Hava Durumu

'Bursa'ya 120 bin yakışır, bunu da başarır'

Yazının Giriş Tarihi: 06.03.2019 08:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.03.2019 08:57

Geçen yılın ikinci yarısından itibaren kritik bir virajdan geçen Türkiye, finansal dalgalanmayı önlemek amacıyla bir dizi tedbirler aldı.
Alınan önlemler sayesinde, döviz istikrarlı bir seyir izlerken, enflasyon ve faiz oranlarında aşağıya doğru bir eğilim, ihracatta ise artış sağlandı.
Ekonomik göstergelerin en önemli ayaklarından biri ise istihdam.
İstihdam toplumsal huzur ile birlikte ekonomideki istikrarın da temeli. Ancak, son aylardaki istihdam göstergeleri hiç iç açıcı görünmüyor. Üstelik bunlar, enflasyon ve ihracat gibi güncel rakamlar değil. Birkaç ay geriden geliyor.
Hükümet, bu yüzden istihdamın artırılması için teşvik paketlerinden oluşan bir dizi tedbiri açıklayarak yeni bir istihdam seferberliği başlattı. Aslında bu yöntem 2017 yılında denenmiş ve başarı elde edilmişti. O yıl, bir buçuk milyon ilave iş imkanı sağlanırken, Bursa da BTSO öncülüğünde 80 bin kişilik sözünü 83 bin olarak gerçekleştirmeyi başarmıştı.
Yeni seferberlikte de Bursa'ya önemli bir görev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 21 Ocak'taki Ekonomi Şurası'nda yüklendi. İstihdam gündemli bu toplantıda, söz alan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay, biraz temkinli davranarak, 100 ilave istihdam sağlanacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yanındaki TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na dönerek, 'Bursa'ya 120 bin yakışır. 120 bin yaz. Bunu da başarır' sözleriyle görev verirken övgüsünü de yaptı.
Şura'nın ardından Bursa'yı ziyaret eden Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, BTSO'da ilk toplantıyı yaptı. Dün BTSO'da Vali Yakup Canbolat başkanlığında yapılan toplantıda, 'Burası Bursa, burada iş var' sloganıyla kampanyanın startı verildi.
Toplantıya ilgi ise oldukça yüksekti. Vali Canbolat, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, BTSO Başkanı İbrahim Burkay ve BESOB Başkanı Arif Tak, seferberliğe destek çağrısı yaparken, SGK İl Müdürü Erhan Karaca ve İŞKUR İl Müdürü Feyzullah Eren Türkmen, işverenlere sunulan istihdam teşviklerine ilişkin sunumları ilgiyle izlendi.
Konuşmalar ve teşviklerin içeriğiyle ilgili ayrıntıları ekonomi sayfalarımızda bulacağınız için ayrıntılara girmeyeceğim.

BURKAY, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN NE İSTEDİ?

BTSO Başkanı İbrahim Burkay, Ekonomi Şurası'nda bu kampanyanın hedefine ulaşabilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Marmara Havzası'nın yeniden planlanması konusunu konuşmasında yeniden dile getirdi.
Neydi bu Marmara Havzası'nın yeniden planlanması?
Burkay'a göre, sürdürülebilir büyümenin ve işsizlikle güçlü mücadelenin en önemli anahtarı mekansal planlama. Bursa üretim yeteneği ve insan kaynağı ile Marmara Havzası'nın merkezinde yer alıyor. Ancak mevcut mekansal planlamada Bursa'nın 11 bin kilometrekarelik toplam yüzölçümü içinde sanayi ve depolama bölgelerinin payı binde 8'lik alanla sınırlı. Buna karşın sanayinin Bursa ekonomisine sağladığı katkı yüzde 46 gibi yüksek bir seviyeye ulaşıyor. Bugün AB'de sanayi alanlarının payı toplam yüzölçümü içinde yüzde 2,5'e denk gelirken, sanayinin bu ülke ekonomilerine katkısı yüzde 14 seviyesinde kalıyor.
Bu yüzden bölgenin yüksek teknolojili üretime dönük bütünleşik ve yeni nesil teşviklerle yeniden planlanması, Bursa gibi lider şehirlerin ülke kalkınma hedeflerindeki aktörlüğünü daha da pekiştirecek.

'SATIŞ KONUSUNDA TEŞVİKE İHTİYAÇ VAR'

Toplantının en renkli anlarından biri de İYİ Parti Bursa Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu'nun konuşmak istediği bölümde yaşandı. Toplantıya katılan tek milletvekili olan Prof. Dr. Tatlıoğlu, Vali Canbolat tarafından yapılan davette milletvekillerine de konuşma hakkı verildiğini hatırlatarak, söz istedi.
Kürsüye gelen Prof. Dr. Tatlıoğlu, istihdam seferberliği için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Bursa'da bu seferberliği yürütenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, sadece istihdamın artırılmasının yeterli olmadığını vurgulayarak, 'Bununla çözüm sağlayamayız. Çünkü araç satışında ocak ayında yüzde 59'luk düşüş var. Şubattaki oran yüzde 47. İnşaattaki düşüş yüzde 70, tekstildeki oran ise yüzde 28. Çorba satışınız azalırken mutfaktaki çalışanı artırmanızın çok anlamı yok. Hatta o işletmeyi batırmanıza neden olur' dedi.
Ekonominin satış noktasında teşviklere ihtiyacı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Tatlıoğlu'na göre, tezgâhta çorbayı, aracı ve giyime talebi artırmak lazım. Bunun yolu da yatırımdan geçiyor. Yatırım teşvikleri ve ortak akılla Türk ekonomisi içinde bulunduğu durumdan çok daha çabuk çıkar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.