Hava Durumu

Bursa'ya değer katan Balkan muhacirleri unutulmadı

Yazının Giriş Tarihi: 16.12.2021 08:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.12.2021 08:01

Bugün gönül coğrafyamız olan Balkanlar, tarihimizin içinde çok ayrı bir öneme sahip. Geçmişe doğru bakınca bunun izlerini görmek mümkün.

Osmanlı, İstanbul'un fethinden önce Balkan ülkelerinin büyük bölümünü gönül erenleri sayesinde topraklarına katmayı başarmıştı. Bu topraklara kök salan Türkler, önce Osmanlı-Rus, ardından Balkan savaşları sonrası 100 yıl Türkiye'ye göç ettiler. Göçler, son 20 yıla kadar devam etti. Göçün en önemli adreslerinden biri ise Osmanlı'nın ilk başkentlerinden Bursa oldu.

Balkan ve Rumeli'den göç edenler, bilgi birimleri ve çalışkanlıklarıyla hem Bursa, hem ülke ekonomisine katkı sağlamayı başardılar. Bursa'da bugün hangi başarı öyküsüne bakarsanız altında bir göçmenin izlerini görürsünüz.

Artık Bursalı olan ama geldikleri topraklardaki hafızalarını da yitirmeyen göçmenler, sivil toplum örgütleri çatısında bir araya gelerek enerjilerini yeni fırsatlar yaratmak için harekete geçirdiler. Balkan Rumeli Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD) son yıllarda yıldızı en çok parlayan sivil toplum örgütlerinden biri. Bu birlikteliğin içinden doğan kısa adı BEV olan BALKANTÜRK Eğitim Vakfı da çalışmalarıyla diğer sivil toplum örgütlerine örnek çalışmalar yürütüyor.

Naci Şahin ve Aytuğ Onur'un ardından BALKANTÜRK Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı'na seçilen İlhan Uslu, ASTV'de yayınlanan Gözlem Kulesi'nin konuğu oldu.

İlhan Uslu, Bursa kamuoyunun yakından tanıdığı isimlerden biri. Mimar olan Uslu hem iş dünyasında hem de ikinci Anadolu devrimini yaşatan Bursaspor'un şampiyon olduğu yıllarda yönetimde yer alan bir isim.

Uslu ile vakıf çalışmalarıyla başlayan sohbetimiz Bursaspor'a kadar uzandı. BALKANTÜRK Eğitim Vakfı, 7 yıllık geçmişine rağmen Bursa'da önemli çalışmalara imza attı. Üniversite öğrencilerine verilen burs, vakfın olmazsa olmazlarından. Bunun yanı sıra Türk Eğitim Vakfı örnek alınarak gerçekleştirilen çelenk ve çiçek hizmeti, toplumdan önemli geri dönüş aldı. Buradan elde edilen gelirler de öğrencilere burs olarak döndü.

Hep yazarım iyilik bulaşıcıdır diye; vakfın burs vererek üniversite eğitimine destek olduğu öğrencilerden biri, uçak mühendisi olduktan sonra vakfa başvurarak, yeni öğrencilerin burs sponsorlarından biri oldu.

Ayrıca, koç ve mentörlük çalışmaları da yapan vakıf, Balkan ülkelerinde lise son öğrencilerini de Bursa'ya davet ederek, ağırlıyor.

İlhan Uslu, vakfın gelecek dönem için en önemli hedeflerinden biri olan kız yurdu yaptırma projesini de programda anlattı. Bunun finansmanı ise yine Balkan iş adamlarının katkılarının yanı sıra, geçen dönemde başlatılan ve bu dönem hazır hale gelen Bursa Hakimiyet Gazetesi Köşe yazarı meslek büyüğümüz Dr. Murat Kuter'in altında imzası bulunan 'Bursa'ya Değer Katan Balkan Muhacirlerimiz 1' adlı kitap.

Uslu, programa gelirken oldukça geniş hacimli kitabı bize de hediye etti.

*****

YAŞAM ÖYKÜLERİ KIZ YURDUNA KATKI SAĞLAYACAK

Yazının girişinde de vurguladığım gibi Balkan ve Rumeli göçmenlerinin kurduğu sanayi tesisleri, Bursa'nın ekonomisinin lokomotifi haline gelmesini sağladı. Gerçi bu iş insanlarının adları, sanayi tesislerinin yanı sıra yaptıkları, okullar, hastaneler ve daha birçok sosyal tesisleri ile yaşıyor. Ancak, yaşam öyküleri de gelecek nesillere yol gösterecek nitelikte.

Dr. Murat Kuter'in kitabında yaşam öyküleri yer alan isimleri tek tek yazmak istiyorum:

'Ali Vehbi Türkün, Ali Osman Sönmez, Rıfat Minare, Selim Süter, Abdi Biçen, Abdurrahman Şenipek, Sait Aktaş, Vehbi Gülener, Ali Osman İğrek, Kemal Coşkunöz, Ahmet Türkel, Mustafa Dörtçelik, Hakkı Baykal, Talat Diniz, Mehmet Beysel, İslam Uyar, İbrahim Uyar, Kemal Türkün, Sadık Yılmaz, Şükrü Şankaya, Süleyman Kurtçu, Mümin Gençoğlu, Atilla Tatveren, Yüksel Tatveren, Ömer Matlı, Ali Fuat Aslanoba, Ali Durmaz, Nihat Aslanoba, Seçkin Onur, Konuralp Başol, Altan Eker ve Özhan Canaydın'

BALKANTÜRK Eğitim Vakfı Başkanı İlhan Uslu, bu kitabın gelirleri ve hayırseverlerin bağışlarıyla önümdeki yıl kız yurdunun temelini atmak istediklerini söyledi.

Uslu'nun Bursaspor ile ilgili değerlendirmesini ise önümüzdeki günlerde yazacağım.

*****

BURSA'NIN DA ŞADIRVANLI HAN AKADEMİSİ VAR!

İslam'ın insan uygarlığına en büyük katkılarından biri, düşünce tarihinin temellerini atan filozofların eserlerini tercüme edip, neredeyse 2 bin yıl sonra yeni aydınlanma pencereleri açmalarıdır. Batı uygarlığı da bu tercüme ve yorumlarla aydınlanma çağına geçiş yapmayı başardı.

Bu konu nereden aklına geldi diye sorduğunuzu duyar gibi oluyorum: Hemen yanıtını vereyim. Geçtiğimiz günlerde, Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Cem Kürşat Hasanoğlu, belediyenin iki yıl önce restore ettiği Gökdere'deki Şadırvanlı Han'la ilgili bir paylaşım yaptı.

Paylaşımında, bu hafta sonu Prof. Dr. Ayhan Çitil ile Aristoteles'i konuştuklarını vurgulayan Hasanoğlu, 'Basra'da İhvan-I Safa, Floransa'da Neoplatonik akademi nasıl var olmuşsa, Osmangazi'mizde de hikmet arayışlarında Şadırvanlı han akademisi var' yorumunu yaptı.

Hasanoğlu'nun vurguladığı iki mekan hakkında da bilgi vereyim. İhvan-ı Safa'nın oluşumu, 10'ununcu yüzyıla dayanıyor. İslam Ansiklopedisi'nde yer alan bilgiye göre, döneminin bilim ve felsefe anlayışını halkın seviyesine indirerek yansıtması bakımından önem taşıyor. Yazarlarının kim olduğu kesin olarak bilinmese de dinden kozmolojiye, psikolojiden metafiziğe, astronomiden matematiğe kadar çeşitli ilimleri kapsayan ansiklopedik bir mahiyet taşıyor.

Floransa'daki Neoplatonik akademiye gelince isminden de anlaşılacağı gibi Platon'un düşüncelerin 15'inci yüzyılda Batı Avrupa'da yeniden tanınmasının ardından kurulan modern bir form.

Hasanoğlu'nun benzettiği iki kurumdaki entelektüel düzeye ulaşmak zor ama Bursa'da böylesine felsefi ortamların oluşması ve devamlılığı önemli bir gelişme.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..

YAZARIN DİĞER YAZILARI

    En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.