde edilebileceğine dikkat çekerek, jeofizik ağının Nilüfer-Mudanya-İnegöl-Mustafakemalpaşa bölgesini kapsayacak şekilde yerleştirilmesi, buna Gemlik-İznik hattında da  alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

FARKLI GÖRÜŞ: STRES OLUŞTURACAK BİR DURUM YOK

Gemlik ve Bursa fayı konusunda farklı görüş, 4,1’lik deprem olduğunda, KAF’ın Gemlik segmentinin kıpraşmaya devam ediyor’ değerlendirmesini yapan Paleosismoloji, deprem jeolojisi uzmanı Dr. Ramazan Demirtaş’tan geldi.

Prof. Dr. Naci Görür ve diğer uzmanların açıklamalarına gönderme yapan Dr. Demirtaş, ‘Marmara fayı kırıldı kırılacak demek için, Marmara Denizi çevresinde kısa-süreli,  çok kısa-süreli haberci istasyonların olması ve bu istasyonlardan kaydedilen çoklu-parametrelerin değiştiğine ilişkin anomali/anormallikler kaydetmeniz lazım.. Elinizde jeodetik-jeokimyasal-jeolojik-sismolojik verileri içeren uzun süreli deformasyon/stres ölçümleriniz olması ve çoklu veriler ile ispatlamanız gerekir. Bu veriler olmadan bu söylemin hiç bir bilimsel temeli yok’ dedi.

Bursa fayı konusunda da açıklama yapan Dr. Demirtaş, şunları söyledi:

‘Bursa fayı üzerinde 167 yıl önce 1855a ve 1855b diye tanımladığımız iki büyük (M<7.0) deprem oldu. 1855 benzeri depremlerin yinelenme aralıkları en az ortalama 1000 yıl civarında olup, ortada stres oluşturabilecek henüz bir durum söz konusu bile olamaz.

Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun Geyve- Mekece- İznik- Gemlik hattı en az üç fay parçasından oluşmakta ve en son 1065, 1296 ve 1419 yıllarında üç büyük deprem üretmiştir. Bu kolun yıllık kayma hızı 2mm/yıl olup, deprem yinelenme aralıkları en az 1000-2000 yıl aralığında değişmektedir’

ENGİN ER: BİLİMSEL TEMELE DAYANMIYOR

Dr. Ramazan Demirtaş’ın açıklamaları Gemlik ve Bursa fayının kırılmasıyla ilgili uzun bir süre öngörüyor ve ister istemez insanı umutlandırıyor. Ancak, Bursa fayı konusundaki açıklamalarını bildiğimiz Jeoloji Mühendisleri Bursa Şube Başkanı Engin Er’e Dr. Demirtaş’ın açıklamalarını sorduk.

Bursa fayı ile ilgili paleosismolojik bir çalışma olmadığını ve Dr. Demirtaş’ın açıklamalarının bilimsel temele dayanmadığını savunan Er, şöyle devam etti:

‘Nilüfer Belediyesi’nin bir çalışması oldu. Bursa fayı aktif dedi. Kimse bunu ciddiye alıp konuda bir araştırma yapmış değil. Bilimsel temele dayalı bir veri yok. Bir sistem var ve bunu hepimiz biliyoruz. Bu sisteme ait yorumlar var. Mesela Prof. Dr. Naci Görür’ün Bursa’ya dikkat edin yorumu var. Prof. Dr. Şener Üşümezsoy’un yorumu var. Stres her gün yükselmekte.  Kuzey ve Güney fayları arasında yüklenme farkı olduğu doğru ama bu deprem olmayacağı anlamına gelmiyor’

BAKAN KARAİSMAİLOĞLU RAYLI SİSTEMLER İÇİN BURSA’DA

Hafta içinde ASTV’de yayınlanan Gözlem Kulesi programına konuk olan TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Bursa Milletvekili Refik Özen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun hafta sonu Bursa’ya geleceğini açıklamıştı.

Bugün Bursa’da olacak Bakan Karaismailoğlu’nun ziyaretleri saat 10:00 Bursa Metro şantiyesindeki brifingle başlayacak. Mudanya Bulvarı Hızlı Tren üstyapı şantiyesinde incelemelerde bulunacak olan Bakan Karaismailoğlu,  TEKNOSAB’ı ziyaret ederek, buradaki kamulaştırma için hazırlanan protokolü imzalayacak.

Dağ ilçeleriyle ulaşımı kolaylaştıracak Doğancı Barajı tüneli şantiyesi ziyaret edecek olan Bakan Karaismailoğlu, Bursa Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı ziyaretlerinin ardından AK Parti Bursa Milletvekilleriyle istişare toplantısı için bir araya gelecek. Bu toplantıda, Bursa vekillerinin başta otoban by pass yolu olmak üzere Bursa ile ilgili talepleri dile getirmeleri bekleniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.